maanantai 4. huhtikuuta 2016

Kevättä rinnassa ja savuhaileja uunissa.

Vietettiin vaihteeksi (Itse asiassa näyttää tulleen tavaksi.) pitkä viikonloppu maissa. Rokkiallia vähän huollettiin, minkä takia ei päästy kalaan. Huoltotöitä tai pientä laittoa näissä paateissa riittää juuri niin paljon kuin jaksaa tehdä. Kaikkia huoltotöitä ei pysty siirtämään kesään, seuraavaan vuoteen tai hamaan tulevaisuuteen. Ne on vain tehtävä pois päiväjärjestyksestä. Huovarillakin on pitkä huoltolista mikä päivittyy kaiken aikaa. Pakolliset menee aina listan kärkeen ja siellä listan loppupäässä on odottamassa monenlaista pientä, ei niin välttämätöntä, toimenpidettä.

Viikonloppuharrastus

Kippari hankki pari vuotta sitten nestekaasulla toimivan savustusuunin. Jostain kumman syystä sitä ei oikein ole ehditty edes kokeilemaan kunnolla. Muutaman kerran sillä on savustettu Oulun Rikun tekemiä lohifileitä. Täytyy tunnustaa, että Hätälän savustusmestarit osaavat homman paljon paremmin.

Viikonloppuna tuli kokeiltua silakan savustamista, eli virolahtelaisittain savuhailin valmistamista. Tätä taitolajia kokeilleet tietävät sen aika haastavaksi harrastuksesksi.

Salon uuden suursavustamon tehouuni. Kalansavustajat vaviskaa. Uuniin menee viitisenkymmentä hailia.

Mikä upea näky odottikaan uunin luukun aukaisijaa.  Tuoksuvat savuhailit odottavaat syöjäänsä.

Perinteinen suolaus. Karkeaa merisuolaa ripotellaan savustettujen hailien joukkoon.
Ensikokeilun jälkeen voimme todeta, että hailit eivät pudonneet uunin pohjalle, eivätkä muutamaa lukuunottamatta haljenneet. Kypsyys ja väri olivat kohdallaan. Mutta, mutta maku, se tärkein jäi vielä puuttumaan. Maistuivat suunnilleen keitetyiltä silakoilta. Kyllä Pakinaisten Helgen savustamissa oli sentään mukana maku. Täytyy jatkaa opettelua. Harjoitus tekee mestarin, tai sitten täytyy nöyrtyä ja hommata savuhailit oikeilta osaavilta tekijöiltä.

Hyytävä majoitus.

Tultiin Jussin kanssa jo eilen illalla rantaan. Sähköt olivat katkeneet hyvän aikaa sitten ja paatti kylmillään. Aika rapasakka nukkumaan meno. Skanssin lämpötila oli viitisen astetta. Onneksi saatiin lämpö päälle ja hyvinhän sitä viileässä nukkutti. Aamulla viiden jälkeen herättiin jo ihan lämpimässä paatissa.
Aamulla etsitiin kaloja.  Kuvassa näyttää siltä, että Osmeruksen miehistö oli jo löytänyt kalapaikan. Laskevat troolia Taipaluksen pohjoispuolella. Jätettiin apaja heille ja jatketiin etsimistä muualta.
Varmana kevään merkkinä voidaan pitää sitä, että Laupusten niemen rannoille on ilmestynyt merkkejä silakkarysistä. Ja valoa riittä pitkälle iltaan. Se tuntuu hyvältä pitkän pimeän talven jälkeen.

Virolahdella savusilakkaa sanotaan savuhailiksi. Tämä tiedoksi. Haililla ei ole mitään tekemistä kilohailin eli vassbuukin kanssa.

5 kommenttia:

  1. savustuksessa ratkaisee joskus tuuri eikä taito :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuskin ammatikseen savustavat voivat luottaa pelkkään tuuriin. Kyllä heillä kyseessä on ammattitaito, millä tuotteista saadaan tasalaatuisia. Toisin on tietysti meillä harrastajilla.

      Poista
    2. Oliks Seppo sun purus parasta ennen voimas ja olik niit tarppeks? :) Parasta savusilakkaa koskaan olen saanut 80 luvulla Raisiossa ovelta ovelle kiertäneeltä kalastaja kalakauppiaalta. Silakkafileet oli savustettu lohien kanssa. Silakkafileet oli olleet savustettaessa lohien alapuolella ja lohien rasva oli voidellut silakkafileitä kypsennyksen aikana. Siinä olisi ehdoton silakkaresepti. Oikein pulleita troolinperiä toivottelee: Honk jonkin ukko

      Poista
  2. Lisää savua, vähemmän lämpöä ja aikaahan hyvissä savusilakoissa menee helpot kaksi tuntia.

    Onnittelut kuitenkin jos ekalla kerralla eivät kaikki haljenneet ja tippuneet alas.

    Itse savustan silakoita perinteisellä pari metriä korkealla pönttöuunilla(muurattu alaosa ja puinen yläosa, välissä viiden millin reikälevy). Lämmön ja savun tuo kuorittu harmaaleppäklapi. Lämpöä max 60 astetta alkuun, lopuksi hetki 80 astetta ja savustusaika yli kaksi tuntia.

    Terv, Rymättylän silakkapummi

    ps. Syyssilakat on kyl ehdottomia savustukseen, rasvaakin riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samanlaisen uunin minäkin haluaisin. Piirustuksetkin on olleet jo monta vuotta olemassa ja hyvin on suunniteltu. Eli mulla on jo puolivalmis perinteinen savustusuuni.

      Poista