lauantai 23. tammikuuta 2016

Stoppi tuli

Keskiviikkona oltiin vielä toiveikkaita. Kelien piti lauhtuman, mutta toisin kävi. Tuli pari oikein kunnon pakkasyötä ja niiden myötä Airiston selkäkin jäätyi kokonaan. Ajettiin aamulla ulos Hankasta ja heti kyllä selvisi, että tänään ei kalasteta eikä ihan lähipäivinäkään.

Aamulla Hankasta ulos ajettaessa meri näytti talviselta
Linjalaivojen väylällä jäät olivat kappaleina. Muuten ei paljon sulaa näkynyt. Taustalla Majholmen juuri ennen auringonnousua.
Oltiin jo aikaisemmin Jussin kanssa sovittu, ettei tänä talvena mennä etelään turskanpyyntiin. Sen vuoksi lähdettiin nyt sitten Rokkiallin kanssa Naantaliin pitämään pientä paussia. Huolletaan miehistöä ja ehkä vähän paattiakin, riipuen tietysti tulevan kalastustauon pituudesta. Vuoden 2014 talvella laitettiin pestit kiinni tammikuun kahdeskymmenes ja takaisin kalaan päästiin kolmen viikon kuluttua.  Viime vuonna jäitä ei tullut ensinkään, mutta sellaisia talvia on ollut harvassa. Edellisen kerran kuulemma yhtä vähäjäistä talvea vietettiin 60-luvun alussa.

Viking Amorella tulee meitä vastaan Airistolla
Linjalaivaliikenne rikkoo jäät tehokkaasti. Laivojen nopeuksiin ei mokoma riite vielä vaikuta mitenkään. Paritroolin vetäminen tuollaisessa kymmen senttisessä jäässä on jo melkein mahdotonta.
Ruotsalainen tankkeri ASTORIA on matkalla Naantaliin ja ohittaa meidät Ruissalon tienoilla.
Annettiin ASTORIALLE tilaa ja sen jälkeen päästään kurvaamaan avoimeen jääränniin.
Siellä Naantalin rannassa ne kaverukset odottelevat lauhempia kelejä.
Tämän päivän jääkartasta näkyy miten koko Airisto ja meidän muutkin vetoalueet ovat nyt jäiden valtaamat.
Suomalaisen jääkartan symboleita
Nyt toivotaan talven selän pikaista taittumista. Apajille palataan niin pian kuin suinkin. Toivotamme kaikille blogin seuraajille hyviä talvikelejä jokaisen maun mukaan.


torstai 21. tammikuuta 2016

Time Out

Aloitettiin törni lauantaina ja pari kertaa saatiin jonkinlainen kalalasti vietyä Laupusiin. Matkanteko muuttui koko ajan vaivalloisemmaksi. Normaalisti Innamon nurkilta on ajettu Laupusiin reilussa parissa tunnissa. Nyt matka kesti liki kuusi tuntia. Rokkialli teräsveneenä aukoi jääränniä ja me tultiin perässä.

Kimmon ottamassa kuvassa ajetaan kohti Laupusten satamaa. Viikonloppuna matkan varrella oli vielä aukkojakin jäässä. Lopulta nekin jäätyivät umpeen.
Käytiin Laupusissa vain joka toinen päivä. Kalantulokin oli aikalailla vaisua. Senkään takia ei maihin tarvinnut mennä joka päivä. Yövyttiin siinä välissä Hankan laiturissa. Alla olevassa videoklipissä Rokkialli ajaa pimentyneessä illassa merisavun keskellä Hankaan.


Eilen lähdettiin toiveikkaina Laupusista kohti Airistoa. Pariksi päiväksi oli luvassa vielä kylmää säätä. Ja kylmää se olikin. Pitkän ryskytyksen jälkeen päästiin avoveteen. Hyhmää ja riitettä oli kuitenkin kaikkialla. Veden pinalla ajelehti jäälauttoja joiden havaitsemista sankka merisavu haittasi.

Finnlinesin FINNFELLOW sivuuttaa meidät merisavussa parinsadan metrin päästä Äggskärien eteläpuolella.
Ominaisholmen
Otettiin aikalisä. Lauantaista eteenpäin säiden pitäisi lämmetä. Odotellaan sitä ja toivotaan kovasti, että säiden haltija jättäisi meille vähän avovettä ja ahti ohjaisi avovesiaukkojen kohdalle silakoita. Lauantaina mennään katsomaan toteutuivatko toiveemme.

Viime vuoden tammikuun yhdeksästoista pysyy varmasti mielissämme loppuiän. Pysäytettiin paatit Kuustenaukossa hetkeksi tuon päivän muistoksi  ja olimme iloisia siitä, että sama porukka kalastelee edelleen näillä samoilla vesillä.
Linkki vuodentakaisiin tapahtumiin