lauantai 10. tammikuuta 2015

Kalastuksenvalvojia vesillä ja tuulta paossa taas kerran Röölässä.

Yöksi on luvassa kunnon myräkkää, Viettin kalakuorma Laupusiin ja luvatun kovan kaakkoistuulen takia lähdettiin Röölän suojaisaan satamaan. Röölä on oikein hyvä suojasatama, mutta siitä on tullutkin meille nyt ongelma. Olen aikaisemmin maininnut Huovarille saadusta vuoden alusta käyttöön otetusta sähköisestä päiväkirjasta millä raportoidaan meidän kalastuksen tietoja valvontaviranomaiselle. Ohjelma ei tunne Röölää eikä saaristokalastuksen aikaista kotisatamaamme Merimaskun Särkänsalmea. Emme siis voi tulla  emmekä lähteä näistä satamista lähettäen vaadittuja ilmoituksia.

Ongelmien takia olemmekin käyttäneet vanhaa painettua paperipäiväkirjaa ja raportoineet saaliimme ja tietomme sen avulla. Paikallisviranomainen on oikein ohjeistanut meitä niin tekemään, kunnes ohjelman ongelmat ratkeavat.

Tänään vartiolaiva Tursas oli täällä Saaristossa kansainvälisellä valvontamatkalla suomalaisten ja ruotsalaisten kalastuksen valvojien kanssa. Linkki Tursaksen tietoihin

Valvojat mittaavat troolin perän silmäkokoa. Ei ollut liian tiheä.
 Kaikki paperit, lisenssit, luvat, katsastustodistukset ja miehistökin olivat kunnossa. Nuhteita tuli siitä, että sähköinen päiväkirja ei ollut käytössä. Koetin selittää, että se ei toimi. Ei auttanut, pitää käyttää vaikka ei saada sinne meidän käyttämiä satamia ilmoitetuksikaan. Hymyssä suin siinä kuitenkin erottiin, nyt vain odotetaan mitä seuraavaksi.

Ei taida olla nämä EU-järjestelmät ihan ajan tasalla ja lienevät tarkoitettu muunlaisiin olosuhteisiin, valtamerien rannoille. Täällä on totuttu yöpymään vapaissa yhteysaluslaitureissa ja vaikka missä ja yhtäkkiä onkin vain muutama hassu luvallinen satama mihin voisi mennä. Luulisi tuohon jonkinlaisen ratkaisun löytyvän. Kuulemma parannusta on tiedossa ohjelman uusien päivitysten myötä.

Uusia päiivityksiä odotellessa koitetaan pärjätä näillä eväillä mitä on. Aluksen turvallisuudesta huolehtiminen on merilain mukaan aina kaikessa etusijalla, eikä varmasti jäädä Laupusiin odottamaan milloin köydet katkeavat ja paatti ajautuu rantaan, vaikka olisi kuinka EU hyväksytty satama.

Laupusista Röölään ajettaessa näimme valtavan isokoskeloparven Velkuan Palvanmutkassa. Se on tuo musta viiva meressä. En ole moista ennen nähnyt ja aika myöhäistäkin on muuttolinnulle, vai onko? Valitettavasti täytyy todeta jälleen kerran, että kännykän kamera ei ole lintukuvaukseen sopiva väline. Uskokaa nyt kuitenkin, luulisin isokoskelon tuntevani.
Röölään tultua Bärbelin turussa ja Raisiossa asuva miehistö oli päässyt käymään kotona pyykillä. Kippari kävi viemässä Transun Laupusiin Merimaskusta. Matkalla alkoi aikamoinen lumipyry ja paatille palattua on täkille satanut jo yli viisi senttiä lunta.

perjantai 9. tammikuuta 2015

Alkuvuoden arvauskilpailun vastaukset ja onnittelut Jussille

Illan suussa saatiin lopulta toissapäiväisen arvauskilpailun saaliin punnitustieto Laupusista. Kalat on pakastettu ja pakastelavat punnittu. Oikeastaan meillä onkin nyt kaksi painoa. Kippari opiskeli nuorena miehenä kalahommia norjalaisessa kalatalouspistossa Vuoreijassa, eli Vardössä. Siellä opetettiin, että pelagisten kalojen pakastushävikki on 6-8 prosenttia. Siis,tuoreen kalan ja pakastetun kalan painot poikkeavat toisistaan hävikin verran.

Joissakin maissa kalastuksen valvonta edellyttää käytettävän kertoimia oikaisemaan saalistietoja, silloin kun punnitustieto on saatu pakastetusta kalasta. Meillä käytetään kuitenkin tuota ainoaa olemassa olevaa saaliin painotietoa mm kiintiöseurantaan lähetetyissä ilmoituksissa. Siinä on tietenkin se hyöty, että Suomen kiintiötä säästyy kaiken aikaa tuon pakastehävikin verran. No nyt kyllä lipsahti vähän kalastuspolitiikan puolelle.

Palataanpas varsinaisiin tuloksiin.

Pakastettua kalaa oli 69 680 kg
Niina oli arvannut painoksi 70 tonnia eli tosi lähelle. Niina onkin alan naisia ja kalastajan tytär.

Mikko taas oli veikannut 78 tonnia, eli jos käytämme laskennallista 8 prosentin pakastushävikkiä olisi tuoreen kalan paino ollut 75 740 kg. Mikko on myös alan miehiä.

Onnittelut voittajille, sovitaan niistä silakoista sitten kun joskus tavataan.

Säät ovat edelleen olleet meille suotuisia ja saaliitkin ihan kelvollisia, kuten alla olevista videonpätkistä voi arvuutella. Ne on kuvattu aamupäivällä.Tämän viimeisen videon myötä onnittelemme Jussia. Tänään saatiin tieto, että hän on läpäissyt Kotimaanliikenteen laivurikurssin. Se ei ole mikään huvivenekurssi, vaan ihan oikea kauppalaivaston pätevyyksiin liittyvä kurssi.  Linkki Trafin sivulle

ONNEA JUSSI, HIENO SUORITUS. Nyt aletaan laskemaan meripäiviä ja sitten, kun niitä on riittävästi, laittaa nuorimies pätevyyskirjahakemuksen postiin.

torstai 8. tammikuuta 2015

Vaihtelevia säitä ja silakoita

Tammikuun alun säätilaa voi hyvällä syyllä kutsua vaihtelevaksi. Myrskyä, tyyntä, lumituiskua, poutaa pakkasta ja vesisadetta. Kaikkea tuota on ollut tarjolla näiden kolmen merellä vietetyn päivän aikana.

Auringon säteet: Päivä on jo pidentynyt ja sen kyllä huomaa jo ihan selvästi. Enää ei puhuta kukon askeleesta vaan päivät pitenevät aimo harppauksin. Viikon päästä valoa riittää jo puoli tuntia kauemmin.
Pakkasta kymmenkunta astetta. Troolin suojapussin paikkaus menossa. Käpyhommia joutuu tekemään aina silloin tällöin. Aivo näyttää jussille mallia.
Videoklipissä vedetään troolia ja kuunnellaan merisäitä. Mitähän se sään haltija on huomiseksi keksinyt? Eilen jouduttiin lähtemään Laupusista tuulen takia evakkoon Röölään heti lossauksen jälkeen.Tänäänkin meinattiin ensin jäädä maihin. Aamulla puhalsi kova tuuli ja räntää satoi vaakasuoraan. Otettiin torkut ja odotettiin valoisaa, eikä sää enää näyttänykään niin huonolta. Siis kalaan ja äkkiä.


Aamupäivän kaikuluotaimen näyttöä. Siinä näkyy silakka poikineen.
Trooli on ollut tunnin meressä. Aivo mittailee perää ja arvelee saaliin määrää. Meillä on aina leikkimielinen arvauskilpailu menossa. Kuka arvaa saaliin määrän lähimmäksi oikeaa.
Troolin perää väännetään nostoasentoon.
Nämä sieltä troolista löytyivät.
Ja lisäksi saatiin Bärbelin ruumakin täyteen.
Laitetetaan tähän loppuun arvauskilpailu blogin ja facebookin seuraajille. Kuinka paljon silakoita me saatiin Bärbelin kanssa tunnnin troolauksella? Vastaus kerrotaan sen jälkeen, kun Saariston Jäädyttämö on kerinnyt punnitsemaan saaliin. Palkintona silakoita: Saa tulla noutamaan Laupusista ja voidaan niitä Saloonkin tuoda. Ei noita tänään pyydettyjä vaan tuoreita sitten.
maanantai 5. tammikuuta 2015

Vuoden ensimmäinen kalastuspäivä ja jungmannin viimeinen siviilissä.

Vihdoin viimein tuulet laantuivat. Perjantaista asti kytättiin ja kytättiin sääennusteita. Yksi tämän ammatin, ei niin mukava puoli, on tuulipäivien kyttääminen. Mitään menoa ei voi sopia, jos kuitenkin jo huomenna pääsee kalaan. Ihmissuhteiden pitää olla lujalla pohjalla. Sesongin aikana työ menee kaiken edelle, vaikka joskus joku ylimääräinen tuulipäivä tulisikin ei sen varaan tietenkään ole voinut sopia esimerkiksi kyläilyä tuttavien tai omaisten luona tai teatteriin menoa tai ylipäätään mitään mitä vapaa-ajalla tehdään.

Nykyajan ihmisillä (siis maissa työskentelevillä) on menot sovittuna jopa kuukausien päähän. Ei silloin sovi, että fiskari soittaa ja kyselee, että olisinkin huomenna sattumoisin kotona, kun tuulee. Niin, että jos vaikka kylään tultaisiin.

Jos tuulipäivän viettää kotona, niin silloin voi tietysti jotain kotihomia, pieniä huoltotöitä ja sellaisia, mutta seuraavan päivän säitä pitää vahtia kaiken aikaa ja aikatavalla levotonta se kotona oleminen silloin on.

Kaikesta yllä olevasta urputuksesta huolimatta päästiin tänään lopulta korkkaamaan uusi vuosi. Eilen illalla tultiin jo paatille ja aamukuudelta lähdettiin Särkänsalmesta kohti kalastusapajia. Ensimmäinen päivä meni laadukkaasti. Saatiin kalaa yhdellä vedolla niin, että lastia riitti molempiin paatteihin.

Komea kuutamo siivitti aamulähtöämme.
Blogiamme pidempää seuranneet muistanevat jungmannin, kipparin nuorimmaisen. Tänään isä lähti kalaan ja ja poika Upinniemeen sotaväkeen. Luulisin, että meillä täällä paatilla on rauhallisempi herätys huomenna verrattuna alokkaan huomisiin aamutoimiin.

Sotaväkeen lähtijät kokoontuivat viikonloppuna syömään äijäkakkua: Siinä on kerroksittain pizzaa, hampurilaisia ja pekonia. Julmetun näköinen kakku se oli.
Kakun jälkeen vedettiin hiukset intin malliin kolmen millin sängeksi ja taisi siinä vaiheessa vähän olutkin maistua. Jungmanni on toinen oikealta.