perjantai 13. joulukuuta 2013

Silakan tie, itäänpäin vie

Muutama päivä sitten kerroin pyytämämme silakan loppusijoituksesta. ( http://huovari.blogspot.fi/2013/12/kalakauppaa.html ) Eilen illalla kävin kurkkimassa pakastamon ovesta sisään. Saadaan vähän selvyyttä mitä siellä saaliille tapahtuu.

Kalan valastaanotto- ja lajitteluhallissa silakkapytyt kipataan lajittelijaan

Sortteeraus käynnissä

Sortteerauksen jälkeen silakat kipataan tuollaisiin vertikaali levypakastimiin. Alumiiniset levyt ovat yli kolmenkymmenen asteen pakkasessa ja kalat jäätyvät nopeasti vajaan 50 millin paksuiksi parikymmenkiloisiksi harkoiksi.

Tässä pakastamon pietarilaisen asiakkaan laaduntarkkailija tutkimassa pakasteesta sulatettuja silakoita. Toivottavasti kaupat syntyvät.
Naapurimaissamme silakoista ja kilohaileista valmistetaan mitä erilaisimpia tuotteita. Savustetut ja auringonkukkaöljyyn säilötyt sprotit ovat edelleen suosiossa ja hyviä ne ovatkin. Ainakin silloin kun säilykkeiden valmistamiseen on käytetty hyvää raaka-ainetta, vaikkapa Bärbelin ja Huovarin pyytämiä kaloja.
Tämän näköisiä sprottipurkkeja silakoistamme lopulta syntyy. ( kuva on kaapattu netistä) 

torstai 12. joulukuuta 2013

Tuulta ja tuiskua

Vaihteeksi on luvassa myrskyä. Saaristomerellekin lupailtiin juuri 24 m/s myrskytuulia. Tulevan myrskymatalan ansiosta meidän tämänpäiväiset ansiot jäivät peräti kehnoksi. Silakat menivät piiloon eivätkä parveutuneet niin, että olisimme saaneet ne pyydystetyksi trooliin. Päivän saaliiksi saatiin vajaat seitsemän tonnia. Huominen pidetään tuulta. Kovin on epävakaista pitänyt, eikä parempaa näytä olevan tulossa.

Maihin ajettaessa tuulta oli jo pitkälti toistakymmentä metriä sekunnissa. Saaristossa saa kuitenkin ajella rauhassa. Aallokkoahan tällä ei oikeastaan pääse syntymään. Tuuli nostattaa kuitenkin pärskeitä ilmaan.

Pieni saalis lossattiin pikavauhtia. Sen jälkeen vaihdettiin kytkimen öljyt. Huomenna on vuorossa radiolaitteiden katsastus. Katsastaja tulee tänne Kustavin Laupusiin Turusta.

Tuulipäivän askareita 

Katsastuksen jälkeen on vuorossa  muuta pientä "laittoa". Aina löytyy jotakin. Kadonneita sähköjä, sammuneita valaisimia, rasvattavia blokeja ja laakereita, pleissattavia köysiä jne jne. Tuulipäiville löytyy tekemistä yllinkyllin. Siivotakin pitää ja partakin pitäisi taas ajaa jossain välissä.

keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Rekrytointi

Radion mukaan tänään on hyvä päivä. Päivämäärä 11.12. -13 tuo onnea. Jokunen viikko sitten paatin mukaan hyppäsi somelainen Jussi turistiksi. Nuori mies innostui troolaamisesta sen verran, että tänään aamulla hän liittyi Huovarin miehistöön.

Jussi joutui heti troolia vetämään. Nuorillehan se on melkein kuin tietokonepeliä pelaisi. Nyt vain on tosi kyseessä.
Ylpeänä voimme näin kertoa, että osallistumme nuorten työllistämiseen. Saa nähdä... löytääkö nuorimies tästä vaikka ammatin itselleen. Kalastusala on aikalailla ukkoutunut ja nuoret ovat tervetulleita.

tiistai 10. joulukuuta 2013

Kalakauppaa

Muutama sana siitä minne meidän pyytämät kalat päätyvät ja kuinka niitä jatkokäsitellään.

Olemme alkutuottajia. Pyydämme merestä nopeasti uudistuvia luonnonvaroja, luonnontuotteita. Sinänsä hassua, että luomuksi ne eivät Suomessa kelpaa: Silakoita kun ei ole kasvatettu. Luonnonkalat eivät vaadi lannotteita tai muitakaan keinotekoisia konsteja kasvaakseen. Meressä tapahtuu kasvun ihme ja siitä me saamme elantomme. Vedestä nostettava saalis on palkkaa tekemästämme työstä. Mistään muualta troolikastaja ei ansiotaan saa.

Sen jälkeen kun saalis on saatu paattiin se viedään maihin kalanostajalle. Merellä silakkasaalis on lastattu aluksen ruumaan irtonaisena. Satamaan tultua se pumpataan kalapumpulla runsaan veden avulla maihin. Tämän jälkeen silakat lajitellaan. Lajittelun jälkeen saaliimme pakastetaan ja lopulta se päätyy Venäjälle, Ukrainaan tai Valkovenäjälle kalasäilyketeollisuuteen. Pieni osa menee kotimaisen turkistarhauksen raaka-aineeksi. Me siis olemme vientiteollisuuden alihankkijoita ja omalta pieneltä osaltamme parannamme Suomen kauppatasetta.

Silakat paatin ruumassa. Ne imetään hellävaraisesti kalapumpun sinisellä letkulla ylös.
Kustavin kunta on hankkinut satamassa käytettävän kalapumpun kalastajien käyttöön.

Tanskalainen kalapumppu on aika massiivinen laite.
Anatoli "letkuttaa" ja vahtii saaliin lossausta silmä kovana

Vahtiminen kannattaa. Silloin tällöin saadaan sivusaalista ja se yleensä pistetään paatin ruokalistalle.
Saalis pumpataan vedenerottelijan kautta pieneen säiliöön mistä se lasketaan muovisiin pyttyihin. Tämän jälkeen silakat lajitellaan koon mukaan ja pakastetaan.  Meidän osa tuotantoketjusta päättyy tuohon pytyttämiseen.


sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Talven merkkejä ilmassa

Itsenäisyyspäivä meni metsässä. Eilinen oli pyhitetty kodille. Kovin oli tuuliset kelit. Ei oikein tehnyt merelle mieli. Alkuviikosta jäi ikävän harmaa kuva mieleen. Kalaakaan ei oikein onnistuttu löytämään.

Tämä näkymä kuvaa hyvin viikon alkupuolta; tuulta ja sadetta, harmaata
Tänään kippari nukkui sitten pommiin. Yleensä ajelen paatille jo illalla, mutta nyt teki mieli jäädä kotiin koko päiväksi. Kello oli herättämässä neljältä. Vaimo alkoi viiden maissa kyselemään että eikös jo pitäis olla menossa. Noloa: Äkkilähtö, ei siinä aamupalaa ehditty syömään.

Paatti  ja Anatoli odottavat. Pakkasta on muutama aste.
Bärbel laskee troolia päivän jo valjettua. Maissa on  ohut lumipeite. Viime vuonna samoihin aikoihin oli jo täysi talvi Saaristossakin.