torstai 17. syyskuuta 2015

Tauon paikka

Lähdettiin tänään päättyneelle reissulle elokuun neljännetoista päivän iltana kymmenen maissa. Tänä aamuna pistettiin pestit kiinni Särkänsalmen kalasataman laituriiin puoli kuuden aikaan. Törnille tuli mittaa reilu kuukausi.

Tuuulta riitti siellä Skånen rannikoilla. Päädyttiin lähtemään kotiin tuulta pitämään. Kytättiin sopivaa tuulirakoa ja sellainen tuli maanantain ja tiistain välisenä yönä. Tuuli moinasi hieman ja siftasi sydvästiin eli lounaaseen. Startattiin kone tiistaina kello kaksi yöllä ja vartin päästä oltiin jo menossa. Hanönlahden ylitys, Utklippan, Kalmar, Ölands Norra Udden, Gotska Sandön, Suomen Leijona, Utö ja päätepisteenä loisti Särkänsalmi. Matka sujui kommeluksitta. Hanönlahdella kävi vielä sen verran korkea aallokko viikon kovan itätuulen jäljiltä, että pimeällä merellä ruoka ei maistunut, eikä oikein kahvikaan. Päivän valostuessa ruokahalukin sitten heräsi.

Nyt pidetään viikon verran hengähdystaukoa ja eiköhän sen jälkeen aleta rikaamaan paattia taas silakanpyyntiin. Kai sitä kuukauden työputken jälkeen voi hyvällä omallatunolla viikon huilata, vai mitä?

Huovari ja Rockall ovat taas rinnakkain Särkänsalmessa. Ja katsokaas miten komeaksi kaveri on sonnustautunut. Pimeässä, kun sen vierelle peruuteltiin, niin ei aluksi meinattu tuntea.