lauantai 15. elokuuta 2015

Meri kukkii

Lähdettiin matkaan kohti Simrishamnia eilen illalla vartin yli yhdeksältä. Sää on ollut toistaiseksi mitä parhain. Lämmintä riittää ja tuuletkin ovat melkein myötäisiä. Merimatkaa tulee kaiken kaikkiaan reilut neljäsataa mailia. Reilut pari vuorokautta siihen pitäisi mennä.

Nyt eletään sitä aikaa vuodesta jolloin leväkukinnat ovat pahimmillaan. Leväthän kuuluvat luonnon kiertoon ja ne ovat kukkineet merellä vuositunansia. Viime vuosina niistä on alettu puhumaan negatiivisessa sävyssä ja monet varmaan kuvittelevat, että leväkukinnat ovat aivan uusi ihmisen aiheuttama ilmiö. Näinhän ei tietenkään ole, mutta voihan olla, että kukinnat ovat lisääntyneet ihmisen toiminnan johdosta.

Levälauttoja Gotska Sandön pohjoispuolella.

Ihan on ruotsalaisen hernekeiton väristä. Nehän keittää sopan keltaisista herneistä.

Ollaan tätä postausta kirjoitettaessa suunnilleen puolimatkassa Gotlannin pohjoiskärjen tuntumassa. Meille on luvattu vähän nousevaa itätuulta. Tehtiin juuri muutos reittisuunnitelmaan. Tarkoitus oli mennä Gotlannin ja Öölannin välistä, mutta nyt ajetaankin Öölannin länsipuolelle. Ollaan siellä paremmin varjossa itäisiltä tuulilta.

Matka jatkuu.

Wikipedia kertoo linkissä levistä

keskiviikko 12. elokuuta 2015

Instrumentin virittelyä

Tultiin Merimaskun, tai oikeammin, Naantalin kalasatamaan aamukuudelta. Otettiin pienet torkut ja sen jälkeen on viritelty varusteita koko päivä. Ja tämän vuoden kesään kuuluvat sadekuurotkin saatiin kohdilleen. Siinä muiden töiden ohessa on pitänyt yrittää maalatakin.

Aamu aloitettiin turskanperkauskoneen nostolla. Jussi asettelee nostoliinoja paikoilleen.
Perkauskone ja syöttöpkuljetin on saaatu täkille. Nuo vekottimet toimivat hydrauliikalla.
Paapuurin leija nykäistään pian paikoilleen vetovaijerin päähän taavettiin roikkumaan. Malli on Thyborön 11 ja mitta  66 tuumaa
Tässä kelataan gummiliinoja rummulle. Ne lähtevät leijoista trooliin ja kulkevat pitkin pohjaa ohjaten kaloja trooliin  suuaukkoa kohti
Trooli on tuotu paikalle kärryn päällä mistä se vedetään rummulle.
Lopulta troolikin on paikoillaan ja peräpeilikin on saatu jo hiotuksi ja mönjääkin on vedetty päälle.
Tuo hässäkällinen alumiinipeltiä sun muuta vielä huomenna ruumaan. Tänään ei kaikkea ihan ehditty saada valmiiksi. tiistai 11. elokuuta 2015

Tositoimiin

Jätettiin Rauma illansuussa. Ajetaan yön yli Merimaskun kalasatamaan ja rikataan paatti turskankalastusta ajatellen.

Sinne jäi Rauma Rihtniemen taakse

Huviveneilyn aika on nyt ohi. Seilipaatti on jätetty laituriin, vaikka tässä kuvassa se onkin vielä Örön upouudessa satamassa.