perjantai 17. huhtikuuta 2015

Kevät ja turistit saapuvat Saaristoon

Tänään saimme paatille turistin Raumalta. Jussin kaveri, Otso, kapusi aamuhämärissä paattiin. Nuori mies opiskelee tuotantotaloutta ammatikorkeassa ja pääsi nyt tutustumaan oikeaan alkutuotantoon.

Turistille selvitetään alkutuotannon saloja. Jussin asiantunteva selostus laittaa tulevan insinöörin pyörittelemään mietintämyssyä.
Kerrankin turistimme sai kokea tavanomaisen auringonpaisteen lisäksi äkäisiä puhureita, raekuuron ja kunnon vesisadettakin. Ja tulihan sieltä pitkän vedon päätteeksi saalistakin. Pienen silakkapussin kanssa kaveri lähti kurvailemaan kotiinpäin. Huovarin miehistöllä on samalaiset ajatukset. Kotia kohti. Ensin saalis maihin ja sitten menoksi.

torstai 16. huhtikuuta 2015

Hitsi vieköön, silakat on hyljänneet meidät.

Tämä viikko on mennyt laskusuhdanteeksi. Saaliit on pienetyneet joka päivä ja samalla troolin vetoaikaa on pidennetty. Tietenkin näin toimien kansantalous pysyy tasapainossa. Meidän tienestit pienenee, mutta kansainvälisten Suomessa toimivien öljy-yhtiöiden myynti kasvaa. Teemme siis edelleen arvokasta kansantaloudellista työtä näin vaalien alla.

Polttoainetta virtaa paattien tankkeihin auringon noustessa.
Löpökuski tykkää. Kysyy: Voinko pian tulla uudestaan?
Huomenna vielä vedetään troolia ja sitten pidetään oikein vapaa viikonloppu. Käydään tietenkin äänestämässä ja partakin vissiin täytyy siistiä parin viikon sängestä.

sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Satunnaisia kulkijoita Saaristomerellä

Eilinen lauantaipäivä oli tämän kevään komeimpia. Vedettiin troolia Seilin, Orhisaaren ja Rymättylän Länsiaukon tienoilla. Laivoja veneilijöitä oli meidän lisäksi paljon liikkeellä.

Alkutalven paksut silakkaparvet ovat harventuneet, mikä tarkoittaa pidentyneitä työvuoroja Huovarilla. Troolia on vedettävä pitkiä matkoja, jotta pussinperälle kertyisi saalista. Onneksi päivän valoisakin aika on jo aika pitkä. Ei tarvitse pimeässä koko aikaa rönytä.

Täksi päiväksi säätiedotus lupaili kovaa tuulta. Tuulen nopeuden piti nousta jopa yhdeksääntoista sekuntimetriin iltapäivällä. Lähdettiin kalaan aamu neljältä, pimeässä, vaikka juuri kehuin pitkää valoisaa aikaa. Tavoitteena oli päästä tuulen alta pois. Ja hyvin päästiinkin. Oltiin maissa jo ennen kahta, eikä tuultakaan tullut. Ei vara venettä kaada. Saatiin sentään saalistakin jonkinverran.

Eilinen kaunis kevätsää muuttui sateisen harmaaksi sunnuntaiksi. Koostin videopätkän eilisistä ja tämänpäiväisistä otoksista. Eilen oltiin Insinööri Petterssonin, eli Seilin riutan tienoilla. Noilla apajilla troolaamme usein vilkkaan laivaliikenteen seassa. Sieltä siirrytään Pähkinäisten tienoille. Rannanpuoleinen paatti kulkeen noin kymmenen metrin päässä Rukamaan kärjen kallioista. Viimeinen otos on kuvattu Hevonkackin länsipuolella. Kevään ensimmäisiä purjehtijoita oli liikkeellä juuri alkavassa vesisateessa.