perjantai 23. elokuuta 2013

Telakassa päivä 19.

Yksi remontin välietappi on saavutettu

Paapuurin laita on kuidutettu ja styyrpuuristakin puuttuu enää välispaklaus ja kaksi viimeistä laminaattikerrosta.

Eilinen päivä meni ruotsalaisen huippulogistiikan takia taas vähän förbii. Lasikuitumattoa piti tulla lisää jo alkuviikosta. Juuri ne rahtikollit olivat kuitenkin eksyneet nykymaailman hienon logistiikan syövereihin. Kuljetustunnuksen mukaan niiden piti olla perillä, vaan eivät olleet ja sehän ei meinannut logistiikkahenkilöille kelvata. Perillä ovat, jos kerran tietokone niin näyttää... Ja, kas kummaa, ne pari jo perille tullutta mattorullaa ilmestyivät tänään ihan omalla kuljetuksella telakan portille. Tarina ei kerro mitä logistiikafirman tietokone silloin näytti.

Telakan väkikin sai lopulta potkuriakselin vedetyksi ulos ja vähän muutakin pientä sentään tapahtui.

Tuollainen muutaman metrin mittainen jötikkä on Huovarin potkuriakseli. Potkurin halkaisija on 140 cm.
Otettiin Anatolin kanssa oikein kaverikuva sen jälkeen kun paapuuri oli kuidutettu. Kyllä poikien kelpaa....

RTV:n mannekiinit työnsä ääressä.
Tänään syödään taas turskaa. Sitä muuten syötiin eilenkin. Se on vaan niin, että kalaruokaan ei meikäläiset kyllästy.
Uunipellillä kypsytettyjä juureksia. Karkealla ruisjauholla ja kananmunalla leivitettyä turskan seläkettä, hienosti sanottuna loinseja, tai jotain sinnepäin ja lasillinen mineraalivettä. Tuolla kyllä huomiseen asti pärjää, ja aamullahan me pojat pistellään kaurapuuroa poskeen.

keskiviikko 21. elokuuta 2013

Telakassa: päivä 17.

Tänään vaihteeksi laminoitiin paatin kylkiä. Nyt alkaa jo loppu tässä hommassa häämöttää. Alla kuvia erilaisista työvaiheista ja meidän käyttämistä menetelmistä. Kuidutus on pääasiassa Anatolin ja kipparin hommia.

Anatoli levittää laidalle nostetulle lasikuitumatolle hartsia tavallisella halpistelalla. Kertalaminoinnissa käytämme kolmea päällekkäistä mattoa jotka asetellaan hieman limittäin.

Tuollaisella pikkuisella metallirullalla hartsilla käsitellyt mattokerrokset ilmataan. Telaa rullaamalla ilma saadaan poistumaan laminaatista. Tämä on tärkeimpiä työvaiheita laminoinnissaa. Laminaattiin jäävät ilmakuplat heikentävät sitä. Ilmataskuihin kertyy myös kosteutta, joka pakkasella jäätyy ja voi vaurioittaa laminaattia.

Kuituhenkilön tärkeimmät työvälineet. Astia missä on kovettimella sekoitettua hartsia. Kahdenkokoiset maalaustelat ja ilmausrulla. Parinkymmenen asteen lämmössä hartsi kovettuu aika nopeasti, siksi sekoitamme kovettajaa kerralla noin 5 litran hartsimäärään. Työaikaa sillä on noin 15 minuuttia.

Eilen näytettiin miten mattoa revittiin. Pahvilapulla styyrpuurin laidan mattopiirustus repimistä varten.

Kovetinta lisätään hartsiin noin 1,5 %. Kuvan mukainen annostelupullo on kätevä. Pullon yläosassa on mitta-astia. Kovetinta puristetaan punaista tikkua myöten sopivaan määrään. Tikussa on reikä mistä mittaosa täytetään ja reijällä määritellään annosteltava määrä. Samasta reijästä ylimääräinen kovetin valuu takaisin pulloon. Mittaus on siis yksinkertaisesti pullon puristelemista.

tiistai 20. elokuuta 2013

Telakassa: päivä 16

Simrishamnin tokassa on vierähtänyt aikaa jo reilut pari viikkoa. Laakereilla ei olla lepäilty hetkeäkään, vaan 12-tuntisia työpäiviä on paiskittu arjet ja pyhät läpeensä.

En tiedä mikä lienee? Onkohan se tuon kuudenkymmenen ikävuoden rajapyykin ylittäminen, vai mikä, mutta kippari alkaa olemaan iltaisin aika valmista poikaa suoraan sänkyyn. Kunhan ensin saa itsensä pestyksi ja vatsansa täyteen hyvää ruokaa. (Eilen syötiin silakoita pitkästä aikaa.) Ei montaa sivua tarvitse kirjaa lukea kun silmät lupsahtaa kiinni.

Aikaansaannoksista voidaan mainita muutama edistysaskel. Paatin ahteri on kuidutettu valmiiksi. Paapuurin laita on tasoitettu ja odottaa paria viimeistä laminaattikerrosta. Styyrpuurissa on kolme laminaattikerrosta ja se on naulattu. Paatin vesilinjan alapuolella jäävä pellitys on kiinnitetty runkoon kunnolla. Peräsinkin on jo melkein irti ja potkuriakseli odottaa ulosvetämistä. Tässä kohtaa telakan aikataulu niin sanotusti kusee. Ollaan jo viikko myöhässä potkuriakaselin kanssa.

Tässä muotoillaan lasikuitumattoa. Meillä on sellainen systeemi, että matto vedetään rullalta kovalevyn päälle. Kovalevyssä on mitat 10 sentin välein. Maton päälle laitetaan lauta, jota vasten mattoa revitään sopivan kokoisiin paloihin. Lasikuitumattoa ei leikata. Revityn maton liitokset eivät näy valmiissa laminaatissa, vaan se tule paljon tasaisemmaksi kuin teräväksi leikattu matto tulisi.

Laminointimiehen työhousut alkavat muistuttaa jääkarhun turkkia. Aika jäykätkin ne jo on. Siinä vaiheessa kun laminointi on saatu loppuun on housutkin kuin panssaria.

Pari paattia on käväissyt telakassa meidän alapuolella, lähinnä pohjan maalauksessa ja sinkkianodien vaihdossa. Nyt on vuorossa raumlainen "TINTO" hinaaja. Sen potkuri on ollut huollossa.

Siinä kaksi suomalaista. Tinto on samanikäinen kipparin kanssa. Hyvää vuosikertaa 1953. Koskenkorvakin tuli 60 vuotta sitten myyntiin. Merkittävä vuosi.