lauantai 26. huhtikuuta 2014

Tangoa saaristossa

Viikonloppu, kaunis aurinkoinen sää. Moni veneilijä on puurtanut veneensä kuntoon ja nyt ollaan veneilykautta korkkaamassa. Osa on tainnut korkata jotain asiaan kuulumatontakin, sillä paria veneilijää on jouduttu hätistelemään pois meidän välistä. Paritroolareiden väliin ajaminen voi olla vaarallista. Kalliiksi se ainakin tulee, jos onnistuu meidän troolin tuhoamaan. Nyt käytössä oleva Gloria Elipse on tuliterä ja sille tuli hintaa 25.000,00 euroa. Saaliskin voi mennä hukkaan ja siinä sitten riittää veneilijällä meriselvitysten tekemistä. Kyllä venekerhojen pitäisi päivittää jäsentensä tiedot vuosittain ja opettaa veneilijöitä kunnioittamaan hyvää merimiestapaa. Tänään onneksi selvittiin taas kerran valomerkkien, lippujen ja oranssisten sadevaatteiden vinhalla huiskutuksella, eikä vahinkoja tapahtunut.

Katsokaa veneilijät keväällä mitä erilaiset merkkikuviot ja valot merkitsevät. Troolarin päivämerkki on musta kaksoiskartio, pimeällä meillä palaa kulkuvalojen lisäksi 360 asteen valkoinen valo ja sen yläpuolella vihreä valo. Päivällä meillä vielä liehuu signaalilippu T niinkuin Tango, mikä tarkoitta paritroolaus pysykää loitolla.

Huovarin ahterimastossa liehuu tango.
Tänään saatiin hupia tangosta oikein tosissaan. Meillä oli veto päällä, eli trooli perässä Bärbelin kanssa. Viereemme ajaa merivartioston pikavene. Ei puhu eikä pukahda, vaikka meillä sekä VTS kanava 71, että kutsukanava 16 päällä. Ajelee ympäriinsä ja kurvaa lopulta Bärbelin viereen. Näyttävät käsimerkeillä Kimmolle, että pitäisi puhua. Kimmo Bärbelin keulatäkille kysymään: Mikä hätänä? Asia selvisi: Aktiiviveneilijä oli ottanut merkkareihin yhteyttä ja kertonut, että saaristossa kalastaa kaksi venäläistä troolaria. Olivat vielä tosissaan. Sanoivat lopuksi, että oli vissiin se veneilijä sotkenut tangon venäjän lippuun; onhan siinä samat värit. Meinasin kyllä tuolilta tippua, kun Kimmo kertoi  millä asialla merkkarit olivat, niin kovasti nauratti. Sitten loppuveto kertailtiinkin kaikkia osaamiamme venäjän sanoja. Dopryi vetsir, adin, dva, ruki ver, salaka, kilka, skumbri, sudak ja zuhna.

Se, mitä kerroin veneilijöiden kouluttamisesta pätee kyllä meidän meremme vartioihinkin. Käytöstapoja hyvät herrat. Käyttäkää VHF puhelinta, jos on asiaa. Niin kansainvälisillä vesillä kaikenmaalaiset kolleganne toimivat. Kysyvät kohteliaasti kalastusaluksilta, voiko nousta alukseen kesken kalastuksen, tai kertovat muuten asiansa. Ei tämä maailma enää käsimerkeillä pelaa.

Mutta hauskaa oli.

Annettiin muuten laatikollinen silakoita Pyytinkarin pursiseuran väelle siitä ohi ajettaessa. Ensimmäiset siellä nähdyt tämän kevään veneilijät. Toivottavasti maistuvat. Olivat nostettu merestä tuntia aikaisemmin, eli tuoreempia ei helpolla saa.

perjantai 25. huhtikuuta 2014

Rakkausviikkoa Huovarilla

Paatilla kuunnellaan paljon radiota. Saaristossa kanavana on Yle Varsinais-Suomi. Koko viikon ajan Ylen ohjelmissa on vähän väliä puhuttu rakkausviikosta ja halauksista ja vaikka mistä.

Tänään paattillakin vietettiin halauspäivää: Kipparin vaimo tuli katsomaan Saaristomeren troolausta ensimmäistä kertaa. Eihän siitä halaamatta selvitty.
Hymy on rakakkausviikolla herkässä

keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Täällä taas vai pitäisikö sanoa, että back on business

Vietettiin oikein kunnon kevätloma. Kipparin pääsiäinen meni kotona herkutellessa. Grillikausikin tuli avatuksi.
Tuore parsa kuuluu kevääseen. Tässä sitä on tarjolla kylmäsavustetun lohen kanssa.

Kipparispecial grillissä: Broilerivartaita, paprikan ja herkkusienien kera sekä pekoniin käärittyä parsaa.
Työmaallakin tosin tuli käytyä. Pitäähän sitä paattia vahtia, ettei karkaa omille teilleen ja aina siinä riittää pientä laittoa.

Eilen aloitettiin Bärbelin kanssa kalastus ja uusi trooli ajettiin sisään. Pari lyhyttä vetoa ja saatiin pyydys trimmatuksi. Kalaakin tuli liki 30 tonnia. Hyvä alku, nyt toivotaan pitkää kylmää kevättä. Näin saataisiin sesonkia pidennetyksi. Markkinatilanne vaikuttaa kyllä aika haasteelliselta, mutta sen kanssa on vain elettävä, vaikka päivä kerrallaan.
Bärbel laskee uutta Gloriaa

Parin tunnin vedon jälkeen ollaan jo troolia nostamassa.
Paella on yksi kipparin grillin perusruokia. Tässä paellaa lusikalla kupista, tuli otetuksi kotoa mukaan vähän paatillekin,