lauantai 19. joulukuuta 2015

viisi päivää jouluun

Koko päivän pilvettömältä taivaalta paistanut aurinko on laskenut hetki sitten. Ulkona on kuusi astetta lämmintä ja melkein tyyntä. Muutama päivä jouluun, tämä tuntuu ihan oudolta.

Kaunis päivä on saanut veneilijöitäkin liikkeelle oikein roppakaupalla. Trolling- ja virvelivenekunnat ovat varmaan taimenen perässä. Olisihan se hienoa saada itse pyydettyä punalihaista joulupöytään.

Talviaurinko, Lilla Äggskär ja Ominaisten saari
Perämoottoriveneitä suihkii joka puolella. Yksi porhaltaa tutkakuvassa meidän ahterin takaa.
Olemme saaneet kilpaijan samoille apajille.
Tässä on asennetta. Purjevene Rymättylän eteläpuolella 19. joulukuuta.
Joulun valmistelut näyttää olevan kotona jo pitkällä. Muutama päivä vielä ja täältäkin päästään herkkujen ääreen.perjantai 18. joulukuuta 2015

Paluu arkeen

Edellisessä postauksessa brassailtiin aurinkoisilla aamuhetkillä. Totuus on kuitenkin toisenlainen tähän aikaan tätä joulukuuta. Vettä vihmoo eikä auringonpaisteesta ole tietoakaan.

Videoklipissä vedämme Rockallin kanssa troolia Nauvon ja Rymättylän välisellä vesialueella. Samoilla vesillä kulkevat myös kaikki Turun ja Naantalin linjalaivat.Tasaisen harmaata riittää arkeen ja juhlaan. Tästä on turha hakea mitään dramatiikkaa.

Kaksoiskarit Seilin pohjoispuolella

FINNFELLOW Purhan eteläpuolella
Linkki Finnlinesin sivuille Finnfellow

keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Auringon nousu

Eilen Raimo kommentoi facebookissa meidän auringonnousukuvia. Siitä intoutuneena otettiin niitä tänään lisää. Tähän aikaan vuodesta aurinko nousee kaakon suunnalta ja kuvat on otettu Rymättylän länsipuolella Taipaluksen ja Iso-Anostin lähellä yhdeksän ja kymmenen välillä.

Aamu sarastaa Taipaluksen pohjoispuolella
Muista kuvasarjan kuvista poiketen tämä on otettu lounaan suunnalle. Juuri noussut aurinko värjää läntisen taivaan pilviä vähän iltaruskon tapaan.

Päivä on valjennut
Ja, jottei totuus unohtuisi, miksi täällä ollaan. Silakoita jahtaamassa tietenkin ollaan ja laitetaan tähän loppuun taas pari kuvaa yhdenlaisista joulusilakoista ála Chef Jussi.


tiistai 15. joulukuuta 2015

Kaamos

Eletään kaamosaikaa. Lyhyt hämärä pitkän pimeän keskellä ei taida paljon D-vitamiinivarastoja nostaa. Kalapaatilla ei, ainakaan Huovarilla, tarvita kuitenkaan mitään keinotekoisia ravintolisiä. D-vitamiinit saadaan kalasta ja C-vitamiinit hedelmistä. Näin ainakin uskotaan. Valoa kaivataan ja radion joululaulut alkaa jo riittämään. Viikon päästä päivä alkaakin jo pitenemään. Se tuntuu helpottavalta, vaikka talvi on vasta edessä.
Eilistä iltapäivää kello kolmen tietämissä.
Talven merkkejä illansuussa, kello on varttia yli viisi iltapäivällä.
Kumma kyllä, mutta tätä kaivataan vähän lisää. Vedet saisivat jäähtyä kunnolla ja lumisade auttaa siihen.
Maisemaa tältä  aamupäivältä, aurinko on juuri nousemassa kellon ollessa puoli kymmenen.
maanantai 14. joulukuuta 2015

Joulu tulee. Troolari Huovarin graavikalaresepti.

Saatiin eilen yksi siika. Graavaamme sen nyt kaveriltamme Eerolta saadun ohjeen mukaan. Reseptin olemme omineet itsellemme ja kutsutaan sitä Troolari Huovarin graaviksi.

Siika on fileoitu eilen ja graavattu ihan tavalliseen tapaan. Pikkuisen sokeria pintaan ja merisuolaa päälle. Saa kypsyä yön yli. Muut tarvittavat aineet ovat ohuen  ohuiksi siivuiksi leikattua sipulia, ruokaöljyä ja mustapippuria.
Fileestä poistetaan lihasruodot. Ylimääräinen suola on pyyhitty pois.
Seuraavaksi graavattu ruodoton filee siivutetaan ja siivut laitetaan astiaan.
Sipulisuikaleet, siiansiivut, hyppysellinen pippuria ja loraus öljyä päälle.
Ainekset sekoitetaan keskenään. Annetaan maustua ja tasaantua muutama tunti. Öljy pitää siivut tuoreina ja pehmeinä monta päivää eivätkä ne suolaannu enää lisää.
Valmista tuli. Voi nauttia miten tahansa. Tässä perinteinen ruisleipägraavi.
Graavileivät tarjoillaan tasapainotetun kompassin päältä. Muutkin tavat ovat sopivia.
Makuasioista voi aina kiistellä, kumpi on komeampi syötävä vai syöjä?
Samalla reseptillä voi valmistaa siian lisäksi lohta, taimenta ja kirjolohta. Norsseja ja muikkuja emme ole kokeilleet.