perjantai 20. joulukuuta 2013

joulua odotellessa

Tuleva viikonloppu pitää siellä maissa käyttää silakan, siian ym joulukalojen hankintoihin. Joulun alla kaupoissa, toreilla ja markkinoilla on monta Huovarin miehistön kollegaa myymässä tuotteitaan. Heiltä saat varmasti hyviä silakkamarinaadeja sun muita kalatuotteita joulupöytään. 

Ohessa pari kipparin mieleistä silakkareseptiä.
 -----------
VIHREÄT JOULUSILAKAT



1/2 kg silakkafileitä



Marinointiliemi:

1/2 l vettä

1 dl Rajamäen etikkaa

1 rkl merisuolaa



Kastike:

1 dl majoneesia

1 dl kermaviiliä

1/2 dl kevytranskankermaa

noin 1/2 rkl dijonsinappia

1 rkl viinietikkaa

1/2-1 valkosipulinkynsi

1 ruukku tilliä



Poista silakkafileistä nahka tai leikkaa ne pitkittäin kahtia.

Sekoita vesi, etikka ja suola. Lisää joukkoon silakkafileet ja sekoita varovasti. Pidä kylmässä 3-6 tuntia tai kunnes fileet ovat läpikotoisin valkoisia. Valuta hyvin.

Sekoita kastikeainekset tilliä ja valkosipulia lukuun ottamatta. Leikkaa tilli muutamaan pätkään kannuun, lisää kuorittu valkosipuli ja osa kastikkeesta. Soseuta hienoksi ja kauniin vihreäksi sauvasekoittimella tai vastaavalla. Sekoita seos ja loput kastikkeesta ja lisää joukkoon silakat. Anna maustua vuorokausi ennen tarjoilua.   

 ---------------
Etanasilakat kruuunaavat uudenvuodenvastaanoton.



ETANASILAKAT

 (4:lle)


noin 350 g pienikokoisia silakkafileitä

suolaa, valkopippuria

½ dl ruohosipulisilppua

½ dl persiljasilppua

50 g voita

2-3 valkosipulinkynttä



Varaa ruokailijalle silakkafileitä yhtä monta kuin etanapannussa on koloja. (yleensä 6 kpl)

Levitä silakkafileet auki, nahkapuoli ylöspäin leikkuulaudalle tai leivinpaperin päälle työpöydälle. Ripottele pintaan kevyesti suolaa ja pippuria sekä runsaasti ruohosipuli- ja persiljasilppua. Taita takaisin kalan muotoon, kiedo rullalle ja nosta rullat etanapannujen koloihin.

Purista valkosipulit pehmeään rasvaan ja sekoita seos tasaiseksi. Nosta lusikalla nokare valkosipulivoita jokaisen fileen päälle.
Kypsennä pannut 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna rauhoittua 5 min ennen tarjoilua
------------

HUOVARIN GRAAVI

Huovarilla saadaan silloin tällöin jokunen siika. Ne pruukataan graavata seuraavalla tavalla.

Älä suomusta siikaa. Fileoi se ja jätä nahka suomuineen paikoilleen.
Ripottele sokeria tasaisesti fileiden päälle ja taputtele se fileeseen. 
Sokerin päälle laita merisuolaa, silleen sopivasti.
Anna suolautua huoneen lämmössä jokunen tunti ja laita sen jälkeen kylmään yön yli. Mitään painoja tms ei tarvita.
Huuhdo suolaantuneet fileet ja kuivaa pinta paperilla
Leikkaa fileistä ohuita siivuja. Älä tietenkään nahkaa siivuta, vaan jätä se ehjäksi.
Leikkaa sipuli ohuen ohuiksi siivuiksi. Iso siika, yksi pieni sipuli on aika hyvä mitta
Tarvitset vielä reilun hyppysellinen tillilsilppua
Sekoita tillisilppu, siikasiivut ja sipulisiivut keskenään lisää joukkoon myös mustapippuria ja loraus, aika pieni, ruokaöljyä. Öljy pitää siivut pitkään mehukkaina
Laita sekoitus suljettavaan astiaan ja anna olla pari tuntia jääkaapissa.

-------

Valitettavasti ruokakuvia ei ole saatavilla. Ei ole ehditty otaa ennenkuin herkut on jo syöty.

Hyviä kalaruokarespetejä löytyy lisää Prokalan kotisisivuilta http://www.prokala.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti