tiistai 22. joulukuuta 2015

Hyvää Joulua

Troolari Huovarin miehistö toivotaa kaikille blogimme seuraajille ja kaikille ystäville ja rakkaille Oikein Hyvää Joulua!Tässä meidän joulukortti: Stora Äggskär Joulun alla
Ei muuten malteta olla mainitsematta, että oltiin eilen esillä YLE:n kanavilla.

Troolari Huovarin iloiset teeveestä tutut joulutontut

Linkki YLE uutisten nettijuttuunsunnuntai 20. joulukuuta 2015

kolmastoista päivä

Eihän tänään ole kolmastoista eikä edes perjantai. On sunnuntai joulukuun kahdeskymmenes.

Eilen saatiin Airistolta syksyn ensimmäinnen saalis mistä riitti jo vähän kansilastiksikin. Ajeltiin aamulla toiveikkaana Airiston länsirannan tuntumaan ja alettiin kalastamaan.

Vetovaijereita ulos ajettaessa Rokkiallin sondikaapeli napsahti poikki. Sondiksi sanotaan troolin yläpaulaan kiinnitettyä kaikuluotainanturia. Sen avulla nähdään troolin alapaula ja myöskin voidaan tarkkailla millä korkeudella trooli ui ja miltä korkeudelta kalat menevät trooliin sisään. Sondiin johtaa erityiseltä sondivinssiltä pitkä ja vahva sähkökaapeli mitä pitkin  singnaali siirtyy kaikuluotaimen näytölle.

Huovarin sondikuvaa. Troolin yläpaulasta paksuna valkoisena näkyvään pohjaan on matkaa 23,6 m. Valkoisena  ohuena juovana näkyvään alapaulaan etäisyyttä yläpaulasta on 18m. Alapaulan yläpuolella näkyy kalaparvia.
Kuvassa Huovarin sondivinssi. Kaapeli puolataan rummulle.
Kävi ilmi, että Rokkiallin sondivinssin puolain oli mennyt rikki ja jumitti koko vissin. Sitä ei kaapeli kestänyt ja katkesi.

Ei siinä mitään, otettiin meidän sondi käyttöön. Laskettiin trooli uudestaan mereen ja alettiin kalastamaan. Sondin kuva oli aivan selvä, mutta alapaulaa ei näkynyt missään. Merenpohja ei ole tasaista peltoa. Pinnan allta löytyy vaikka minkälaisia karikoita, eikä välivesitoolia oikeastaan voi vetää ilman sondin kuvaa. Joskus menee vähän aikaa ennekuin alapaula alkaa näkyä, mutta tällä kerralla  kaikista konsteista huolimatta paula ei ilmestynyt. Samalla huomattiin meidän puolen alapaulaan menevän vetovaijerin käyttäytyvän poikkeavasti.

Kalastus piti taas keskeyttää ja vaijerit kelattiin sisään. Troolin vetovaijereista troolin paulojen siiviksi kutsuttuihin kulmiin menee harusköydet. Meidän puolen alapaulaan johdetun harusköyden sakkeli oli mennyt rikki. Pultti oli irronnut ja niin siipi roikkui troolin perässä mikä selitti sondikuvassa puuttuvan alapaulan.


Kaaviokuva paritroolauksesta. Toinen alaspäin roikkuvista kettinkinipuista troolin johtavista harusköysistä oli irronnut. Kuvasta puuttuu troolin yläpaulaan johdetttu sondikaapeli. Sondi on kiinnitetty yläpaulan keskelle.
Sekaisinhan se pyydyskin siinä tietysti meni. Ajettiin Röölään ja vedettiin trooli autolla maihin. Sitä on nyt selvitelty muutama tunti. Valmista tuli.

Lohdullista tässä päivässä oli se, että trooli säilyi ehjänä. Ei satanut eikä ollut paukkupakkasta. Saimme tehdä remontin historian lämpimimpänä joulukuun päivänä.
Niin, ja miten se 13. päivä tähän juttuun liitty? Tänään oli tämän törnin kolmastoista kalastuspäivä. Siitäköhän vastoinkäymiset aiheutuivat? Toisaalta, tekeville sattuu aina. Pari päivää vielä ja sitten aletaan joulun viettoon.