perjantai 21. lokakuuta 2016

Kaksi vierailua

Päästiin parina päivänä jo kalastamaankin. Muutama laatikollinen turskia on toimitettu maihin. Ollaan siitäkin vähästä tyytyväisiä.

Troolia tyhjennetään.

Palkittiin itsemme Nya Rökerietin cimriskakulla.
Syötiin voileipäkakku liian aikaisin. Torstaiksi jäätiin maihin, sillä kauan odotettu apukoneen säädin oli ilmestynyt paikkakunalle ja laitettiin paikoilleen. Nyt kävi niin kuin aina varoitetaan. Halvalla , kun ostaa niin kalliiksi tulee. Jouduttiin nostamaan apukone pois konehuoneesta ja se lähetettiin verstaalle. Sähköä ei syntynyt, käämeissä vuotoa tai jotain sinnepäin.

Ensimmäinen vierailu

Eilen illansuussa viereemme laiturille ilmestyi suuri suomalaisilla kilvillä varustettu matkailuauto.Saimme vieraita.

Komia peli, mikäs tuollaisella on kurvaillessa. Tämänkertaista reisua oli takana kuulemma 15 000 kilometriä.
Hätälä yhtiön Riku Isohätälä haastattelee Jussia.

Rikun luotsaama Hätälä Oy taitaa olla Suomen suurin kalaliike. Henkilökuntaakin on pitkälle toista sataa. Mitähän Riku esikuntineen oli täällä tutkailemassa. tuskin sentään oltiin matkan virallinen etappi.

Hätälän kotisivut.

Toinen vierailu

Aamupäivällä huomattiin outoa liikehdintää perässä olevalla troolirumulla. Mitä ihmettä?


Trooliverkkoon oli jäänyt kampela. Minkki oli aterialla eikä välittänyt meistä pätkääkään. Söi kampelaa kaikessa rauhassa, vaikka oltiin ihan vieressä. Varsinainen lemmikki, vaikka aika häijyltä pedolta se näyttää.

Siellä se kurkkii. (kuva Jussi J.)

Kampela on syöty ja nyt tähyillään minne seuraavaksi. (kuva Jussi J.)
Olemme nähneet elukan aikaisemminkin laiturin reunoilla juoksemassa. Nyt sitten päästiin oikein lähietäisyydelle.

Ja taas pidetään vaihteeksi tuulta.

maanantai 17. lokakuuta 2016

Uuvuttavan pitkä tuulijakso

Erinomaisen vahva korkeapaine Skandinavian keskiosissa ja matalat Atlantin ja Puolan yllä seisauttivat suihkuvirtaukset tuolla yläimöissa sellaiseen malliin, että täällä Skånen rannikolla on saatu kovaa idänpuoleista tuulta poikkeuksellisen pitkään. Tanskan ilmatieteen laitos kuvaili ilmiötä jo syyskuussa. Ilmiö on nimeltään omega-blokering. Nimi tulee siitä, että virtaukset muodostavat korkeapaineen ympärille omegan muotoisen virtauksen.

Linkki DMI:n uutisiin ja linkki omega- blokkauksen tarkempaan kuvaukseen

Millähän nimellä tätä kutsutaan Suomessa?

Omegan muotoiset virtaukset
Bornholmista päästiin viime viikon keskiviikkona kovasti rullaten pois ja siitä lähtien on taas pidetty tuulta. Saman surkeuden ovat joutuneet jakamaan paikallisetkin kalastajat. Kukaan ei ole käynyt kahteen viikkoon kalassa.

Jotain pientä on koetettu tehdä kaiken aikaa. Sitä pientä laittoahan riittää, niinkuin useaan otteeseen ollaan kerrottu.
Jussi hitsaa

Ja Jussi maalaa ja kippari kuvaa. Tämä on oikea työjärjestys.
Viime viikon torstaina otettiin jo laatikota paattiin. Näytti vähän siltä, että sunnuntaina päästäisiin kokeilemaan. Perjantaina sitten ennusteet menivät huonompaan suuntaan, eikä päästy mihinkään.

Satakunta laatikkoa odotaa kalaa meidän ruumassa.
Tänään mentiin aamutuimaan jäätehtaan kuljettimen alle jäitä hakemaan. Nyt, jos säiden herra suo, niin huomenna lopulta päästään kalaan. Sinne olisi voinut mennä jo tänäänkin, mutta se Murphyn laki iski taas. Osa mittareista oli pimeänä, eikä sen vuoksi oikein tohdittu lähteä. Saatiin ne päivän mittaan sähkömiesten avustuksella kuntoon.

Pimeäksi on aamut menneet. Kello on seitsemän. Jäitä ollaan ottamassa.