tiistai 7. tammikuuta 2014

Talvitunnelmia Saaristosta

Uskomaton tammikuu: Nythän pitäisi olla talvi ja paukkupakkaset
Eilisen päivän lokikirjan muistiinpanoja:  tuuli SE 6-8 m/s lämpötila +2 astetta, tihkua, utua
ja tänään: tuuli S noin 8-3 m/s lämpötila +4,7astetta. utua, sumua, sadetta

Kalaan ollaan lähdetty joka aamu kuuden seitsemän maissa ja palattu illansuussa saaliin kanssa satamaan.
Melkein ollaan kuin linjalaivat.

Vedämme troolia usein laivaväylillä ja näin ollen joudumme suunnittelemaan troolinvetoja linjalaivojen aikataulujen mukaan. Tietenkin Saaristomeren väylillä liikkuu linjalaivojen lisäksi muitakin "satunnaisia kulkijoita". Vaikka troolarimme ovatkin aika tavalla ohjailukyvyltään rajoitettuja katsomme hyvään merimisestapaan kuuluvaksi sen, että koetamme aina antaa kauppalaivoille vapaan kulun. Archipelago VTS ohjaa liikennettä ja pidämme heitä ajan tasalla reittisuunnitelmistamme. Hyvin ovat kaikki mahtuneet ahtaille väylille.  Viereisestä linkistä löytyy lisätietoja VTS palveluista Liikennevirasto VTS


Nesteen tankkeri NESTE menossa Naantalin öljysatamaan lastia hakemaan. Meidän piti vetää troolia hieman mutkitellen, jotta se pääsi kunnolla purjehtimaan keulamme ediste.

Finnlinesin FINNBREEZE matkalla Pansiosta Raumalle. Tällä kertaa ei mutkittelu riittänyt, vaan veto piti topata hetkeksi. FINBREEZEkin oli pyynnöstämme  muuttanut reittisuunnitelmaansa ja valinnut toisen väylän meidän sivuutuksen ajaksi. Meille jäi siten hyvin tilaa ja sopiva paikka pysähdyksen ajaksi. Trooli painuu pohjaan vauhdin loppuessa, mutta ei takerru kiinni pehmeään ja tasaiseen pohjaan.


Merellä tulee nälkä ja sehän lähtee syömällä kalaa. Siikaa Jussin tapaan.
Saaliitkin on olleet ihan hyviä. (Voiko kalastaja sanoa noin?) Silakat alkaa kerääntyä parviin sellaisiin paikkoihin mistä mekin saamme niitä pyydystetyksi. Pintavedet ilmeisesti jäähtyvät vaikka poikkeuksellisen lämmintä on ollutkin. Kipparin teorian mukaan kalat ovat tähän asti viihtyneet matalissa lämpimissä vesissä ja nyt kun ne jäähtyvät silakat uivat vähän syvemmille aukkovesille.

Kaikuluotaimen kuvakin kertoo, että silakat alkavat parveutua. Lieköhän niillä jo keväinen pariutuminen eli kutuhommat mielessä?
Aivo mittailee troolin perää Bärbelin ahteritäkillä. Tuossa on silakoita yli 20 tonnia?

Nyt on saatu ruuma täyteen ja kaloja nostetaan täkille ja siitäkös Jussi tykkää




maanantai 6. tammikuuta 2014

Siivoustöitä

Eilisessä päivityksessä kuvailin sitä, miten siivoamme merenpohjaa. Eri puolilla Eurooppaa, mm Ruotsissa on asian tiimoilta oikein järjestetty asialliset puitteet merestä tuotujen roskien jälleen käsittelemiseksi. Kalastajat tuovat roskat maihin ja niiden määrää seurataan.

Oheisesta  linkistä löytyy tästä toiminnasta lisää tietoa Fishing for Litter 

Viime keväänä otin muutaman kuvan talvisatamamme Simrishamnin roskien "keräysasemasta". Tietääkseni tämä aate ei vielä ole levinnyt Suomeen.


Tuollasia roskasäkkejä paatti voi myös ottaa vihreästä laatikosta merelle mukaansa.
Kaikenlaista merestä löytyy.
Simrishamnin satama kertoo taulussa turisteille siitä miten kalastajat osallistuvat siivoustalkoisiin. Satama on melkein kaupungin keskustassa ja sinne oikein toivotaan turisteja meitä kalastajia katsomaan. Täällä Suomessa asenne on toisenlainen. Kalastajien toivotaan pysyvän jossain syrjässä ja näkymättömissä. Mistähän sekin johtuu?
Ja paras vielä lopuksi: Sen lisäksi, että tuotamme arvokasta ja terveellistä proteiinia kalannälkäisille poistamme myös ravinteita Itämerestä. Meidänkin vuotuisen saaliin mukana uusiokäyttöön nousee 15 tonnia typpeä ja 5 tonnia fosforia. Siinä jää monen kunnan vesienpuhdistus toiseksi.
Nyt alkaa kyllä jo tämä päivitys vaikuttamaan propagandalta, mutta totta nuo jutut on.

Hyvää loppiaista ja meheviä härkäviikkoja sinne maihin.

sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Sumua, sivusaalista ja äijäruokaa

Bärbelin Olavi on saanut hankituksi vuokralle muutaman lohkon uusia vesiä. No niitähän piti kokeilla heti, etenkin kun ne olivat aiemmin vuokrattujen alueiden yhteydessä. Saaristomerellähän kalastetaan yksityisillä vesillä ja asiaan kuuluu, että vedenomistajalle kuuluu osa saaliin arvosta. Maakaloiksi niitä vedenomistajan kymmenyksiä sanotaan.

Silakat makasivat pitkin pohjaa ja sinnehän se troolikin piti saada. Uudella apajalla voi sitten löytyä vaikka yllätyksiä, huonoja useimmiten.

Silloin kun silakat menevät kunnolla pohjaan, niitä voi olla siellä vain muutaman kymmenen sentin vahvuinen kerros, mutta siitä huolimatta saalista voi tulla runsaastikin. Pohjan on oltava mielellään pehmeätä ja tasaista, muuten menee trooli rikki. Kaikuluotaimen vasemman puoleinen osa näyttää pohjan läheisen osan zoomattuna viiden metrin matkalta. Oikeanpuoleinen osa näyttää koko vesialan pinnasta pohjaan. Veden syvyys on 30,8 m.
Aamupäivä oli valoisa, mutta näkyvyyttä oli huonoimmillaan vain alle 100 metriä. Sumuahan se, mutta sumulla on tyyntä ja sehän on tietysti aina mukavaa.

Yleensä tuosta styyrhytin paapuurin venttiilistä (maakarapujen kielellä ohjaamon vasemman puoleisesta ikkunasta) näkyy tietenkin Bärbel. Tänään ei näkynyt muuta kuin maitomaista valkeutta.
Kuka puhuu huonosta näkyvyydestä: eikös aurinkoon ole monta miljoonaa mailia ja siellähän se loistaa sumun keskellä.
Vedenalainen maailma näyttää aina samalta. Vasemmanpuoleinen näyttö kuuluu sonarille, eräänlaiselle vedenalaiselle tutkalle. Vahva punainen oikeassa reunassa on muutaman kymmenen metrin päässä oleva saari.

Tutka näyttää vedenyläpuolista maailmaa silloinkin kun sitä ei silmällä erota, vaikkapa sumun tai pimeyden takia. Rantaan on matkaa reilut 50 metriä. Vettä paatin alla kuitenkin viitisenkymmentä metriä. Komeita ja syviä ovat Saaristomeren rannat.
Suununtai aamuun kuuluu englantilainen aamianen, pekonia ja munia. Tänään jatkettiin Äijaruokavaliolla ja lounaaksi syötiin pyttipannua.

Äijäruokaa ala Jussi. On sentään tuoretta paprikaakin lautasella.
Bärbel on vetänyt troolin ylös. Pinnalla kelluva troolin perä on yhtä pitkä kuin paatti. Sehän tietää hyvää: Saalis on kelpo ja säilyi pyydydyskin ehjänä, vaikka uusia vesiä kokeiltiinkin.
Uusi apaja ja heti saatiin uusiokäyttöön mereen unohtuneita painoja ja naruja, taitaa olla onkimiehen ankkuri.
Komea rysäankkurikin tuli troolin mukana ylös. Silakan kalastuksen lisäksi harjoitamme siis arvokasta merenpohjan siivoustyötä.