torstai 24. marraskuuta 2016

Kuukausi Jouluun

Niinhän siinä kävi, että maihin jäätiin. Aikaisin aamulla oli miltei tyyntä. Seitsemän jälkeen alkoi satamaan oikein reippaasti ja tuuli nousi hetkessä.

Nyt illalla Ilmatieteenlaitoksen sääsivuilta kaapattu Isokarin tuuligraafi tältä päivältä.
Jatkokaan ei niin kauniilta näytä. Huomenna ja lauantaina päästään kalaan, mutta sunnuntaina pidetäänkin sitten myrskyä. Saa nähdä laantuuko tuo edes maanantaiksi.
Ei tänäänkään toimettomaksi jääty. Ainahan sitä pientä laittoa riittää.

Skanssin lämpöpatterin venttiili vuosi. Millon lie laitettu, varmaan vuonna -79 paatin rakentamisen yhteydessä. Varmuuden vuoksi pyydettiin paikallinen putkimies Jorma vaihtamaan venttiili. Ja kyllähän siinä muutamia välikappaleita piti olla, että vanhat jengat saatiin sopimaan nykystandardin mukaisiin laitteisiin.

Talvea ennakoiden Jorma huolsi myös öljypolttimen. Parempi nyt, kuin kadenkymmenen asteen pakkasella.
Kustavin Asentajat löytyvät tästä linkistä

Parannettiin Jussin kanssa vielä skanssin äänieristystä laittamalla äänieristyslevyä turkin alle. Laitettiin vielä täkille yksi ruumaan osoittava valaisin. Se helpottaa kalan lossauksessa. Ei tarvitse pimeään ruumaan kurkistella.
----
Ja nyt, tarkkailkaa jatkossa blogin kuvien laatua. Vahna iphone joutui hyllylle ja tästä eteenpäin kuvat on otettu uudemmalla mallilla. Vähän on asetukset vielä hakusessa, mutta eiköhän ne oikeat sieltä vielä löydy.

Uuden kamerakännykän pimeäkuvausominaisuuksia testataan. Laiturin nokassa kökötetään ja pidetään tuulta. Kuukausi Jouluun ja kuten alla olevasta kuvasta käy ilmi, päivän pituus lyhenee vielä tunnilla. Onneksi jo puolen vuoden päästä päivä onkin taas miltei kaksitoista tuntia pidempi.
Muistelen jonkun seuraajamme toivoneen nähtäväksi kuvia remontoidusta Scaniasta. Punavärihän kuuluu joulunalusväreihin. Alla Scania edestä ja takaa ja vähän päältäkin.
Vähän vielä kalastuksesta tähän loppuun. Ei olla saatu minkäänlaista sivusaalista, ei edes syömäkaloja. Onneksi tuttavapiirissä on niitäkin kalastajia, jotka osaavat pyytää suomukalaa. Silloin täytyy heittää "hopeakoukku" kaverin kylmävarastoon.

Maanantai-iltana  tuli fileoitua hopekoukulla saatua saalista kotitarpeisiin. Noilla pärjätään taas pitkän aikaa.


keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Harmaata arkea

Harmaata ja harmaampaa, sadetta ja sumua, enemmän tuulista ja vähemmän tuulista, siinä lyhykäisyydessään viime päivien sään kuvaus.

Kovasti on koetettu saada silakoita paattin, eikä ihan ilman saalista olla jääty. Viime vuoteen verrattuna kalaa on tullut jonkin verran paremmin. Sehän tietysti tuntuu hyvältä.

Maanantaina pidettiin huoltopäivää. Sääkin oli aika kehno. Paatin netti on alkanut kettuilemaan. Meidän ulkoantenneilla varustettu  Digi Transport WR 21 router ei jostain syystä löydä signaalia oikein missään. Sen takia nämä blogin postauksetkin ovat jääneet aika vähiin. Routeria koitettiin korjata ja vähän muutakin tuli laitettua.

Pyydystäkin piti huoltaa maanantaina. Rokkialli ajoi Röölän rantaan ja Huovarin miehistö autolla perään. Troolin perä ja tiheämmät liinat vedettiin peräkärryyn.
Muutama harvojen liinojen lanka oli poikki. Lankojen päät ovat löytäneet oikean osoitteen ja troolia kelataan takaisin rummulle.
Eilen illalla tuuli kävi sen verran kovana suoraan etelästä, että päätettiin jättää kalat ruumaan ja mentiin yöksi Röölään. Aamulla jatkettiin kalastusta sumuisella merellä.

Harmaata on. Kuvassa kurvataan Pakinaisten itäpuolella. Maita ei näy.
Vähän yhden jälkeen Kruununmaan pohjoispuolella sattui harmillinen tapaus. Perämoottorivene ajoi Rokkiallin ja meidän perän takaa hyvin läheltä. Samassa trooliin menevä sondikaapeli katkesi ja perämoottorivene hävisi tutkasta. Näkyvyyttä oli alle 200 metriä. Oli pakko tehdä ilmoitus meripelastuskeskukseen. Me aloitettiin nostamaan pyydystä merestä ja meripelastuskeskus hälytti paikalle merivartioston veneitä ja ohjusvene Porvoon. Mitään ei ole löytynyt ja toivotaan, että kenellekään ei ole käynyt mitään. Vähän huolestunut olo kyllä on. Meripelastuskeskus antoi meille luvan poistua etsintäalueelta puoli neljän maissa.

Nyt ollaan rannassa kaloja lossaamassa. Huomiseksi on taas luvattu kovaa tuulta. Varoituksen mukaan Saaristomerellä pitäisi puhaltaa 17 sekuntimetriä luoteesta. Odotellaan aamua ja silloin päätetään lähdetäänkö kalaan, vai pitääkö jäädä maihin. Sellaista elämä on.

Linkki Raumaluokan ohjusveneiden wikipediasivulle

Tietoja Turun meripelastuskeskuksesta löytyy Rajavartioston sivuilta