keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Kesäyöt

Maissa vietetyn viikonlopun jälkeen palattiin taas maanataina apajille. Ollaan kalastettu pari vuorokautta sekä yöllä, että päivällä. Sesongin loppu häämöttää ja täytyisi ne lomarahat saada tienatuksi ja paatin vuosihuoltokin on taas edessä.

Saaliit ovat onneksi parantuneet. Se kannustaa viettämään kesäpäiviä ja kesäöitä työn merkeissä. Ja kyllähän tyynissä valoisissa kesäöissä on jotakin maagista. Voi reilusti sanoa, että tällaiset kesäyöt ovat tämän ammatin suola.

Alla muutama kuva viimeyöltä.

Aurinko laskee ilta ydeltätoista

Puolen yön jälkeenkin on vielä valoisaa. Hämrän hetki kestää vajaat kolme tuntia.

Voiko kesäyö tästä enää paremmaksi muutttua?

Alla olevalle videolle on tallennettu viimeöisen kalastuksen tunnelmia. Trooli laskettiin illansuussa Kruunumaan vesillä ja kalastus lopetettiin auringon nousun aikoihin Knuvörenin pohjoispuolelle.




15 kommenttia:

  1. Hienoja kuvia. Hieman erilaista kuin marraskuinen vaakasuora räntäsade...
    T: Latosaarelaiset

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennusteen mukaan huomenna aamulla saadaan vaakasuoraa kaatosadetta. Vaihtelu virkistää?

      Poista
    2. nythän silakankalastajat ja suomi sai kalajauhotehtaan. eikös se nosta silakan hintaa ja ole erinomainen uutinen kaikille?

      Poista
    3. Tääältä alkutuottajan kantilta katsottuna ovat kaikki uudet kalanostajat tervetulleita. Toivottavsati ostajien keskuuteen syntyy tulevaisuudessa oikeaa kilpailua meidän kaloista.

      Poista
  2. Mitäs nyt kun kilohailikiintiö on ylitetty? Pitääkö silakankin troolikalastus lopettaa? Olisi aika hullua ja vastuutonta jättää puolet silakkakiintiöistä kalastamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon on löytynyt hallinnollinen ratkaisu. Ote MMM:n muistiosta: Komissio on todennut hyväksyvänsä sen, että Suomi soveltaa yhteisestä kalastuspolitiikasta annetun perusasetuksen 1380/2014 artiklaa 15(8), jonka mukaan kilohailin saaliit voidaan lukea silakkakiintiöön enintään yhdeksään prosentin edestä.

      Käytännössä uusin kilohailikanta-arvio antaa meille tämän mahdollisuuden.

      Poista
    2. Mitä mieltä Seppo olet tuosta ehdotetusta toimijakohtaisesta kiintiöstä?
      T: Latosaaren Affena

      Poista
    3. Olen aina kannattanut ajatusta. Se antaa ennustettavuutta tähän liiketoimintaan. Valtion "vesiorja" saa nyt oman "torpan".

      Poista
    4. tarkoittaako tuo kalastajakohtainen kiintiö lohen osalta sitä että saa kalastaa lohensa vaikka toukokuussa ilman erilisiä kalastuskieltoaikoja?

      Poista
    5. Kyllähän tuo oikeudenmukaiselta vaikuttaa, mutta.
      Tuollainen kiintiöjako toisaalta saattaa avata mahdollisuuksia myös pienelle kiintiökieroilulle, etenkin jos sama yhtiö/kumppanit omistavat sekä kalanjalostusta että troolareita (myyjä/ostaja).
      T: Affena

      Poista
    6. tuo kiintiöjako syö pieniltä mahdollisuuden kasvaa mutta isoille se on kyllä mahdollista.

      Poista
    7. Mikä on "pieni" ja mikä on "iso"? Seppo ehkä osaa kertoa Ruotsin kokemuksista kun siellä tämä on jo aiemmin toteutettu. Muistan vain nähneeni ruotsalaisia troolarin myynti-ilmoituksia maininnalla kalastusoikeuksista.
      T:Affena

      Poista
    8. Tämän uuden järjestelmän perimmäisenä tarkoituksena on parantaa kalastuselinkeinon kannattavuutta. Useimmissa tapauksissa se tarkoittaa sitä, että yritykset uskaltavat investoida moderneihin ja yleensä suurempiin ja taloudellisemmin toimiviin aluksiin.

      Se antaa myös muunlaisia erikoistumisen mahdollisuuksia. Joku voisi vaikkapa keskittyä pääkaupunkiseudun elintarvikemarkkinoille. Nythän se ei ole ollut mahdollista, koska Suomenlahden kalastus on ollut suljettu suurimman osan vuotta.

      Kiintiön haltijana voi parmmin vaikuttaa omaan toimintaansa. Kukin parhaaksi katsomallaan tavalla.

      Poista
  3. Hyvä linkki jossa kalastajakohtaista kiintiöjärjestelmää setvitään.
    http://www.aamuset.fi/naista-puhutaan/metsastyskalastus/kalastajakohtaiset-kiintiot-kayttoon-ensi-vuoden-alusta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lohenpyynnin kannalta kappalemääräinen kiintiö per kalastaja antaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Nyt on kalastajan on pakko ottaa pikkulohet (Kossit) kyytiin, mutta vastaisuudessa ne kannattaa vaivihkaa vapauttaa ja tuoda vain isoja kaloja rantaan. 500 kymmenen kilon kalaa kun tuo varmasti enemmän tiliä kuin 500 5:n kilon kalaa...

      Eli verkkokalastajat laittavat kossit kuolleina mereen, saadakseen isompia rantaantuotavia, kappalemäärä kun ratkaisee.

      On näissä kalastajakohtaisissa kiintiöissä muutakin ihmeteltävää. Miten Suomen kansallisomaisuutta, eli silakkakiintiötä voidaan antaa virolaisille? Meneekö nyt jotain luokkaa 40 - 50 prosenttia silakkakiintiöistä virolaisten pysyväksi omaisuudeksi ilmaiseksi?

      Lahjoittaako valtio ihan aikuisten oikeasti yhteisestä kansallisomaisuudestamme jopa puolet virolaisille ilmaiseksi? Antais nyt saatana sit samalla puolet eduskuntatalosta niille. Voidaanhan me suomalaiset sitäkin tarvittaessa vuokrata tai ostaa takaisin.

      Poista