keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Dramaattinen puolituntinen

Maanantain 19.1. 2015 blogipäivitys "Terveisiä Saaristomereltä" julkaistiin klo 16.07. Syötiin Jussin kanssa kaikessa rauhassa ja Bärbel oli aloittanut troolin tyhjentämisen loppuun vähän aikaisemmin.

Tämä kuva julkaistiin yllä mainitussa päivityksessä.
Blogipostauksen jälkeen peruutettiin hiljalleen Bärbelin ahterin taakse katselemaan heidän touhujaan lähempää. Odottelemme aina toistemme lähellä niin kauan, että kumpikin paatti on saanut kalastushommat loppuun. Vasta sen jälkeen lähdetään ajamaan kohti satamaa. Aina voi sattua jotakin, trooli voi sotkeutua potkuriin tai mitä tahansa. Sellaista mitä nyt tapahtui, emme osanneet edes kuvitella tapahtuvan.

Bärbel saa kallistuman.

Ollaan siinä ihan Bärbelin vieressä. He huutavat, että paatti kallistuu vähän. Lähden kiertämään alusta paapuurin  kautta ympäri. Päästessäni sen styyrpuurin laidalle kallistuma on jo suurempi. Ajetaan ihan viereen. Otetaan heidän keulapesti meidän ahteripollariin. Tarkoitus on kiinnittyä samalla tavalla kuin silloin kun me nostetaan kaloja troolista. Yht´äkkiä kaverin reelinki onkin jo veden alla. Paattien välissä on tilaa sillä olemme kiinni vain perästä. Käsken Bärbelin miesten hypätä mereen ja lähden katkaisemaan kiinnitysköyttä. Meidän käytössä on tätä varten erikoisterävät sveitsiläiset sahalaitaveitset. Saan köyden irti, vaikka veitsikin katkeaa.

Bärbelin kansimies Aivo roikkuu fendaripallossa keskilaivassa ja  kippari Kimmo on saanut kiinni laidalla roikkuvasta renkaasta. Samassa Bärbelin masto tulee meidän reelingin päälle ja antenneja katkeilee Bärbelin kipparin selkään. Huovari on pakko ohjata pois uppoavan aluksen vierestä miesten roikkuessa laidan ulkopuolella jääkylmässä vedessä. Ensin vedetään Jussin kanssa Kimmo kannelle ja sen jälkeen Kimmon avustuksella Aivo nostetaan merestä. Jostain ihmeen reservistä ihminen saa voimia silloin kun niitä tarvitaan. Luojalle kiitos! Kaikki ovat turvassa.

Jussi alkaa keräämään läpimärille kylmettyneille kavereille kuivia vaatteita ja keittää kuumaa mehua. Kippari ehtii vasta tässä vaiheessa ottamaan yhteyden meripelastuskeskukseen VHF kanavalla 16. Pian paikalle saapuu pelastushelikopteri ja vartiolaiva Uiskon rib-vene osaavan meripelastusmiehistön kanssa. Veteen joutuneet tarkistetaan ja todetaan olosuhteisiin nähden hyväkuntoisiksi. He voivat jäädä Huovarille, sairaskuljetuksia ei tarvita. Kuuden jälkeen otetaan kurssi kohti Laupusten kalasatamaa ja uusia haasteita.

Kaatunut Bärbel klo 16.41
Kiitos Jussi, Aivo ja Kimmo. Teitte miehen työn onnettomuuden aikana. Kiitos kuuluu myös teille kaikille operaatioon osallistuneille meripelastajille. Kiitos myös kaikille blogin ja facebookin kautta meitä tukeneille ystäville.

linkkejä:
Meripelastuskeskus Turku
Vartiolaiva Uisko
Pelastushelikopteri

tiistai 20. tammikuuta 2015

maanantai 19. tammikuuta 2015

Terveisiä Saaristomereltä

Tallessa ollaan. Perjantai pidettiin tuulta ja lauantai meni samoissa merkeissä kotona pyykkiä pestessä. Perjantaina lähetettiin se rikki mennyt trooli Tanskaan korjattavaksi.

Trooli on häkissä ja odottaa kuljetusta Särkänsalmen kalasatamassa.
Niin ja ne kipparin pestyt pyykit unohtuivat tietenkin sunnuntaiaamuna kotiin. No, saahan ne sieltä myöhemmin. Onneksi on vielä puhtaita paatillakin.

Kalastusta on jatkettu entiseen malliin ja kalantulo jatkuu ihan hyvänä. Talventulosta ei oikein ota selvää. Säätieteilijät lupailevat aika lauhaa tuleviksi päiviksi. Ja nyt näyttäisikin siltä, että päästään jatkamaan viimevuotista pidempään. Viime vuonna joudutiin lopettamaan tammikuun 21 päivä ja vuotta aikaisemmin jo kuun 13. päivä.

Silakoita on vahvasti pohjan lähellä

Luotainkuvan silakoista osa on päätynyt paatin täkille

Ja näyttää niitä rittävän Bärbeliinkin.

Tuleva kippari seuraa silmä tarkkana kaverin troolin tyhjentämistä.