torstai 16. lokakuuta 2014

Airisto Saaristomeri

Otteita Paatin päiväkirjasta: Lähtö Simrishamn 14.10. klo 15.30 / Kalmar sivuutus 15.10 klo 04.45 / Suomen Leijona sivuutus 16.10. klo 14.50 (Suomen aikaa)

Rivien välistä voidaan kertoa, että matkaa Simrishamnista Särkänsalmeen on tasan 400 merimailia. Yleensä siitä on selvitty 50 tunnin ajolla, eli 8 solmun keskinopeudella. Tällä kertaa on tuuli ollut koko matkan ajan vastainen so koilinen. Ei niin kovaa tuulta, mutta 7-13 m/s nostaa sen verran lainetta, että matkanopeus on ollut kaikkea muuta kuin 8 solmua. Näillä näkymin ollaan Särkällä hieman puolen yön jälkeen. Noin kuusi tuntia on vastatuuli lisännyt matkaamme aikaa. Videoklippi hyppyheikin matkasta.

Jussi vertasi tulomatkaa 50 tunnin viettoon Linnanmäen härveleissä. Välillä oli valoisaa ja välillä pimeää. Hypytystä riitti Utööseen asti. Ainoastaan Kalmarsuntissa oli vähän tyynempää. Nyt julkaisuhetkellä matkaa Lövskäriin vajaa vartti. Kohtaamme siinä Tukholmaan menevän Baltic Princessin.

keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Kotia kohti

Utklippan sivuutettu noin tunti sitten. Kalmariin reilut viisi tuntia. ETA Särkänsalmi 16.10 klo 19.00. Tuuli suoraan vastaan NO 7-10 m/s. Pimeää ja taitaa vähän sataakin tuolla hytin ulkopuolella. Vanhaa hämymusiikkia kuunnellessahan tämä sujuu.


maanantai 13. lokakuuta 2014

Kotona kalapatojen ääressä

Nyt jää turskat muiden pyydettäväksi

Myöhään eilen illalla saavuimme Jussin kanssa takaisin tänne Skånen tuulirannikolle. Vanhat skönärit ovatkin kutsuneet Hanön lahtea EFFOA:n Biskajaksi, eli tuulista on ollut aina. EFFOA

Paikallisten paattien kalantulo ei ole yhtään parantunut poissaolomme aikana. Ihan tuurista joku on onnistunut saaman vähän paremmin, mutta tämänkin päivän saalis oli paha pettymys kaikille. Me ei keritty merelle ensinkään. Piti tankata paatti aamulla ja sitten alkoi jo tuuli nousemaan. Jätettiin jäätkin ottamatta.

Taidetaan, huomenna tuulen moinattua heittää kalalaatikot maihin ja suunnata kurssi kohti Merimaskun kalasatamaa. Nyt saa tämä kyttäily riittää. Kyttäillään sitten kotoa käsin milloin Saaristomeren silakanpyynti alkaa. Viime vuonna se alkoi marraskuun alkupuolella.

Talvivarastojen täydennystä Veikko Huovisen hamstereiden tapaan

Vietettiin siis muutama päivä kotimaisemissa. Jussi kävi koulua ja kippari kävi kalassa ja tällä kertaa pyyntivälineenä olikin hopeakoukku. Onneksi on sellaisia varmoja apajia mistä hopeakoukulla saa vaikkapa siikoja näin siianpyyntiaikaan.

Tässä valmistuu siikasaaliin sivutuotteita. Eiköhän noista riitä särvintä ensi syksyyn saakka.
Lauantailounas: Alkuruoka, graavisiikaa ja siianmätiä. Pääruoka lämminsavustettua siikaa.
Metsäänkin tuli mentyä. Suppilovahverot voivat vielä hyvin ja hirvikärpäset loistivat poissaolollaan. Eikä osuttu hirvijahdinkaan keskelle. Tunnin verran metsässä ja sienisaalista pari ämpärillistä ja muovikassillinen päälle.

Suppilovahveroja talvivarastoon.