keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Talven tulo siirtyi

Vaihtelevia ovat nämä säät olleet. Viime viikon pakkaset ovat muisto vain ja nyt eletään sumuisen suhmuraisessa syys-säässä. Aamulla Röölässä oli kolmisen astetta lämmintä.

Tänään saatiin vaihteeksi tuulien puolesta oikein mukava päivä eikä vettäkään satanut. Videoklipissä Aivo ja Kimmo laskevat troolia peilityyneen mereen Rymättylän Saloluodon länsipuolella.


Trooliin on jäänyt jonkin verran rakkolevää edelliseltä päivältä. Sitä on nyt liikkeellä. Troolin alapaula kulkee pohjan lähellä ja joskus pitkin tasaista pohjaa jolloin levää takeruu paulaan. Rakkolevän näkeminen on hyvä juttu. Sehän kertoo, että vedet ovat kunnossa.

Ui sinne trooliin joskus kalaakin. Jussi tuulettaa sesongin ensimmäistä täkkilastia. Toki sen keräämiseen tarvittiin kaksi päivää.
Huomiseksi onkin taas luvassa kovaa tuulta. Saa nähdä päästäänkö kalaan? Sen ratkaisee säiden herra huomenna.

tiistai 15. marraskuuta 2016

Sesongin ensimmäiset paistetut silakat.

Eiliseen aloituspäivään oltiin ihan tyytyväisiä. Viime yönä alkoi laiturin nokassa keikuttamaan. Aamulla Tuuli oli kaakossa ja kaiken lisäksi siinä oli puhtiakin melkoisesti.

Ajettiin eiliseen nostopaikkaan ja aloitettiin troolinveto sieltä. Heti alkuun alkoi tökkimään. Tuuli ja voimakas vastavirta haittasivat menoa oikein tosissaan.

Lämpötila oli aamulla  jo selvästi plussan puolella. Pakkaset ovat jättäneet muiston itsestään Johanneskobbenin rantakalliolle.
Jatketaan vähän eilistä Saariston ruuhkaohjelmaa.

Mustaluodon loiston ja Kuivan Kalsaaren välissä on yksi niistä paikoista joissa joudumme kalastamaan väylällä pääsemättä siitä mihinkään. Ja taas oli laiva tulossa juuri tuohon kapeikkoon samaan aikaan meidän kanssa. Otimme VHF puhelimella yhteyttä Uuteenkaupunkiin matkalla olevaan "ISAR HIGHWAY" alukseen hyvissä ajoin. Sovimme heidän hieman hiljentävän vauhtiaan. Näin päästiin väylän yli ja molemmat jatkoivat tyytyväisinä matkaansa. Kiittelimme vielä radiopuhelimella toisiamme, sopu sijaa antaa.


Isar Highway on autojenkuljetusalus ja taitaa kuljettaa Uudenkaupungin autotehtaan tuotteita Euroopan markkinoille. 

Koettiin pyydys lopulta Kruununmaan selällä. Sää oli kurja ja saaliskin melkoisen huono. Ajettiin
huilaamaan Röölään. Tänään ei saatu kasaan edes riittäviä viemisiä palastamolle.

Vähän alavireisen päivän pelastivat syksyn ensimmäiset paistetut silakat ála Jussi. Kyl maar noilla taas pärjää pidemmänkin aikaa. (Omalla murteella ne ovat kyllä paistettuja haileja)

maanantai 14. marraskuuta 2016

Silakkasesonki on korkattu

Viikko sitten maanantaina laitettiin paatti päälisin puolin silakanpyyntikuntoon. Pakkasta oli Laupusten laiturin päässä muutama aste ja tuultakin ihan sopivasti. Aloitettiin totuttautuminen talvisäähän.

Transun kuorma tuotiin rantaan ja toinen vietiin pois. Kaikenlaista kampetta pitää olla.

Lasit vetävät jäähän. Talven merkki sekin.
Jussi, Aivo ja Kimmo vetivät silakkatroolin tiistaina Rokkiallin perään. Jäätiin kuitenkin loppuviikoksi vielä maihin.

Torsatina osallistuttiin Jussin kanssa Ammattikalastajaliiton ja Meriturvan järjestämälle kalastusalusten turvallisuuskurssille. Siinä kävi nyt silleen, että kännykkä unohtui aamukiireessä kotiin. Ei tullut sitten yhtään kuvaa kurssista mukaan. Kiinnostuneet voivat käydä tutustumassa Meriturvan toimintaan heidän kotisivuillaan. Linkki meriturvan kotisivuille.

Eilen illalla tultiin Laupusiin. Käytiin vähän kaupallisia neuvotteluja Rokkiallin isäntien ja Saariston Jäädyttämön kanssa. Sopu löytyi ja aamutuimaan lähdettiin kaloja etsimään. Veto saatiin päälle aamupäivällä kymmenen maissa.

Kenkämaan ja Hevonkackin välillä on ainoastaan yksi laivaväylää mukaileva reitti, jota myöten pääsemme troolin kanssa kulkemaan. Tietenkin siinä onnistutaan usein olemaan laivaliikenteen kanssa samaan aikaan. Niin nytkin, jouduttiin pudottamaan trooli kokonaan pohjaan ja pysäyttämään veto hetkeksi. Hinaaja "JASON" ja kemikaalitankkeri "DUTCH AQUAMARINE" pääsivät näin kulkemaan väylällä vapaasti. Alla pieni videoklippi ruuhkasta Vasikkasaaren reunamerkillä.


Jatkettiin liikenteen taas salliessa kalastusta ja vedettiin Perkalan selälle. Päätettiin siellä katsoa mitä ensikerta toisi tullessaan. No, silakoitahan siellä troolissa oli ja muutama norssi. Arvioitiin saalista kertyneen reilut parikymmentä tonnia, ei hullumpi aloitus.

Sieltä niitä silakoita taas nousee. Ahti suo antejaan.
Päivän mittaan radiokanavilla kohistiin superkuusta. Valittelivat ilmiön jäävän pilvien peittoon. Me olimme onnekkaita. Maihin ajettaessa pilvipeite rakoili ja saatiin nähdä tämä harvinainen ilmiö.

Rokkialli ja Superkuu

Superkuu vielä Laupusten laiturin nokasta kuvattuna. Ei tuo nyt iphonen kameralla kuvattuna niin ihmeelliseltä näytä. Oli paljon komeampi livenä.
Tämän talven silakkasesonki on nyt virallisesti aloitettu superkuun valaistessa apajia.