lauantai 20. joulukuuta 2014

Joululoma lähestyy

Leudot talvisäät jatkuvat ja niiden myötä pikkuruiset troolarit, Bärbel ja Huovari, uurastavat Saaristomerellä. Talvipäivän seisaus, eli vuoden lyhyin päivä on tulevana maanantaina. Pilvisellä säällä päivä menee ohi melkein huomaamatta. Trooli lasketaan aamulla pimeässä ja nostetaan iltapäivällä pimeän jo laskeuduttua.

Joulun hulinoista täällä ei tiedetä mitään. Radiotakaan ei oikein jaksa kuunnella. Aika puuduttavaa kuunneltavaa: samat jolulaulut eri esittäjien versioina aamusta iltaan. Olemmekin siirtyneet spotifyn soittolistoihin toistaiseksi.

Huovarin joulunalus ruokalistaan kuuluvat tietysti silakkapihvit. Sen lisäksi, että Jussista on tulossa kovaa vauhtia täysiverinen perämies ovat nuoren miehen kokintaidot kehittyneet merkittävin askelin.
Pientä lohtua ja valoa pimeyden keskellä ahertamiseen tuo se, että silakoita on uinut trooliin ihan kohtuullisesti. Tänäänkin sitä saatiin Bärbelin ruumaankin muutama tonni. Huovarissa on täysi lasti.


Vähä silleen, kipparia lainataksemme, on ajateltu, että huominen päivä vielä kalastetaan. Maanantaina huolletaan paatteja. Sitten pidetään muutama päivä joululomaa ja säiden salliessa tullaan välipäivinä taas silakoita etsimään.

perjantai 19. joulukuuta 2014

Vahinkojakin sattuu

Sillä aikaa, kun Huovarin miehistö lossaili vihellellen kaloja nättien tyttöjen kanssa Laupusissa, paikkasi Bärbelin miehistö yötä myöten troolia Röölän rannassa. Vedettiin eilen kaksi vetoa ja toista ylös nostettaessa huomattiin troolin olevan halki useasta kohtaa. Trooli on laskettu mereen samassa kohtaa kymmeniä kertoja ja nyt vielä kaiken lisäksi sitä vedettiin välivedessä ja lähellä pintaa. Halki vain oli mennyt. Onneksi halkeamat oliva aika harvoissa liinoissa. Eilen kävi toteen sanonta: Tasan ei käy onnen lahjat. Toiset halailee nättejä tyttöjä ja toiset käyttävät paikkauskäpyä tihkusateessa.

Rikkoutuneet troolit ovat osa tätä työtä ja nyt päästiin aika vähällä. Oikein pahasti kun pyydys hajoaa se joudutaan lähettämään troolimaakarille korjattavaksi. Suurempia vahinkoja varten meillä ammattikalastajilla on onneksi omia kalastusvakuutusyhdistyksiä. Kalastuvälinevakuutus korvaa Suomen vesillä tapahtuneita pahoja vahinkoja. Troolari Huovarin kalastusvakuutusyhdistys löytyy linkistä Etelä-Suomen Kalastusvakuutusyhdistys

Tässä lopetellaan eilisen ensimmäistä vetoa. Taustalla Voit ja Gert nimiset saaret. Yhteysalus Falkö on matkalla Innamoon.
 Linkki Falkön reiteille :Nauvon pohjoinen reitti

Ihanat naiset rannalla

Lossattiin Jussin kanssa silakoita Laupusten laiturissa. Kippari muisti kerrankin kuvata kalan virtaamista kalaruumassa. Silakat pumpataan paatista suurella imurilla Saariston Jäädyttämö Oy:n pakastuslaitoksen uumeniin. Kalat on ruumassa veden kanssa jolloin ne eivät painu littanoiksi. Nehän on tottuneet veteen.


Siinä silakoita lossatessa alkoi laiturilta kuulumaan kummallista sirkutusta. Ja, ah, ihanat naiset rannalta toivat synkässä yössä työskenteleville Jussille ja kipparille mätileipiä ja kylmää olutta. Näin Kustavissa Joulun alla. Kyllä troolikalastajan kelpaa.

Ihanat naiset, Jelena ja Viktoria, rannalta ja hyvät tarjoilut.

Paahtoleipää ja punaista mätä ja minkälaista seuraa. Silakanlossaajan eväät.

keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Lisää lajien tunnistamista

Eilisen epäviralliseen tunnistuskilpailuun saimme useamman oikean vastauksen. Kuvassahan oli pari kilohailia ja pari silakkaa joista se suurempi oli jonkinlainen pieni värimuunnos punaisine evineen. Börje vastasi ensimmäisenä oikein.

Pitkästä aikaa olemme saaneet nauttia miltei tyynestä kalastus säästä. Aurinkokin on paistanut. Radion mukaan maissa onkin ollut paljon huonommat kelit. Aamulla saariston lämpötila oli parisen astetta plussan puolella ja vedenlämpötila parin metrin syyvyydessä kolme ja puoli astetta.

Aamupäiväistä kaikuluotaimen näyttöä. Kolmen tunnin troolaus antoi saalista noin 40 tonnia. Siis oikein hyvin, ainakin meidän mielestä. Lisäksi saimme muutaman uuden tunnistettavan pikkukalan.
Ja tässä lisää tunnistettavia kaloja. Silakat ja kilohailit voi jättää laskuista. Aikamoisia kokoeroja noilla silakoilla. Tuo suuri on 34 cm pitkä. Meidän toistaiseksi suurin on ollut 37 senttinen. Mitä muita lajeja trooli antoi? Tuosssa koko sivusaalis. Ei siitä oikein kalasoppaakaan saa.
tiistai 16. joulukuuta 2014

Lajitunnistusta

Kuvassa näkyy neljä kalaa ja Pressbyråån sytkäri. Kuka tuntee mitä lajeja päivän saaliissa oli? Vastauksia kommentoimalla blogia tai fb:n kautta. Palkintona hyvä mieli.

Laskenut aurinko ja tumma tausta hämäsivät iiponen kameraa. Kyllä noista selvä pitäisi saadaa.

Nyt jännitetään

Kalassa ollaan oltu ja tuultakin taas pidetty. Eilinen päivä maattiin Röölässä. Ei sekään päivä ihan hukkaan mennyt: Jussi oli viime viikon risteilemässä raumalaisella koululaiva Fannylla (Fanny Marine traffic) ja sai laivuriopintonsa päätökseen. Eilen hän askaroi loppukokeiden kanssa koko päivän. Nykyaikaa tämäkin, kokeet tehdään verkossa. Nyt jännitetään kuinka hyvin arvosanoin Jussi kurssinsa sai suoritetuksi.

Tuleva laivuri, pidetään peukkuja kokeen onnistumiselle.
Jussi ahkeroi tehtävien kanssa ja kippari pysyi poissa häiritsemässä. Nukkui univelkoja pois koko päivän. Lieneehän siitäkin jotain hyötyä: Puolustelen.

Kalaa on saatu hyvin, jos kalastaja saa näin edes sanoa. Tuulet nyt on tietysti vähän kiusanneet. Näyttää siltä, että joulutaukoon saakka saataisiin sopivaa keliä ja myrskyt vähän hellittäisivät. Sehän sopii kyllä.