keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Osmerus apajilla

Troolari Osmerus on liittynyt Saaristomeren silakanpyytäjien joukkoon. Se on Paraisten kalakoulun entinen koulutroolari. Ilmeisesti se tuli tarpeettomaksi viime vuonna. Kai nykyään kalastustakin voidaan opettaa videopelien avulla ja oppi menee paremmin perille kuin käytännön työssä. Mikä lie syynä myyntiin, mutta Rokkiallin omistajat Kalle ja Olavi ostivat paatin ja nyt se on saatu kalatuskunton.

Videolla Osmerus saapuu Laupusiin silakoita lossaamaan. Päivän sää on sumuinen, mutta pikkuinen laituri on löytynyt hyvin  sumun seasta.Tulokas on kiinnittynyt laituriin. Jotain tuttua punaista häämöttää tuolla takana.
Jussi tarkastelee vastatullutta.
Osmeruksen ahteritäkkä.
Osmerus tarkoittaa Norssia eli Kuoretta, jonka tieteellinen nimi on Osmerus Eperlanus.
Norssi Wikipediassa


Paluu arkeen

Maanantaita lukuunottamatta pääsiäisenpyhät vietettiin maissa. Nyt olemme palanneet takaisin Saaristomeren vesille ja arkirutiinien pariin. Vuorokaudet kuluvat tuttuun tahtiin: Aikaisin aamulla kalaan ja illaksi maihin kaloja lossaamaan. Saalistakin on vielä saatu, vaikka muutamista apajista kalat ovat uineet muualle.

Aina silloin tällöin rutiinien joukkoon mahtuu vähän harvinaisempiakin tapauksia.

Eilen kävi niin. Vetoapajamme risteävät muutamissa paikoissa laivaväylien kanssa niin, että emme pysty väistämään laivaliikennettä. Näillä apajilla kalastettaessa yleensä tarkistetaan Archipelago VTS palvelusta liikennetilanne ja seurataan AIS tietoja tarkkaan. Koetamme häiritä laivaliikennettä mahdollisimman vähän. Näin eilenkin, mutta kuitenkin pääsi käymään niin, että pohjoisesta Turkuun tuleva FINMILL laiva ja me olimme törmäyskurssilla paikassa missä kumpikaan ei pystyisi väistämään.

Me vedimme troolin pinnan lähelle ja laitoimme niin sanotusti kahvat kaakkoon ja vastaavasti FINNMILL hidasti vauhtiaan normaalista 20 solmusta noin kahdeksaan. Kaikki sujui hyvässä yhteisymmärryksessä ja sivuutuksen päätteeksi toivottelimme hyvää päivänjatkoa toisillemme.

Videoklipissä FINNMILL sivuuttaa meidät Mustaluodon pohjoispuolella.M/S FINNMILL wikipediassa

Tänään taas sää poikkeaa tavanomaisesta. On varsinainen hernerokkasumu. Ne ovat näin keväisin aika yleisiä. Vesi on kylmää ja ilma lämmin. siitä se sumu tällä kertaa syntyy.

Rockallin ja meidän etäisyys troolinvedon aikana on noin 200 metriä. Sen verran sankka sumu on, että emme näe tosiamme. Onneksi tutka on keksitty ja monet muutkin navigoinnin apuvälineet.

Rockall laskee troolia mereen. Olemme merimerkkinä noin 50 metrin päässä. Näkevät mihin suuntaan on tarkoitus mennä.

Merimaisemaa Perkalafjärdenillä
Sumu ilmatieteen laitoksen sivuilla

Ja unohtuipa kertoa kevään ensimmäisestä kohtauksesta huviveneilijöiden kanssa. Sekin sattui eilen. Vedimme tietenkin troolia ja tietenkin keskellä väylää, kun emme muualle mahdu. Oltiin Hevonkackin länsipuolella. Alumiininen moottorivene ajoi suoraan väliimme ja törmäsi sondikaapeliin. Onneksi se ei mennyt poikki. Eriskummallisista manöveereistä päätellen taisi veneilijä säikähtää.