perjantai 5. kesäkuuta 2015

Kuinkas lohelle kävi?

Myymättä jäi. Nyt syödään lohta muutama päivä. Saadaan omega kolmosta ja muutakin hyvää.

Sopivan kokoinen lohifilee: Kaksi medaljonkia mahtuu juuri ja juuri pannulle.

Huovarin lohiannos ála chef Jussi

Tuliko meistä viime yönä kalastuksen aatelia?

Lähdettiin eilen aamulla taas troolin korjauksen jälkeen kalaan. Ei oikein nähty mitään päivällä. Mentiin Röölään odottamaan iltaa.

Vedettiin troolia pitkin pintaa koko yö. Tuuli tyyntyi hiljakseen ja komea kuutamo valaisi yön pimeintä lyhyttä hetkeä.

Rockall kiskoo troolia Orhisaaren luona. Kuunsillan takana häämöttää Seilin saaristoa.
Ja siihen otsikon aatelisuuteen: Saatiin kerrassaan poikkeuksellinen troolisaalis tällä kertaa. Olemme nyt liittyneet lohenkalastajien kunnianarvoiseen joukkoon. Lohia eksyy todella harvoin trooliin. Voihan olla, että niitä menee troolin sisään useamminkin. Pyydys liikkuu kuitenkin niin hiljaa, että ne pääsevät uimalla karkuun huomatessaan eksyneensä väärään paikkaan. Taisi olla ensimmäinen lohi viisivuotisen Saaristomeren kalastushistorian aikana. Kerran, muutama vuosi sitten, saatiin turskatroolista Bornholmin vesillä yksi lohi. Niin, ja tulihan sitä silakkaakin parikymmentä tonnia.

Jussilla on suu messingillä. Raatsiiko tuota myydä, vai syödäänkö itse?

keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Troolisulkeiset

Saaliit sen kuin pienenee ja vahinkojen määrä kasvaa. Mielikin meinaa mustua, vaan ei auta. Vedettiin taas trooli rikki.

Kaverit ajoivat Rockallin Särkänsalmen satamaan toissaöisen kalastuksen jälkeen. Huovari vei saaliin Laupusiin ja miehistö autoilla troolisulkeisiin. Painettiin töitä puolille öin ja jatkettiin aamusta. Saatiin pyydys kuntoon tänään iltapäivällä.

Troolin pohjassa alapaulan vieressä on ammottava aukko. Siinä langanpäät ja solmut etsivät toisiaan.Troolin paulojen vieressä havaksen solmuväli on 3,2 metriä ja peräänpäin havas tihenee. Kalapussissa solmuväli on enää kymmenkunta milliä. Kunnon sade kuuluu tietysti näihin pihatöihin olennaisena virkistäjänä. Ei tule hiki.
Troolin rikkoutuneet osat kulkeutuvat vedessä tietenkin minne sattuu ja ensin pitää koittaa saada rikkoutuneet liinat selviksi. Vasta sen jälkeen voi alkaa paikkaamaan rikkimenneitä havaksen silmiä.
Kippari on aikamoinen tumpelo käpyhommissa. Kansakoulunkin käsitöissä suurin saavutus oli virkattu ketjusilmukka. Patalappuakaan ei oiken syntynyt. Puikoilla neulomisesta ei tullut yhtään mitään. Onneksi porukkaan kuuluu ammattilaisiakin. Olavi ja Aivo ovat meidän jengin troolimestarit. Muut keskittyvät langanpäiden pitelyyn, kun mestarit korjaavat pyydystä.

Lopulta, koko eilisen illan ja tämänpäiväisen urakoinnin jälkeen on trooli taas kasassa. Kuvassa pyydystä kelataan rummulle ja aurinkokin paistaa.maanantai 1. kesäkuuta 2015

Laupunen Hanka

Viikonloppu vietettiin kotimaassa matkaillen, tuttavien ja sukulaisten nuorison valmistujaisjuhlien merkeissä.

Aamulla tankattiin polttooainetankit täyteen ja sen lisäksi ahkeroitiin Jussin kanssa tonnin verran lyijyharkkoja paatin ahteriskanssiin painolastiksi. Hiki siinä tuli. Viimekesäisen kuidutuksen myötä paatti on keventynyt siinä määrin, että se alkoi olla tyhjänäkin vähän keulatrimmissä.

Aamujumpan jälkeen lähdettiin kohti Airiston apajia. Tuulta oli luvassa 16 sekuntimetriä ja sen piti moinata iltapäivällä. Äggskärien luokse päästyämme todettiin tuulen vain kovenevan. Rajakarilla ja Fagerholmassa sitä oli puuskissa jo 21 sekuntimetriä. Ajettiin Hankaan tuulta pitämään ja odottelemaan kelien paranemista.

Tuuli sai iltapäivää kohti mentäessä lisää puhtia.


Kesäisin Hankasta ajaa Seilin kautta Nauvoon "ÖSTERN" niminen pieni matkustajalaiva. Sillä voi mukavasti matkustaa Seiliin ja jatkaa seuraavalla vuorolla Nauvoon. Tänään vain ei matkustajia näkynyt. Kova tuuli ja kaatosade ei matkailijoita houkuttele Saariston kauneutta ihailemaan.

Östern kääntää ahteria peruuttaakseen Hankan ramppiin.
Matkustajalaiva meidän ahterin takana.
Sopu sijaa antaa. Ruuhkaa Hankan satamassa.

 Linkki Östernin kotisivuille: Pieni Rengastie