perjantai 17. tammikuuta 2014

Talvi kiristää otettaan

Aamulla pakkasta pitkälti toistakymmentä astetta. Satamassa jäätä kuitenkin vain kymmenkunta senttiä. Sulan reunaan on  matkaa vain muutama kaapelinmitta. (1 kaapeli on  merimailin kymmenesosa = 185 metriä).

Merivesi on vielä aika lämmintä ja tuulta luvassa idästä 7-11 m/s. Ajetaan kohti apajia. Siellä täällä ajelehtii rannoilta irronneita jäälauttoja ja merisavua on melkoisesti.

Ilmatieteenlaitoksen tämänpäivän lämpötilaseuranta Airistolla sijaitsevalta merisäätiedotuksista tutulta Rajakarilta.
 Lämpötila, Turku Rajakari
 Jäätä syntyy saarien lahtiin koko ajan lisää. Nyt ei auta muu kuin toivoa lauhtumista. Toisaalta ei nämä pakkaset nyt vielä niin kamalan kovia ole. Luulisi, että ainakin viikon vielä pystyy kalastamaan.

Tammikuista Saaristomerta

Bärbel laskee troolia, taustalla merisavun keskellä Kruununmaa.

Pieni riite ei vielä haittaa troolausta.

Parin tunnin vedon jälkeen pyydystä koetaan. Talvella troolin perä nousee yleensä pintaan kellumaan.

keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Tosimiesten töitä

Ilman lämpötila -10 astetta ja vesi nollan tietämillä. Jäätä veden pinnalla kymmenkunta senttiä ja on pimeää. Merenpohjan ja paatin pohjan välissä puolisen metriä vettä, potkurissa jotain outoa. Pitäisi mennä katsomaan mitä siellä on. Kyllä taitaisi jäädä suurimmalta osalta meiltä tavallisilta kaduntallaajilta katsomatta.

Sukeltaja työssään
Tuossa hommassa ei pidä arkailla kylmääkään vettä, eikä paljon muutakaan.

Kimmo saa sukeltajan tilanneraportin
Olimme tällä kertaa onnekkaita. Bärbelin potkuritunneli on nyt puhdas. Jossain vaiheessa heillä on kuitenkin edessä telakointi. Sen verran on potkuri on saanut siipeensä, tai oikeammin sanottuna lapaansa, että sitä pitää oikoa.

Huomenna päästään jatkamaan silakan kalastusta. Vielä säästyttiin evakkoreisulta Ruotsiin ja turskat saavat kasvaa rauhassa ja tietenkin hinnat nousta. Mikä nyt on tietenkin erittäin epätodennäköistä.

Keskitalven idylliä Kustavissa

Eilisiltana yhdeksän maissa ajettiin Laupusten rantaan kaloja tuomaan. Lossaus sujui hyvin ja saalis oli maissa puolilta öin. Anatolikin liittyi illalla taas miehistöön pitkän loman jälkeen. Parivetokaverimmekin vaihtoi yöpymis-satamansa Röölästä Laupusiin. Röölä alkoi jäätymään.

Aamulla kun tehtiin lähtöä niin kaveri sai teknisiä ongelmia. Ollaan sitten vietetty kaunista talvipäivää Kustavissa. Jotain hyödyllistä sentään on saatu tehdyksi. Vaihdettiin kaikki polttoainesuodattimet ja muuta sen sellaista pientä. Odotellaan Bärbelin huoltojoukkoja paikalle ja sen jälkeen tiedetään miten silakanpyyntikausi jatkuu. Vai joudutaanko jo lähtemään Ruotsin Simrishamniin evakkoon turskia kalastamaan. Talvi tuntuu vain vahvistavan otettaan ja Saaristo jäätyy kovaa vauhtia.

Onko tämä idylli vai karu todellisuus?

tiistai 14. tammikuuta 2014

Valokuvauksen ammattilainen kylässä

Eilen saatiin paatille oikea valokuvaaja. Porilainen Markku Saiha vietti kalastupäivän kanssamme. Markku on arvostettu kuvaaja. Hän sai esimerkiksi viime syksynä valtion tiedonjulkistamispalkinnon luontokuvauksen käsikirjastaan. Linkki Markun kotisivuille: Markku Saihan blogi . No, kipparilta jäi sitten eiliset kuvat ottamatta. Ammattilaisen laitteita kun katseli, niin ei paljon kehdannut kännykällä kuvailla. Toivottavasti saadaan Markun työn tuloksia nähtäväksi.

Markun lähdettyä illalla Poria kohti me aloitelttin kalan lossausta ja pakkanen oli tehnyt pakastamon laitteille omat haittatyönsä. Purkuletkuihin oli jäätynyt vettä ja sinne kun alettiin pumpata kalaa niin huonosti kävi. Letkut halki ja poikki ja kaloja pitkin mäkeä. Pakkasta oli liki 15 astetta ja meillä aikamoinen kansilasti.

Sydän kylmänä katsellaan Jussin kanssa miten kansilasti meinaa jäätyä. Onneksi purkulaitteet saatiin pelaamaan aika nopeasti, eikä mitään sen suurempaa vahinkoa päässyt syntymään.
Pakkaskausi näyttää nyt sitten jatkuvan. Aikaisemmat ennusteet lupailivat vielä lauhtumista viikonloppuna, mutta nyt vaikuttaa siltä, että talvi tulee voimalla. Lahtivedet jäätyvät jo vauhdilla.

Kylmältä näyttää. Onneksi paatin sisätiloissa vielä tarkenee. Meillähän on öljykeskuslämmitys. Se on samanlainen kuin omakotitaloissa. Talvella tulee esiin yksi puupaatin hyvä puoli. Laidat toimivat hirren tapaan eristeinä, eikä kosteus tiivisty sisäpuolella laitoihin niin pahasti kuin peltipaateissa tuppaa käymään.

Pakkanen ja vesi, jäätähän siitä syntyy ja kannella kaikki laitteet on kohmeessa ja jään peitossa.
Kyllä tämän pakkasen kanssa pärjää, kunhan ei oikein kovia tuulia tulisi. Nyt eletään päivä kerrallaan ja kalastetaan niin kauan kuin luonto suo.

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Vuoden ensimmäinen pakkaspäivä merellä

Edellisessä blogipäivityksessä päivittelin poikkeuksellisen lämmintä tammikuuta. Nyt siihen näyttää tulleen muutos.

Torstain perjantain välisenä yönä ajettiin paatti lossauksen jälkeen Merimaskun "kotisatamaan". Tehtiin perjantaina pieniä huoltotöitä ja tankattiin. Päästiin Jussin kanssa käymään kotona ja tänään ollaan taas työn touhussa.

Sää ja sen mukana maisemat ovat vaihtuneet lauantain aikana. Tänään merelläkin oli jo pakkasta ihan talviseen malliin ja pakkasluntakin sateli hiljalleen.

Kirkas talvipäivä, Jussin mielestä ilmassa oli jo kevättä?

Maisemat erottuu ihan toisella tavalla kun lunta on satanut pienillekin luodoille.

Mökkiläisten veneitä ei enää ole liikkeellä. Viime viikolla nähtiin kuitenkin yksi purjevene.

Sen verran oli pakkasta, että merisavua alkoi muodostumaan veden pinnalle.
  Linkki:.Ilmatieteen laitos merisavu

Jussi lossaa täkkilastia kymmenen asteen pakkasessa.