torstai 6. marraskuuta 2014

Tilannekatsaus

Viimeisestä blogipäivityksestä on kulunut jo luvattoman kauan. Asia vain on nyt niin, että paatilla ei ole paljoa tapahtunut. Pieniä huoltotöitä ja parannuksia tuli tehdyksi.

Paapuurin lanterna, se punainen, oli mennyt huonoon happeen joskus kauan sitten ja korvattu väliaikaisella. Nyt polttimolle tuli tehtyä uusi pohja ja alkuperäinen on taas paikoillaan. Kuidutuksen myötä paatin pohjan vuodot saatiin loppumaan. Vanhassa kuitenkin aina riittää uutta ja yllättävää. Ruotsista kotiin seilattaessa ajettiin koko matka vastatuulessa ja saatiin täkille (kannelle) oikein kunnolla vettä. Ja kas, vettä alkoi valumaan täkiltä kipparin punkkaan. Sehän ei ollut tietenkään mukavaa ja sille piti tehdä toppi. Nyt on teräksisen peräkontin ja täkin välinen sauma korjattu ja tiivistetty. Ei vuoda enää. Toivottavasti ei vuoda!

Pienyrittäjällä on tietenkin kaikenlaisia konttoritöitäkin tehtävänä ja niitäkin on saatu pois päiväjärjestyksestä. Meidän tilikausi päättyy heinäkuun viimeisenä päivänä. Kirjanpitäjä Tiinan kanssa on rustailtu kirjanpitoa ja tilinpäätöstä valmiiksi.

Paperit on ainakin saatu levälleen. Nyt ne pitäisi saada järjestykseen.
Viranomaiset suunnittelevat suuria muutoksia kalastuksen järjestämiseen. Päivän puheenaiheena troolikalastajien keskuudessa ovat aluskohtaiset kiintiöt. Näitäkin asioita on pitänyt pohtia. Perustavaa laatua olevilla uudistuksilla tulee toteutuessaan olemaan suuri merkitys meidän kaikkien kalastajien tulevaisuudelle. Voi olla, että palaan tähän aiheeseen vielä myöhemmin.

Kalakauppojakin on viritelty. Käytiin Bärbelin Olavin kanssa Laupusten kalanostajia tapaamassa. Ei hyvältä näyttänyt. Viime vuoden vastaavasta ajasta on silakan keskihinta pudonnut reippaasti miltei puoleen. Venäjälle ei tunnetusti mene mitään tällä hetkellä ja rehumarkkinat toimivat ostajien ehdoilla. Näyttää ja tuntuu pahalta. Eletään todellista laskusuhdannetta. Ollaanko jo aallonpohjassa, vai vasta kuilun reunalla?


Räntää sataa, transu seisoo toimettomana pihalla ja paatti Särkänsalmessa.
Suhdanneherkällä alalla ei auta jäädä tuleen makaamaan. Ollaan lähdössä kalaan ensi viikolla. AIS karttaa on seurattu silmä kovana ja lähes kaikki kollegat vetelevät trooleja jo täyttä häkää. Ei auta, on vaan liityttävä joukkoon. Vanha totuushan on, että hinnat syntyvät markkinoilla ja kustannukset kotona. Nyt on vain pidettävä kustannukset kurissa, niin kyllä tämä tästä.

Kaikenlaisia pohdintoja piisaa. Neuvoa-antaviakin on tarvittu. Pitkän harkinnan jälkeen raatsin lopulta maistaa Islayn tuliaisia: Lagavulin Distillers Edition, tislattu 1997 ja pullotettu 2013.