tiistai 1. maaliskuuta 2016

Talvi ei antanutkaan periksi

Eletään helmi- maaliskuun vaihdetta. Tämähän on sydäntalvea, vaikka viime vuonna näihin aikoihin rymättyläläiset perunanviljelijät laittoivat jo siemenperunaa maahan. Lämpimän joulukuun jälkeen saatiin tammikuuksi paukkupakkaset. Saaristomeri sai jääpeitteen yllättävän nopeasti ja kalastaminen jouduttiin keskeyttämään loppukuusta.

Linkki tammikuun 23. päivän postaukseen: Stoppi tuli

Kipparin kotiväki ehdotteli jopa lomamatkan suunnittelua, mutta sai tyytyä vastaukseen: Odotellaan nyt ainakin viikko, ennen kuin mitään suunnitelmia tehdään. Ja niinhän siinä kävi, että viikon päästä tammikuun viimeisenä päivänä paatti oli taas liikenteessä.

Koko helmikuu on kalastettu. Jussi ja Jokke ovat olleet loppukuun merellä viikonloppua lukuunottamatta. Eilen  paatilta raportoitiin jäätilanteesta. Pikkupakkaset on saaneet kylmän veden jäätymään ja lähes kaikki apajat ovat saaneet ohuen jääpeitteen. Sanojensa vakuudeksi nuori kippari lähetti muutaman valokuvan.

Huovari Laupusissa. Meri on jäätynyt uudestaan.
Eihän tuollainen jää vielä kulkua haittaa, mutta kansi on päällä kaikkialla.
Apajilla näyttää tältä. Muutama pakkasyö ja kalastus on taas pakko lopettaa.
Tämänpäiväisen jääkartankin mukaan Saaristomeri on saanut uuden jääpeitteen.
Muutamat lähiyöt ja päivät ratkaisevat miten meidän käy. Jääpeite ja routa vahvistuvat yleensä maaliskuun loppupuolelle saakka. Sen jälkeen aurinko ja kevät ottavat talvesta voiton. Me tietysti toivotaan pikaista lauhtumista, eikä se pahaksi parjattu kova tuulikaan olisi pahitteeksi tässä tilanteessa.

Tässä ammatissa eletään luonnon ehdoilla. Luonnon kanssa ei tehdä yhteiskuntasopimuksia eikä se neuvottele muistakaan työehdoista. Kalaa ei merestä oteta. Sitä pyydetään nöyrin mielin.