torstai 2. heinäkuuta 2015

Saaristomeren valkeat yöt- White nights of Archipelago Sea

Yötyö ja kesä, ei hullumpaa.

Näitä näkymiä ei vain malta olla ihailematta.
Airistoa heinäkuisena aamuyönä
Seilin saaristoa täydenkuun valossa
Kesällä silakat nousevat aivan veden pinnalle. Joskus ne oikein innostuvat niin että veden pinta kiehuu. Sitä sanotaan pyreilyksi.
Susanna kävi aamutuimaan nappaamassa kuvan meistä
Laitetaan tähän loppuun vielä viihtymiseen liittyvä linkki skandinaaviskaa osaaville

keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Heinäkuun ensimmäinen päivä ja sesongin loppu häämöttää

Viime vuoden marraskuun 11. päivänä aloitettiin silakanpyynti. Tähän pitkään sesonkiin on mahtunut hyviä ja huonoja hetkiä, niinkuin elämään kuuluukin. Saimme nostaa talvella hyviä saaliita. Linkki tammikuun 9. päivän postaukseen

Jouduimme kokemaan myös jotain sellaista mitä kukaan merellä liikkuva ei haluaisi kokea.
Linkki tammikuun 19. päivän tapahtumiin

Olemme saneet viettää poikkeuksellisen talven täällä Saaristomerellä. Kuulemma vuosi 1961 oli samanlainen: Jäitä ei tullut koko talvena. Eli saimme kokea varmaan jotain sellaista mitä saamme odottaa seuraavat viisikymmentä vuotta.

Viime vuonna jouduimme markkinasyistä lopettamaan kalastuksen ensimmäisinä Saaristossa kalastavista paateista. Nyt olemme viimeisinä vesillä.

Huovarin kone on käynyt sesongin aikana reilut kaksituhatta tuntia, mikä vastaa 85 täyttä vuorokautta. Maissa työskentelevillä vuotuinen työaika taitaa olla suunnilleen 1700 tuntia. Meitä ei työaikalait koske, mutta eiköhän me olla tehty oma osamme tämän yhteiskunnan hyväksi. Ja vielähän tässä loppuvuoden aikana kerkeää vaikka mitä tekemään.

Olemme ottaneet osamme nopeasti uudistuvien luonnonvarojen kasvusta ja laittaneet sen eteenpäin yhteiskunnan rattaisiin lisäarvoa kasvamaan. Olemme nostaneet palkkamme luojan luonnosta ilman lisä-aineita. Taitaa mennä pateettiseksi, mutta menköön näin aamuyön tunteina.

Alla olevat kuvat olisi voitu ottaa tammikuussa iltapäivällä kolmen aikaan. Ne on kuitenkin otettu tänä yönä keskiyön kahta puolta. Maisema ei juuri muutu, mutta lämpötilassa on kyllä vähän eroa ja päivän pituudestakin vuodenajat kyllä erottaa.

Aurinko on laskenut Rymättylän Länsiaukossa. Parin päivän päästä on täysikuu.
Näkymä luoteeseen auringon laskettua
Rockall Äggskärien eteläpuolella. Ollaan jo aamuyön puolella ja taivaanranta alkaa vaalenemaan.

Tarkkaan kun katsotte Seilin sääksikameran kuvan oikean reunan takimmaisen saaren, Päiväluodon, laitaan näette Huovarin  siellä pienenä valopisteenä. Kuvia klikkaamalla ne saa näytöllä  suuremmiksi.
 Linkki Seilin sääksikameraan

Silleen ollaan ajateltu, että pari yötä vielä vedetään troolia ja sitten lopetetaan tältä sesongilta. Sopivasti taitaa olla helteitäkin tiedossa. Taidetaan pitää vähän lomaa ja sen jälkeen riittää taas huoltotöitä niin paljon kuin vain jaksaa tehdä.