lauantai 21. maaliskuuta 2015

Kesää kohti

Tänään on kalenteriin merktitty kevätpäivän tasaus. Sehän tarkoitta sitä, että päivä saa yöstä voiton ja päivää ja valoisaa riittää entistä pidempään.

Eilen ihmeteltiin osittaista auringonpimennystä. Sen verran oli pilvistä, ettei sitä oikeastaan edes huomannut. Tiirailtiin taivaalle ja katsottiin vedon aikana näkyisikö jotain poikkeavaa kalojen liikettä kaikuluotaimessa.

Kaikuluotain auringon pimennyksen alkaessa
Aurinko 0n pilvien takana. Pimennys on alkamassa
Ollaan Hevonkackin koilispuolella. Valoisaa riittää, vaikka pimennys on nyt suurimmillaan
Luotaimessakaan ei kyllä huomattu mitään poikkeavaa. Kalat on vaan vähentyneet.
Kesää kohti mennään.

Minkähänlainen kevät on tulossa? Viime vuonna käteen jäi musta pekka ja jouduttiin markkinatilanteista johtuen lopettamaan kalastus kesken sesongin. Toivotaan tälle vuodelle jotain parempaa. Kuinkahan lopulta käy? Äsken viettivät Venäjällä Krimin valtauksen juhlia ja kansa huusi toreilla Putinille: Anna meille Puola ja anna meille Suomi. Mitähän tästäkin kaikesta seuraa?

Täältä pikkutroolarin hytistä ei maailmanpolitiikkaan paljoa vaikuteta. Me pojat vaan kalastetaan, eikä murehdita suuren maailman murheita.

keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

No onkos tullut kesä, nyt talven keskelle?

Maaliskuun puoliväli. Viime yönä seurattiin Laupusten laiturissa komeita revontulia. Niitähän on totuttu näkemään joskus paukkupakkasilla, vaan nyt oli lämmintä yölläkin. Päivälämpötilat täällä meren päälläkin ovat olleet reilusti plussan puolella. Aurinko on paistanut miltei pilvettömältä taivaalta. Alkuviikosta kalaakin saatiin vielä hyvin. Tänään ei oikein osuttu parvien kohdalle. Ovat kovasti liikkeessä ja jouduttiin vetämään pari, viime aikoihin verrattuna, pitkää vetoa  saadaksemme edes jonkinlaisen lastin Kustaviin vietäväksi. Kaikkea ei näköjään voi saada samaan aikaan, kesäistä säätä keskellä talvea ja hyviä saaliita.

Alla muutama kuva talviselta Saaristomereltä. Niistä viimeöisistä revontulista ei iiponen kameralla kuvaa tullut.

Nord-Innamon väylän reunamerkin kalasääksen pesä odottaa vielä asukkaita.
Linjataulunkin pesä on tyhjänä
Rokki-Alli vetää troolia sisään tyynessä säässä
Stora-Äggskärin merimetsokolonnakin on vielä autio. Lintuja näkyy kyllä jatkuvasti.
Aurinko on laskenut. Kohtaamme Helsinkiin matkalla olevan"PRIMA DONNA" laivan Pähkinäisten eteläpuolella.

sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Back on duty

Kovasti on olosuhteet meitä kiusanneet. Viime viikon lopulla Rockallin miehistöön iski flunssa. Tauti piti meidät poissa vesiltä muutaman päivän. Vähän puolikuntoisia tässä ollaan kaikki. Sitkeää lajia on tämän talvinen räkätauti.

Olisimme muutenkin pitäneet vähän taukoa. Rockalliin piti asennettaman perjantaina vähän elektroniikkaa, mutta laitetoimittajan mukaan tavaran toimitukset olivat kokonaan hukkateillä. Nyt joudutaan odottelemaan uutta huoltopäivää. Jotenkin alkaa tuntumaan siltä, että nykyajan logistiikkajärjestelyt ovat menneet aiempaa ratkaisevasti huonompaan suuntaan. Tammikuun alkupuolella rikkomamme troolikin seikkaili korjauksen jälkeen takaisin parisen viikkoa ties missä. Taitaa olla niin, että kuljetuksia on vähän ja autot eivät lähde vajaina liikkeelle. Annetaan asiakkaiden odottaa.

Päivä merellä oli uskomattoman lämmin. Airiston pohjoispään Rajakarilla ilmatieteenlaitoksen lämpömittari näytti iltapäivällä lähes kymmentä astetta plussaa. Maaliskuun puoliväli ja tuntui miltei kesältä.
Troolin perään tuli repeämä. Aivo ja Jussi joutuivat paikkaushommiin.
Tällaiselta näyttää Hammarön salmessa kesäyönä. Kuva on tosin otettu maaliskuun 15. iltana vähän seitesämän jälkeen.