lauantai 12. joulukuuta 2015

Vahdinvaihtoa

Tasan kaksi vuotta sitten Jussi tuli paatille töihin. Monta silakkaa on tapettu sen jälkeen. Ja kaikenlaista muutakin on tapahtunut Troolari Huovarin Ja Jussin yhteisen taipaleen aikana.

Linkki Jussin ensimmäisen työpäivän blogipostaukseen

Ensin mies kävi turvallisuuskurssit. Sen jälkeen, säädetyn ajan kuluttua, hän sai kansimiehen pätevyyden. Tämän jälkeen vuorossa oli Kotimaanliikenteen laivurikurssit. Aivan äskettäin tarvittava praktiikka oli kasassa ja mies sai Kotimaanliikenteen Laivurin ja Kalastusaluksen Kuljettajankirja A:n pätevyyskirjat. Koulunpenkillä ja kursseilla ei pätevöidytä merenkulkijaksi eikä kalastajaksi. Pätevöitymistä ja oppimista riittää koko elämän ajaksi ja nyt Jussi on päässyt uraputken alkuun. Toivotetaan nuorelle miehelle menestystä!

Nuori perämies valmistautuu troolin laskumanöveereihin.

Mistä uusi täkkäri on ilmestynyt?

Jaa, paatissa on uusi kokkikin.

Kokkiselfie puuronkeitosta
Troolia vedetään suu messingillä.

perjantai 11. joulukuuta 2015

Arkirutiinit

Nyt näyttää lopultakin siltä, että on päästy kiinni arkirutiineihin. Sää nyt on mitä on. Tuulia on piisannut. Onneksi tuiskut on vielä pysyneet poissa, vaikka vettä onkin vihmonut miltei joka päivä.

Päivät ovat lyhyitä ja meidän elo ja olo on rytmittynyt sen mukaan. Herätys on aamulla puolikuudelta. Valmiiksi "ladattu" kahvinkeitin napsautetaan porisemaan. Koneesta tarkistetaan öljyt sun muut ja sen jälkeen lähdetäänkin jo satamasta.

Siinä meidän reittejä: Laupunen - Laupunen
Ajellaan kahvin voimalla apajille ja troolin veto aloitetaan yhdeksän maissa. Seuraavaksi onkin  vuorossa aamupuuro. Vedetään troolia, juodaan kahvia ja syödään kahden maissa. Lounaan jälkeen alkaakin jo sopivan nostopaikan miettiminen.

Troolin veto vaatii tarkkuutta, mutta mitähän tuossa oikeastaan on menossa? Jussi kärytti kipparin pasianssin peluusta kesken kalastuksen.

Rokkialli kiskoo troolia Rymättylän eteläpuolella
Kuuden, seitsemän kalastustunnin jälkeen aloitetaan troolin nostopuuhat. Trooli on tyhjennetty reilun tunnin päästä ja taas otetaan kurssi kohti Laupusten pakastamoa. Eilen oli aika paha keli ja hetken epäiltiin jopa rantaanpääsy mahdollisuuksia. Vesikin oli niin korkealla ettei laituriakaan oikein aallokosta erottanut. Ilta seitsemältä saatiin pestit kuitenkin kiinni ja saalis oli maissa yhdeksän maissa. Iltapesu ja nukkumaan. Ja täällä ollaan taas.

Marine Trafficin liikenteen tiheyskuvasta näkyy hyvin Saaristomeren reittikartta


keskiviikko 9. joulukuuta 2015

YLE kävi kylässä

Markku kömpi aamu kuudelta pilkkopimeässä ja tihkusateessa paatin puurin yli täkille. Annettiin mukillinen kuumaa kahvia miehen kouraan ja irrotettiin köydet samantien. Toimittaja oli tekemässä kalastusaiheista juttua ja ainakin säiden puolesta siitä tulee autenttinen.

Nyt eletään niitä vuoden pimeimpiä aikoja mikä tekee kuvaavan toimittajan työn varmaan aika haastavaksi. Ajettiin apajille pari tuntia eikä valonpilkahdustakaan missään, sadetta vihmoi ja meri pärski yli keulapakan.

Päivällä oli tänään pituutta vajaat kuusi tuntia. Pari viikkoa pimeys vielä lisääntyy, mutta kuukauden kuluttua valoisaa onkin jo peräti 12 minuuttia tämänpäiväistä pidempään.
Valoisaa ei tullut, mutta sellaista harmaata ja hämyisää kyllä riitti muutamaksi tunniksi ja Markun kamerat olivat ahkerassa käytössä. Silakoitakin löydettiin. Ei toimittajalle ihan hukkareissua tullut. Kerromme ja vinkkaamme lukijoille YLE-vierailun tuloksista myöhemmin.

Huomattiin justiin Jussin kanssa, ettei muistettu edes tarjota hänelle silakoita kotiin vietäväksi, voi harmi.

Kotiinviemiset unohtuivat, mutta silakoita sentään saatiin vieraan lounaspöytään.