perjantai 19. helmikuuta 2016

Kilohailin troolikalastusta rajoitetaan

Troolikalastajat ovat taas kerran joutuneet byrokratian maksumiehiksi. Itämeren kilohailikannat ovat runsastuneet merkittävästi parin viime vuoden kuluessa. Siitä, että meressä on paljon kalaa, tuli nyt ongelma. Kalastettavien kiintiöiden koko tälle vuodelle on määräytynyt pari vuotta vanhojen tietojen perusteella. Silloin tiedemiehet ounastelivat kilohailin määrän vain vähenevän ja tälle vuodelle pitkän prosessin jälkeen saatiin ennätyksellisen pieni kilohailikiintiö.

Tästä linkistä voi tutustua mm siihen miten kalastuskiintiöistä päätetään.

Silakat ja kilohailit parveutuvat avomerellä usein sekaisin jolloin saaliissa on molempia. Nyt on käynyt niin, että melkein koko kilohailikiintiö on kalastettu loppuun. Mikäli  kilohilikiintiö loppuisi jouduttaisiin troolikalastus kieltämään kokonaan.

Maa-ja metsätalousministeriö antoi tilanteen johdosta tiedotteen ja kieltää kalastuksen laajoilta merialueilta.
Silakkapussi kelluu Nurmon pohjoispuolella, taustalla Kuiva Kalsaari ja Tupsukari.

Lokeilla on riemunpäivät aina, kun troolin perä nousee pintaan.
 Tällä kertaa voi sanoa, että onneksi kilohailit eivät viihdy Saaristomerellä suurina parvina. Säästyttiin ainakin toistaiseksi kalastuskiellolta. Aika näyttää miten vuosi jatkuu.


tiistai 16. helmikuuta 2016

Valoa kohti

Pimeys väistyy. Päivän valoisa aika lisääntyy viidellä minuutilla vuorokaudessa. Eilen viimeisetkin jäät lähtivät Laupusten rannasta mihin pitkäaikainen etelänpuoleinen tuuli oli ne pakannut. Kesää kohti mennäään vaikka nyt onkin keskitalvi.

Viime yönä piti pikkupakkasta ja sää oli selkeä. Vesi on niin kylmää, että riitettä syntyi välittömästi laajoille alueille. Tähän jos saataisiin tyyntä ja kovaa pakkasta, niin hetkessä koko Saaristo saisi jääpeitteen uudestaan.

Päivän sarastus Laupusten eteläpuolella. Kuva on otettu tänä aamuna puoli kahdeksan aikaan.
Gaisma.com verkkosivulta löytyy päivitttäiset auringon nousu ja laskutiedot. Kuukauden kuluttua aurinko on lähes kolme tuntia pidempään ylhäällä.
Edellinen törni päättyi pieneen pettymykseen. Viimeisen kalastuspäivän saalis jäi pieneksi. Peri päivää oltiin maissa ja nyt saaliitkin ovat parantuneet.  Rokkiallikin on saanut ottaa osan päivän kaloista ruumaansa. Eilen sen miehistö vei silakoita ensimmäistä kertaa Taivassalon Tuomaraisiin. Sieltäkin ovat jäät hävinneet.

Silakat makaavat tiukkoina parvina aivan pohjassa ja leviävät yöksi sieltä uiskentelemaan väliveteen.