lauantai 10. lokakuuta 2015

Pieni Jyllannin kierros

Tanskan Aalborgissa järjestetään joka toinen vuosi kalastusmessut. Sinnehän meidänkin piti Jussin kanssa päästä. Samaan syssyyn tehtiin päivän kierros Jyllannin pohjoiskärjen kalasatamissa.

Aloitettiin kierros Lökkenin pienestä kylästä, joka on kesäisin turistien suosima lomanviettopaikka.
Lökkenin kylä Skagerrakin rannalla lepää korkeiden hiekkadyynien suojassa.
Meillä on totuttu lumitöihin. Jyllannissa kesäravintolan pitäjä saa aamulla ryhtyä hiekkatöihin.
Se, miksi Lökkeniin tultiin on tässä. Kylällä ei ole satamaa. Kalapaatit vinssataan rannalle vaijereiden avulla. Niiden pohjassa on jalakset, etteivät ne kaatuisi maihin tai mereen hinattaessa.
Linkki Lökkenin turistisivuille

Seuraavaksi suunnattiin Hirsthalsiin, jossa on yksi Tanskan tärkeimmistä kalasatamista. Siellä on paljon kalastusta tukevaa toimintaa, telakoita, pyydystenvalmistajia jne. Hirsthalsin kalahuutokauppa on liikevaihdoltaan Tanskan suurin.

Hirsthalsin majakan lähialueilla on myös bunkkerimuseo. Tanskahan oli aikoinaan saksalaisten miehittämä ja sen rannikot olivat osana Atlantin vallia. Bunkkereita ehditiin muutamassa vuodessa rakentaa valtavia määriä.
Hirstahals on kymmenien pienien ja suurien kalapaattien kotisatama. Tätä laituria käyttävät Huovarin kokoiset paatit. Hallitseva rungon väri on tuollainen hailakan sininen. Tarinan mukaan ennen sotia kalastuskutterit maalattiin valkoiseksi. Sodan jälkeen varastossa oli ainoastaan yhtä maalia sinisen sävynä ja kaikki paatit maalattiin sillä, ja niin tehdään vielä nykyäänkin.
Sisäaltaissa on tilaa pienille rannikkokalastusveneille.
Tyylien ja värien kirjo on melkoinen.
Itäsatamassa on suuria troolareita
Meidän kulkuneuvo kuvattuna Cosmos Trawlin laiturilla suuren kurenuotan vieressä.
linkki Hirsthalsin sataman sivuille
Kalahuutokauppa
Hirsthalsin matkailusivut
Cosmos Trawl

Kaupungissa on myös suuri Pohjamerikeskus missä esitellään Skagerrakin luontoa, kalastusta ja elämää mielenkiintoisella tavalla. Varsinainen vetonaula on suuri yli neljän miljoonan litran vetoinen akvaario.

Pohjanmerikeskuksen sisäänkäynti
Valtavassa akvaariossa uiskentelee useita möhkäkaloja, useampi hai, silliparvi ja vaikka mitä muita Pohjanmeren lajeja.
Jos täälläpäin Tanskaa liikkuu, niin kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa.
Linkki Nordsöen Ocenariumiin

Hirsthalsissa suoritetaan myös merkittävää pyydyskehittelyä. Sitä varten on mm rakennettu suuri allas jonka avulla voidaan erilaisten pyydysten ominaisuuksia testata. Pyysysvalmistajat käyttävät allasta tuotekehitykseen ja markkinointiin ja sitä käytettään myös alan koulutukseen.

Virtaustankin esittely

Turistimatkaa jatkettiin Skageniin. Sen kalasatamassa käsitellään meikäläisen mittapuun mukaan valtavia määriä pelagisia saalislajeja, silliä, makrillia, kilohailia ja tuulenkalaa, tobista. Satamassa on suuria fileerauslaitoksia ja Pohjoismaiden suurimppiin kuuluva kalajauhotehdas. Kaupungin telakka on maailmankuulu modernien kalastuslaivojen rakentajana.
Skagenin vanhat rantahuoneet ova muuttuneet kalaravintoloiksi. Kesäisin osa kalasatamasta on varattu huviveneille.
Keltaisen sävyt hallitsevat kaupungin keskustan taloja.
Päivän lounas: kalapullat. fisk frikadeller. Skagenröra lienee kuitekin kaikista tunnetuin paikallinen herkku.
FF Skagen, suuri kalajauhotehdas. Tänne päätyy suomalaistenkin pyytämää silakkaa ja kilohailia melkoiset määrät.
Karstensenin telakalla varustellaan tulevaa Tanskan suurinta kalastusalusta RUTHia. Alus on 87,8 metriä pitkä.
Mittakaavaa: RUTH oikealla ja yksi Ruotsin suurimmista troolareista, 50 metrinen  BRISTOL, vasemmalla. Skagen on muuten ruotsalaisten tärkein kalasatama ja monet suuret ruotsalaiset kalastusyhtiöt operoivat Tanskasta käsin ja omistavat myös useita tanskalaisia kalastusaluksia.
Skagenin eteläpuolella avautuvat silmänkantamattoman laajat dyynialuueet. Osa niistä on rauhoitettu kansallispuistoksi. Seutu ja sen erikoinen valo ovat inspiroineet kuvataiteilijoita niin, että aikoinaan sinne  on syntynyt oikein Skagenin maalareiden koulukunta.
Linkkejä Skageniin
Skagenin satama
FF Skagen kalajuhotehdas
Karstensenin telakan kotisivu
Skagenin matkailusivut
Skagen Painters, Wikipedia

DANFISH 2015 kalastusmessut olivat  meidän matkan päätavoite. Siellä vietettiin perjantaipäivä. Kaikenlaista uutta pitää aina olla mielessä ja nytkin käytettiin aikaa muutamalla standilla melkoisen kauan.
 Messut järjestetään Aalborgin Kongressi ja kulttuurikeskuksessa.
Jussi kuvaa uudenmallisia troolileijoja.
Muikean näköiset miehet messuilla. Arne yrittää myydä kipparille uutta troolia.
Vähän ovat suuria Huovarin vaijerivinsseiksi. Tekevätköhän pienempiä? Siitäkin otettiin selvää.
Kalastajat tuntevat Aalborgin ainakin messuista ja ei paikallinen akvaviittikään ihan tuntematon liene. Kaupunki sijaitsee Jyllannin kahtia halkaisevan Limfjordin rannalla ja on merkittävä teollisuus ja kultturikaupunki. Ei vaan koskaan ole ollut aikaa tutustua siihen tarkemmin. Ehkä vielä sekin päivä joskus koittaa. Silloin voisi sitä akvaviittiäkin maistaa, ehkä?

Linkkejä:
Aalborgin matkailusivut
Danfish messut


sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Tallessa ollaan

Ei tässä minneen hukkaan olla jouduttu. Lomat pidettiin ja kuluneella viikolla tehtiin jo muutama päivä töitäkin. Turskankalastusvarusteet on saatu siirretyksi varastoon ja ollaan jo alettu varustautumaan syksyn silakanpyyntiin.

Muutama aika tässä vielä menee. Yhdet kalastusmessut käydään Jussin kanssa katsomassa ja paatille suoritetaan välikatsastus kuun puolivälin tienoilla. Sen jälkeen ollaankin valmiita silakkahommiin.

Vähän on kamat vielä levällään, mutta ne ei onneksi pelkää vettä, eikä lunta.
Alla pari lomakuvaa kreikkalaisista Methanan, Poroksen ja Pedrikan kylistä. Sanotaan kreikkalaisista mitä sanotaan, niin aika kauniita niiden ranikkokalastuspaatit ovat.







Pedrikan kylän ravintoloitsija laittaa aamusella mustekaloja kuivumaan. Siinä ne kuivuivat koko päivän, kunnes joutuivat grilliin illan pimentyessä.
Meren antimet ovat aina paikallaan. Grillattu mustekala on päätynyt lomapurjehtijan lautaselle.