lauantai 7. maaliskuuta 2015

Pidetään vaihteeksi tuulta ja mikäs päivä se onkaan huomenna?

Viimein on saatu paatin vakiomiehistö kasaan. Vietiin kalat eilen Laupusiin, Ville suunnisti lossauksen jälkeen kotia kohti ja Jussi kömpi paatille aamuyöstä. Merelle lähdettiin sakeassa sumussa kuuden jälkeen. Sumun hälvettyä saimme nauttia hetken jopa aamu-auringosta. Ei sitä riemua kuitenkaan pitkään riittänyt.

Alettiin kalastamaan Airiston eteläpäässä. Kaverin polttoainesuodattimissa syntyi vähän tuketta ja kun samalla tuuli nousi vedeltiin troolia sitten myötätuuleen pitkin Airistoa. Ei uskallettu lähteä minnekään kivien väliin kurvailemaan. Troolia nostettaessa tuulta olikin jo ihan reippaasti. Kalat kyytiin ja päätettiin ottaa aikalisä. Ajettiin kuvan kauniiseen Hankan yhteysaluslaituriin odottamaan tuuleen moinaamista ja huomista päivää.

Huovari ja Rockall, kutsumanimeltään rokki-alli piileskelevät pusikossa
Idyllinen ranta, täällä vietettiin viime talvena monta yötä  jäiden takia. Nyt pidetään tuulta.
Troolari Huovarin miehistö lähettää alla olevien kuvien kera huomisen naistenpäivän kunniaksi terveisiä kaikille, siellä rannoilla, maissa ja merillä oleville, ihanille naisille.

Kippari sai jouluksi selfiekepin ja nyt se otettiin naistenpäivän kunniaksi käyttöön. Laukasijan käyttöä harjoitellaan.
Ja tässä ne naistenpäiväterveiset sitten kuvan kera!

torstai 5. maaliskuuta 2015

Maaliskuun alun tunnelmia Saaristomereltä ja hyppivä silakkatrooli

Aamulla liikkeele lähdettäesä näimme jäitä. Oikeammin vain riitettä veden pinnalla. Siinä taisivat olla tämän talven jäät. Merisäätiedotuksissa kyllä vielä kerrotaan jäätilanteesta, mutta ei sitä kyllä tule kuunneltua.

Tämän talven jäätilannetta

Ja tältä näyttää pitkän ajan keskiarvoinen jäätalvi maaliskuun alussa.
Ajettiin apajille Pyytin ja Korvenmaan välisestä salmesta. Sielläkin oli jäitä, so. riitettä ja pitihän tämän vuoden kovasta jäätalvesta ottaa pieni videopätkä. Meidän tuurilla tämä jäistä kertominen tietenkin tarkoittaa sitä, että ensi viikosta alkaen saadaan metri lunta ja paukkuvaa pakkasta ja meri jäätyy toukokuun lopulle asti. Näinhän tietysti voi tapahtua kerran tuhannessa vuodessa. Niin miksei nyt sitten?


Kerrankin saimme kuvatuksi veden pintaan nousevan silakkatroolin perän. Troolin vedon loputtua, kun pyydystä vedetään merestä ylös, troolin perä yleensä nousee syvyyksistä pintaa vauhdikkaasti. Silakoiden uimarakossa on vielä ilmaa mikä nostaa ne pintaan. Pintaan nouseva troolin perä on parasta mitä troolikalastaja voi nähdä. Siinä kelluu palaute tehdystä päivätyöstä. Silakat vielä paattiin ja kalastusta jatkamaan, tai saalista maihin viemään.
tiistai 3. maaliskuuta 2015

Maaliskuun toivelista ja meriselitys

Onko sydäntalvi jo sivuutettu? Saaristossa tuskin voi enää talvesta puhua. Eilen radiossa kerrottiin jo varhaisperunoiden istutuksista. Paraisilla olivat saaneet ensimmäiset siemenperunat maan sisään viime viikon torstaina ja Rymättylässä lauantaina helmikuun viimeisenä päivänä. Saadaanko uusia perunoita jo pääsiäiseksi vai meneekö ihan vapulle asti?

Päästiin kalastamaan jo muutama päivä perätysten Rockallin kanssa. Sen miehistö alkaa pikkuhiljaa tottumaan uuteen paattiinsa ja työt sujuvat päivä päivältä paremmin. Videoklipissä Rockall nostaa troolia harmaassa talvisäässä.


Huovarin kansilastikin näytti taas pitkästä aikaa ihan kelvolliselta.
Meriselitys

Tänään jouduttiin olemaan maissa. Kimmo antoi meriselityksen Turussa merioikeudelle. Hän oli kutsunut myös Huovarin kipparin kuultavaksi tilaisuuteen. Mikä meriselitys oikein on? Sitä voi tarkastella linkeistä. Meriselitys Wikipedia, Ilkka Kuusniemen artikkeli merioikeusasioista

Ja tänne loppuun se toivelista
 
Nyt vain toivotaan pitkää viileää lopputalvea, pakkasista ei ole enää niin väliä, eikä lämpöäkään tarvita yhtään enempää. Silakat saisivat pysytellä Saariston suojissa kesään saakka ja kesä voisi alkaa juhannuksesta. Kyllä tämä talvi noilla eväillä jotenkuten pärjättäisiin. Niin ja tietenkin kalat saisivat mennä kaupaksi, ja hyvään hintaan tietenkin ja Putin saisi avata rajansa suomalaisten pyytämille silakoille. Pitäisiköhän nuo kaikki laittaa varmuuden vuoksi iltarukoukseen?