lauantai 17. joulukuuta 2016

Näytön paikka ja teatteriterveisiä

Eilen kipparilla oli näytön paikka. Huovarin ja Rockallin porukat ovat vedelleet hyviä saaliita jo pidemmän aikaa senioribloggarin makaillessa maissa.

Ei ole taito ihan kateissa, vai liekö moukan tuuria. Kunnon saalis tuli ja taas saatiin Rokkialliinkin aimo lasti päälle.

Tässä todiste, silakoita on paatin täydeltä ja loput nostettiin Rokkiallin ruumaan.

Ja lisätodisteeksi videoklippi Rockallin työskentelystä pimeällä merellä. Eilinen saalis olikin selkeästi tämän sesongin paras., ainakin toistaiseksi.


Eilisten kalojen lossaus venyi aamuyölle. Puoli neljän jälkeen otettiin torkut ja kuudelta lähdettiin takaisin merelle. Taisi uni painaa silmää, sillä saalis jäi pahasti alle viimeaikaisen keskiarvon. Tehtiin pari vetoa, mutta etenkin toinen oli melkoinen huti. Kalat olivat uineet jonnekin muualle sieltä, missä me niiden kuviteltiin lymyilevän.

Saatiin sentään yhden saarelaisen päivä pelastettua.  Hylkeet olivat vieneet kaikki silakat verkosta. Päät vain olivat jäljellä. Onneksi satuimme olemaan kalassa lähivesillä. Tehtiin vaihtokaupat. Saarelainen sai silakoita savustettavaksi ja me uunituore joululimppu.

Kaikenkaikkiaan päivä oli oikein antoisa. Aamun pimeydestä paatille ilmestyi kalastuksesta kiinnostunutta teatteriväkeä Röölästä.  Sydäntä lämmitti, kun nuori kulttuuriväki ihan oikeasti halusi kuulla ja nähdä miten täällä pienellä paatilla eletään.

Meriteatterin hymyilevät Anni ja Hannes tutustuivat Saaristomeren silakan kalastukseen.
 Meriteatterin kotisivu löytyy täältätorstai 15. joulukuuta 2016

Paineita

Jussi lataa seniorikipparille suorituspaineita.

Ensi yönä pitäisi tehdä vahdinvaihto. Jokke lähtee maihin ja bloggari kömpii paatille Jussin kaveriksi. Poikkeuksellisen pitkään tässä on maissa saanutkin olla.  Viikon törni on edessä ja sen jälkeen vietetään muutama päivä joulua.

Jussin lähettämästä kuvasta näkyy, miten silakkaparvet alkavat kerääntymään pohjan lähelle.

Ja tällä eilisellä kuvalla nostatetaan niitä suorituspaineita. Kuvan mukana tullut viesti  kuului: "Väliaikatietoja".  Pitkästa aikaa silakoita riitti Rockallinkin ruumaan.

Eletään sitä vuoden pilkkopimeintä aikaa. Päivä lyhenee vielä muutamalla minuutilla ennenkuin alkaa kukonaskelin pikku hiljaa pitenemään joulun jälkeen. Merellä työskennellään käytännössä pimeässä kaiken aikaa.

Alla olevalta videolta voi katsoa miltä merellä näytää. Siinä Rockall ja Huovari kiinnittyvät illansuussa Laupusten laituriin.
tiistai 13. joulukuuta 2016

Mitä tapahtuisi jos?

Mitä tapahtuisi, mitä seuraisi, jos

linja-autoliikkennöitsijöille ilmoitettaisiin, että vuodenvaihteen jälkeen lainsäädäntöteknillisistä syistä autot eivät saa kuljettaa matkustajia.

tai, vähittäiskauppiallle kerrottaisiin, että kaupat on tammikuun alussa pidettävä kiinni.

tai, maanviljelijöille kerrottaisiin elokuun alussa, että puimaan saatte mennä vasta sen jälkeen, kun maa-ja metsätalousministeriö antaa siihen erikseen luvan

Voisin kuvitella, että noiden ilmoitusten jälkeen tässä normienpurku Suomessa nousisi aikamoinen metakka.

Maanviljelijät kertoivat keväällä mielipiteensä Maa-ja metsatalousministeriöstä (kuva kaapattu MTV:n sivuilta)


Meille kalastajille

on ilmoitettu, että todennäköisesti vuodenvaihteen jälkeen ette saa lähteä kalastamaan.

Kalastusviranomainen ei ehdi saada valmiiksi hiljattain voimaan astuneen YKP-lain ja sen nojalla annetun asetuksen mukaisia kalastuslupia ja kiintiölaskelmia.

Lainsäädäntöähän on valmisteltu vasta muutama vuosi, mutta onko ollut muita kiireitä. Sitä ei kerrota?

Alla linkit lainsäädäntöön. (ovat pdf tiedostoja)

Linkki YKP lakiin

Linkki kiintiöasetukseen

Oletteko kuulleet? Oletteko lukeneet mistään? EVVK ( Ei Voisi Vähemmin Kiinnostaa)

Aikaisemmissa postauksissa olen maininnut kalastajille langetetavista rangaistuspisteistä.
Maaseutuviraston sivuilla kuvataan asiaa. Käykää vilkasemassa linkkiä:
MAVI kalastustuspolitiikan-seuraamusjarjestelmä

Minkähänlaiset pisteet viranomaisille pitäisi langettaa vitkuttelusta ja laillisen elinkeinon harjoittamisen estämisestä?

Yleensä en ole ottanut kantaa näihin kalastuspoliittisiin kommervenkkeihin. Nyt esille tuomani asia harmittaa kuitenkin niin paljon, että en malta olla hiljaa.

Lopuksi vielä

Asioilla on tietenkin aina vähintään kaksi puolta. Niin on tässäkin. Se hyvä puoli on siinä, että lopultakin, sitten kun kalaan päästään, me silakan troolikalastajat voimme paremmin suunnitella kalastustamme omassa hallinassa olevien kiintiöiden avulla.

Rauhallisia joulunalusaikoja kaikille virkaan, asemaan ja sukupuoleen katsomatta.

T Seppo

P.S. Eteläsatamaan kyllä mahtuisi muutama troolari. (kuva kaapattu Google Maps)