torstai 30. huhtikuuta 2015

Vapun viettoon

Päästiin Jussin kanssa viime yönä kotiin. Kymmenen päivän vaihteleva törni on takana.  Rutiinin katkaisi yksi myrskypäivä ja viime viikon perjantaina istuttiin Bärbelin onnettomuustutkinnan väliesittelyssä.  Silakkaparvet ovat hajaantuneet ja osa on mennyt jo varmaan kuturannoille odottelemaan sitä kevään suurtapahtumaa. Jonkinverran pitää vesien vielä lämmetä ennenkuin silakoitten juhlat alkaa. (Ollaan joskus tuolla merellä mietitty, että miltähän se näyttäisi, jos me ihmisetkin samalla systeemillä sukua jatkettaisiin. Kokoonnuttaisiin kerran vuodessa jne. Ei uskalla miettiä enempää.)

Parvet ovat siis hajallaan, mutta kalaa on sentään saatu vielä kohtuudella pyydyksiin. Päivää ja troolinvetoaikoja on pidennetty. Herätys on ollut aamuviideltä, päivä merellä ja punkkaan on päästy lossauksen jälkeen yleensä iltakymmenen maissa. Eipä siinä juuri muuta ole kerinnyt kaipaamaankaan.

Nyt pidetään pieni tauko. Sunnuntaina, ensi kuussa taas jatketaan silakoitten jahtaamista.

Troolari Huovarin miehistö toivottaa kaikille blogimme seuraajille oikein hauskaa vappua!tiistai 28. huhtikuuta 2015

Kutsumusammattina paritroolaus

Parisen viikkoa sitten troolari Huovarin mukana kalastusreisulla kävi journalismiopiskelija Iidaliisa.
Tänään hänen kuvaamansa videoreportaasi on julkaistu Ammattikorkean Tutka.pro sivulla.

Tässä Iidaliisan ottamassa kuvassa ovat videon päähenkilö vasemmalla ja sivupääosan esittäjä oikealla.
 Linkki videoon:Kutsumusammattina paritroolaus

sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Sumussa suhmuroijat

Sumu
Ilmatieteen laitoksen määritelmä
Sumu koostuu ilmassa leijuvista pienenpienistä vesipisaroista, joiden halkaisija on noin millimetrin sadasosa. Kovalla pakkasella voi syntyä myös jääkidesumua. Sumupisaroita on niin paljon, että näkyvyys jää alle kilometrin. Sakeassa sumussa on vaikea nähdä edes sadan metrin päähän.
Sumua syntyy, kun ilmassa oleva näkymätön vesihöyry tiivistyy pisaroiksi. Tiivistyminen alkaa kun kosteus lisääntyy tai kun lämpötila laskee. Sumut luokitellaan syntytapansa mukaan.
  • Siirtymäsumu (kun lämmin ilma jäähtyy kylmässä ympäristössä)
  • Säteilysumu (kun jäähtyvä maanpinta jäähdyttää myös ilmaa)
  • Sekoitussumu (kun kylmä ja kostea ilma sekoittuvat)
  • Haihtumissumu (kun lämmin vesipinta haihduttaa paljon vesihöyryä)
Tänään kalastimme sumussa koko päivän. Lämmintä oli kuutisen astetta heti aamusta alkaen. Vesi on vielä kylmää, eli sumua syntyy.

Rockall on tuolla noin 150 metrin päässä, ainakin tutkakuvan mukaan.
Tarkkaan kun katsotte, niin tuolla voi näkyä pohjoispoiju. Matkaa on reilut viisikymmentä metriä.
Sumut kuuluvat merellä ja kevääseen. Kevääseen ja sunnuntaipäivään kuuluvat myös veneilijät. Ajelevat nykyisin gps navigaattorilla varmaan vanhoja viivoja pitkin. Hyvinhän se sumussakin löytyy, reitti kotiin tai mökille. Pelkällä navigaattorilla vain ei näe muita vesillä liikkuvia.

Tuolla menee pikavene meidän ja Rockallin välissä. Vetovaijereiden välissä se pyyhältää.
Tutkakuvassa näkyy liikennettä. Nuo pitkät viivat ovat veneiden trackejä ja yksi ajaa suoraa troolin päälle ja meidän väliin. Onneksi pyydys on muutaman metrin pinnan alla, muuten kävisi nolosti.
Pikaveneen potkurivana sonarin kuvassa. Aivan vierestä meni, mutta ihan oikein ajettu. Ei mennyt meidän väliin.
Sama tilanne kuin edellä, nyt pinnan yläpuolelta.
Kaksi venettä ajoi troolin yli tänään, onneksi ilman havereita.  Pari muuta oli hilkulla, mutta huomasivat ajoissa väistää. Oli siellä joukossa asiallisiakin veneilijöitä. Eräskin otti VHF puhelimella yhteyttä ja kyseli mistä ja miten voi ohittaa. Mehän kuuntelemme koko ajan täällä saaristossa VHF kanavaa 71 (VTS-kanava) ja kanavaa 16.

Mieluiten me seuraisimme noita pohjan muotoja ja siellä näkyviä silakoita. Tietysti pinnan yläpuolella tapahtuvaa liikennettäkin seurataan ja tänään sita sai tehdä oikein tosissaan.
Veto on lopetettu ja Rockall vinssaa troolia ylös. Varmistetaan Jussin kanssa perän lähellä, ettei kukaan ajaisi pinnalla kelluvaan trooliin.
Kaikki loppuu aikanaan ja niin tänäänkin. Laupusiin ajettassa sumu lopulta hälveni uduksi. Samaa keliä lupailee merisää huomiseksikin: paikoin utua tai sumua.

Sumu on hälvennyt, utuinen merimaisema länteen Iniön saariston suuntaan.
Tässä ajetaan kohti Laupusta Ykskarin pohjoispuolella ja kuva on koiliseen, Velkualle päin.