torstai 8. joulukuuta 2016

Emme ole kadonneet minnekkään

Blogi on hieman horrostanut.

Selitellään nyt sitä vähäsen. Ensinnäkin paatilla on ollut ja on edelleen yhteysongelmia. World Wide Web ei jostain syystä ole yltänyt kulkureiteillemme. Vikaa on etsitty jo pidempään. Sitä vain ei ole löytynyt. Tänään vaihdetaan vekottimiin vielä sim-kortti. Jos sekään ei auta, niin sen jälkeen pitää vielä vaihtaa operaattoria,  jospa se auttaisi.

Ongelman vakavuutta lisää se, että nettiyhteyttä tarvitaan viralliseen yhteydenpitoon, eli sähköisen kalastuspäiväkirjan tietojen välittämiseen. Päiväkirja  toimii mieluiten 4G verkossa ja sitähän on vesillä tarjolla hyvin rajoitetusti. Päiväkirjaohjelma käyttää satelliittiyhteyksiä silloin, kun langaton verkko on poikki.
Kuvakaappaus käyttöliittymän näkymästä viime talvelta 
Rajatapaukset ovat aiheuttaneet kaikenlaista harmia. Viestin olisi pitänyt kulkea netin kautta, mutta se onkin välittynyt satelliitin kautta vain osittain. Tällöin esimerkiksi, joudumme useasti pyytämään lupaa maihin tulemiseen puhelimella Merivartioston kalastuksen seurantakeskukselta. Normaalisti lupa tulisi netin kautta, mutta jostain syystä jääkin tulematta.

Sähköistä päiväkirjaa käytetään moneen ilmoitukseen jokaisen kalastusmatkan aikana:
- Ilmoitus satamasta lähdettäessä.
- Ilmoitus pyydystä laskettaessa,
- Ilmoitus pyydystä nostettaessa.
- Kalastuskerran saaliin määrä ilmoitetaan.
- Ilmoitus kalastuksen päättymisestä.
- Ilmoitus aluksella olevan saaliin määrästä
- Ennakkoilmoitus satamaan saapumisesta
- Maihin ajettaessa saadaan lupa saapua satamaan, tai sitten ei jolloin pitäisi odottaa lupaa.
- Ilmoitus satamaan saapumisesta, saapumisajasta ja siellä tehtävistä toimista.
- Purkausilmoitus millä vahvistetaan maihin purettu saalis.

Jäiköhän jotain vielä puuttumaan? Niin, jokaiseen ilmoitukseen sisältyy vielä yksityikohtaisia tietoja joita täydennetään joka kerta. Ei mennä nyt niihin sen tarkemmin.

Tietokoneen näpyttelyä riittää ja joskus ohjelma on raivostuttavan hidas. Sen kanssa on kuitenkin elettävä. Näin on meitä viisaammat päättäneet.

Linkki Merivartioston kalastuksen seurantakeskukseen

Toisekseen, seniorikippari on ollut jo pidemmän aikaa maissa. Sekin on vähän näitä postauksia viivytellyt. Kuvia mereltä on onneksi saatu. Jussi kipparoi paattia ja hyvin sen tekeekin. Jokke on ollut Jussin parina ja tietenkin Rokkiallissa on vakiomiehitys remmissä.

Rokkiallin Aivo ja Kimmo ovat tulleet Huovarin täkille saaliin koostumusta arvioimaan. Jokke sulkee nostopussia Jussin ottamassa kuvassa.

Kelit on vaihdelleet, Matalapaine, matalapaineen jälkeen kulkee lähitienoilla. Kuvassa lumikuuropilviä Perkalan yllä.
Eletään vuoden pimeimpiä aikoja. Keskipäivällä Saaristomeri näyttää tältä.
Se tärkein, eli kalantulo, on ollut ihan kohtuullista tuulisista keleistä huolimatta. Muutamia tuulipäiviä on jouduttu pitämään, mutta viime vuoden loppusyksyyn verrattuna kalaa on tullut vähän paremmin.

Jussin lähettämiä terveisiä on mukava katsella. Nuori mies hallitsee hommat tyylikkäästi.
Lehdet ovat kertoneet suolapulssin saapumisesta Saaristomerelle. Miten se vaikuttaa meidän kalastukseen jää nähtäväksi. Turun Sanomien artikkeli aiheesta

Onko tämä suolapulssin vaikutuksen seurauksia? Yksi pulska turska on jäänyt trooliin. On niitä ennenkin ollut. Tästä nyt ei vielä mitään pidemmälle meneviä johtopäätöksiä voi vetää.
Kuluvan vuoden kalastuspäivät käyvät vähiin. Ensi vuosi näyttää alkavan uusin ja oudoin eväin. Valtioneuvoston pitäisi huomenna vahvistaa uusi YKP-laki. Sen mukana silakan kalastukseen tulevat toimijakohtaiset kiintiöt. Elämme jännityksessä, sillä vieläkään meille kalastajille ei ole kerrottu kuinka suuria kiintiöitä saamme. Huppu päässä odotamme "tuomiota". Riittääkö kiintiö elämiseen, ja mitä sitten jos ei riitä? Tulevaisuus on täysin pimennossa. Tämä on sitä hyvää suomalaista hallintotapaa. Senkin kanssa on elettävä, vaikka hampaita kiristellen.

Ministeriön YKP-laki tiedote keväältä

Ollaan optimistisia. Suomi on hyvä maa ja juhlii ensi vuonna satavuotiasta itsenäisyyttään. Eiköhän mekin olla niissä juhlissa mukana.

Itsenäisyyspäivän juhlakahvit Troolari Huovarilla vuonna 2016tiistai 6. joulukuuta 2016

Suomi 1917 -2016

Troolari Huovari toivottaa kaikille hyvää ja rauhallista iltaa itsenäisessä Suomessa.