keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Kontrolli pelaa

Tänään päästiin vetämään jään alla talvehtinutta apajaa. Vedettiin se pariin kertaan ja saatiin paattiin kunnon lasti. Laupusiin seilattaessa merivartiolaiva UISKO sivuutti meidät "Laupusten suoralla". Hetken kuluttua pistivät RIB-veneen veteen (kovapohjainen kumivene, engl. rigid inflatable boat, RIB) ja tulivat tekemään kalastus-/merikelpoisuustarkastuksen.

Merivartiolaiva UISKO on topannut viereemme
RIB-vene on kurvannut Huovarin tyyrpuurin partaalle.
Tarkastus sujuu hymyssä suin. Paatti, miehistö ja paperit on OK
Sillä aikaa, kun paattia tarkastetaan pitää RIB- kippari veneensä meidän partaassa kiinni.
Huovarin jälkeen partio kurvasi tarkastamaan vielä Bärbelinkin. Sielläkin tietysti kaikki OK. Ruotsin vesillä meidät on tarkastettu säännöllisesti melkein viikon välein, mutta tämä oli ensimmäinen tarkastus Saaristomerellä. Se on hyvä, että kontrolli pelaa täälläkin.


maanantai 10. maaliskuuta 2014

Kevättä Rymättylässä

Rymättyläläiset varhaisperunan viljelijät on istuttaneet ensimmäiset perunansa. Ennätysvarhain, sanottiin uutisissa. Taitavat perunat tulla sopivan kokoisiksi jo vapun tienoilla. Toivottavasti silakanpyynti jatkuu vielä silloin. Pistetään pataan uusia pottuja ja tuoreita haileja, vai pitäiskö oikein sillipurkki ostaa. Vaan mitä silliä? Norjalaiset mokomat sulkevat Rymättylän sillitehtaan. Edellisenä viikonloppuna joku oli vetänyt tehtaan lipun puolitankoon ja laittanut hautakynttilät palamaan. Kannanotto sekin.

Viime viikko meni miten meni. Ei saatu troolia kalastamaan kunnolla pohjasta ja vaihdettiin se sitten torstaina juuri remontista tulleeseen. Pidettiin pitkä viikonloppu ja taas ollaan kokeilemassa. Aamupäivä oli mitä kaunein ja viikonlopun tuulet olivat pistäneen jäät monin paikoin kasaan.

Aurinko paistaa ja lämmintä on 5 astetta. Saariston Jäädyttämö kylpee kevätauringossa.

Sulan reuna on tullut aivan Laupusten kärkeen ja jäät on menneet pieniksi palasiksi.
Kalat meinasivat olla edelleenkin piilossa. Pientä merkkiä kuitenkin jo nähtiin jäistä vapautuneilla apajillakin. Otettiin varman päälle ja laskettiin pyydys vielä viime viikolla tutuiksi tulleille apajille. Päivä muuttui lopulta ihan harmaaksi ja sateiseksi. Illan suussa sade kuitenkin taukosi ja troolia nostettaessa sää oli mitä parhain.
Sade on juuri tauonnut. Aurinko pyrkii vielä esiin ennen laskemistaan. Finnlinesin FINNEAGLE sivuuttaa Orhisaarta Airiston eteläpäässä.
Kalaakin saatiin lopulta. Ei nyt kuitenkaan niin paljon, että maihin lähdettäisiin niitä viemään. Ainakin kerran vielä joudutaan yöpymään Krampin Raumassa.