perjantai 15. huhtikuuta 2016

Vaihteeksi viikonlopun viettoon

Kaksitoista päivää on taas vierähtänyt kuin siivillä. Herätykset ammulla viiden maissa ja nukkumaan on päästy ennen puoltayötä. Monta silakkaa on kalastettu,  kirjoja luettu ja vanhoja Hercule Poirotteja katsottu Areenasta.

Peiliä ei ole. Piti ottaa selfie, että näkee missä mallissa lähtee ihmisten ilmoille.
Tunnelmakuvia Kolkon saaren itäpuolelta tältä aamulta. Aurinko on noussut hetkeä ennen kuvien ottamista. Aamuauringon valo on kaunis.
Lisää kuvateksti

Loppuun vielä videoklippi parin päivän takaa. Meri oli aivan tyyni. Rokkialli vetää troolia sisään Ykskarin itäpuolella ja troolin perä nousee lopuksi pintaan. Saalista vedosta kertyi vajaat parikymmentä tonnia. Oli aika normaali päiväsaalis. Tyytyväisiä ollaan ja viikonlopun jälkeen taas palataan näihin maisemiin.


tiistai 12. huhtikuuta 2016

Remonttipäivä

Scanian vesipumppu, siis se pumppu mikä pyörittää jäähdytysnestettä, alkoi viime viikolla vuotamaan juorureijästä. Pumpun juorureikä on olemassa nimenomaan sitä varten, että pumpun tiivisteen vika tulee ilmi eikä jäähdytysneste vuoda koneen sisään voiteluöljyn joukkoon.

Vika piti tietenkin korjata mahdollisimman nopeasti. Tässä Scanian mallissa vesipumppu on aika monimutkaisen rakenteen takana ja kaikenmaailman tiivisteitäkin tarvitaan iso pussillinen. Tilattiin pumpunvaihto merkkihuollosta. Siellä tiedettiin lastata kaikki tarpeelliset varasosat kerralla mukaan.

Jussi ja Scanian asentaja työn touhussa konehuoneessa. Kuka löytää Jussin piilokuvasta?
Tuolla jossakin se vesipumppu luuraa. Uusia osia asennetaan jo paikoilleen.
Kun kerran jouduttiin huoltotöitä tekemään, niin tehtiin sitten useampi kerralla. Toinen troolin vetovaijeri oli hieman rispaantunut. Pari säiettä oli katkennut. Meidän ja Rokkiallin miehistön leipä on noiden vaijereiden varassa. Kuntoonhan sekin piti laittaa. Vaijerin pleissaaminen on ammattimiesten työtä ja tilattiin puosu Rami näyttämään miten vaijeri katkaistaaan ja pleissataan uudelleen yhteen.

Rami pleissaa vaijeria ja Jussi seuraa tarkkana vierestä. Seuraavan kerran työstä pitäisi selvitä omin avuin.
Ramilla on oma köysitöihin erikoistunut firma, jonka kotisivu löytyy linkistä. Boatswain Oy

Vesipumpun vaihdon ja vaijeritöiden jälkeen syötiin pakkasesta pyttipannua ja jatkettiin hommia.

Scanian kampiakselin etupäässä on iso kiilahihnapyörä, mistä otetaan voimaa pariin laturiin, spoolauspumppuun, sondivinssin pumppuun ja ruorikoneen hydraulipumppuun. Vaihdamme hihnat kerran vuodessa. Homma on työtä vaativa sillä kampiaksselin päästä otetaan joustavan kytkimen kautta voima myös hydraulipumpuille. Hihnojen vaihtoa varten joustokytkin on irroitettava. Aikaahan siinäkin menee. Vahingon varalle kiinnitämme akselin ympärille vielä varahihnat roikkumaan. Niiden avulla hihnat saadaan vaihdetuksi merellä nopeasti.

Jussi on remmihässäkän kimpussa.
Valokuvassa kiilahihnojen vaihto näyttää ihan siistiltä. Totuus on toinen. Hihnojen kuluessa niistä irtoaa mustaa pölyä, joka tarttuu kaikkialle. Tästä johtuen Jussi onkin nyt konemies ja kippari tietenkin kansipalveluksessa. Kansipuolen väkihän ei laivassa konehommia tee. No, kansipuolen henkilö voi sentään käydä konehuoneessa ottamassa muutaman kuvan blogia varten.
Aamulla aloitettiin seitsemän maissa. Suunnitellut huoltotyöt tulivat tehdyksi päivän mittaan. Työkalut on puhdistettu ja miehistönkin kasvot on saatiin pestyksi ilta yhdeksään mennessä. Huomenna päästään taas kaloja etsimään.
sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Sumu hälvenee

Lähdettiin aamulla kuuden jälkeen liikkeelle. Maisenmat olivat jälleen peittyneet sumuun ja lämpötila oli miinuksen puolella. Meri oli aivan tyyni. Tuulen henkäystäkään ei ollut havaittavissa. Auringon noustessa sumu alkoi hälvenemään.

Kirkas taivas ja tyyni meri.
IsoLampin rannat ovat vielä sumun peittämiä.
Pakinaisten Aukkoluodon ja Harkinmaan salmessa näkyvyys on jo hyvä.
Tarkkaan kun katsotte, niin voitte nähdä jääriitettä veden pinnalla. Pintavesi on vielä kylmää ja hallakin saa sen riitteeseen.

Sunnutaiaamun tunnelmia Saaristomereltä. Videoklipit on kuvattu aamulla apajille ajettaessa. Rauhallista pyhäpäivää kaikille seuraajillemme.