lauantai 21. joulukuuta 2013

Jouluksi kotiin

Saalista jätetään parasta aikaa Laupusiin. Paatti siirtyy vielä pyhiksi Merimaskuun ja miehistö pääsee sen jälkeen kotiin.

Kipparia odottaa pikkuinen kalastajatorppa kalliolla

Troolari Huovari toivottaa blogimme seuraajille rauhallisia joulunaluspäiviä ja Oikein Hyvää Joulua.

Apajille palataan säidenhaltijan niin salliessa taas välipäivinä.

Linkistä löytyy "toisenlaista" joulumusiikkia, ettei silakat vaan pääse unohtumaan joulupöydästä. silakka apajalla

Talvipäivän seisaus

Valoa kohti. Tänään on vuoden lyhyin päivä. Kohta koittavat kevät ja kesä. Tosin talvi on vielä siinä välissä. Milloinkohan se tulee?

Harmaa, hämärä ja märkä on maisema keskipäivälläkin

Merellä tuulee niinkuin on tehnyt koko kalastuskautemme ajan. Vettäkin sataa. Ruokakin alkaa olla lopussa. Onneksi voidaan syödä kuormasta, kalaa, perunoita ja vettä riittää.

Ylpeä kalamies esittelee saalistaan. Eilen saatiin iso matikka. En muista, että olis koskaan aikaisemmin madetta saatu sivusaaliina. Tästähän seuraa mademuhennosta.

Suurin ja pienin kohtaavat Airiston eteläpäässä Orhisaaren luona. Rosalalainen Windö lienee Suomen suurin, tai ainakin suurimpia troolareita. Bärbel on yksi pienimmistä. Windö on menossa Selkämereltä kotisatamaan joulun viettoon. Eiköhän meidänkin jo pitäisi?

perjantai 20. joulukuuta 2013

joulua odotellessa

Tuleva viikonloppu pitää siellä maissa käyttää silakan, siian ym joulukalojen hankintoihin. Joulun alla kaupoissa, toreilla ja markkinoilla on monta Huovarin miehistön kollegaa myymässä tuotteitaan. Heiltä saat varmasti hyviä silakkamarinaadeja sun muita kalatuotteita joulupöytään. 

Ohessa pari kipparin mieleistä silakkareseptiä.
 -----------
VIHREÄT JOULUSILAKAT1/2 kg silakkafileitäMarinointiliemi:

1/2 l vettä

1 dl Rajamäen etikkaa

1 rkl merisuolaaKastike:

1 dl majoneesia

1 dl kermaviiliä

1/2 dl kevytranskankermaa

noin 1/2 rkl dijonsinappia

1 rkl viinietikkaa

1/2-1 valkosipulinkynsi

1 ruukku tilliäPoista silakkafileistä nahka tai leikkaa ne pitkittäin kahtia.

Sekoita vesi, etikka ja suola. Lisää joukkoon silakkafileet ja sekoita varovasti. Pidä kylmässä 3-6 tuntia tai kunnes fileet ovat läpikotoisin valkoisia. Valuta hyvin.

Sekoita kastikeainekset tilliä ja valkosipulia lukuun ottamatta. Leikkaa tilli muutamaan pätkään kannuun, lisää kuorittu valkosipuli ja osa kastikkeesta. Soseuta hienoksi ja kauniin vihreäksi sauvasekoittimella tai vastaavalla. Sekoita seos ja loput kastikkeesta ja lisää joukkoon silakat. Anna maustua vuorokausi ennen tarjoilua.   

 ---------------
Etanasilakat kruuunaavat uudenvuodenvastaanoton.ETANASILAKAT

 (4:lle)


noin 350 g pienikokoisia silakkafileitä

suolaa, valkopippuria

½ dl ruohosipulisilppua

½ dl persiljasilppua

50 g voita

2-3 valkosipulinkynttäVaraa ruokailijalle silakkafileitä yhtä monta kuin etanapannussa on koloja. (yleensä 6 kpl)

Levitä silakkafileet auki, nahkapuoli ylöspäin leikkuulaudalle tai leivinpaperin päälle työpöydälle. Ripottele pintaan kevyesti suolaa ja pippuria sekä runsaasti ruohosipuli- ja persiljasilppua. Taita takaisin kalan muotoon, kiedo rullalle ja nosta rullat etanapannujen koloihin.

Purista valkosipulit pehmeään rasvaan ja sekoita seos tasaiseksi. Nosta lusikalla nokare valkosipulivoita jokaisen fileen päälle.
Kypsennä pannut 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna rauhoittua 5 min ennen tarjoilua
------------

HUOVARIN GRAAVI

Huovarilla saadaan silloin tällöin jokunen siika. Ne pruukataan graavata seuraavalla tavalla.

Älä suomusta siikaa. Fileoi se ja jätä nahka suomuineen paikoilleen.
Ripottele sokeria tasaisesti fileiden päälle ja taputtele se fileeseen. 
Sokerin päälle laita merisuolaa, silleen sopivasti.
Anna suolautua huoneen lämmössä jokunen tunti ja laita sen jälkeen kylmään yön yli. Mitään painoja tms ei tarvita.
Huuhdo suolaantuneet fileet ja kuivaa pinta paperilla
Leikkaa fileistä ohuita siivuja. Älä tietenkään nahkaa siivuta, vaan jätä se ehjäksi.
Leikkaa sipuli ohuen ohuiksi siivuiksi. Iso siika, yksi pieni sipuli on aika hyvä mitta
Tarvitset vielä reilun hyppysellinen tillilsilppua
Sekoita tillisilppu, siikasiivut ja sipulisiivut keskenään lisää joukkoon myös mustapippuria ja loraus, aika pieni, ruokaöljyä. Öljy pitää siivut pitkään mehukkaina
Laita sekoitus suljettavaan astiaan ja anna olla pari tuntia jääkaapissa.

-------

Valitettavasti ruokakuvia ei ole saatavilla. Ei ole ehditty otaa ennenkuin herkut on jo syöty.

Hyviä kalaruokarespetejä löytyy lisää Prokalan kotisisivuilta http://www.prokala.fi

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

kalastajat asiakaskäynnillä

Saavuttiin eilen illalla Laupusiin kymmenen maissa.. Laitettiin saaliin lossaus käyntiin. Jussi ja Anatoli saivat huolehtia saaliin maihin siirrosta. Anatoli lähtikin sitten aamulla kotia kohti.

Vuosi on vaihtumassa ja olemme jättäneet silakkasaaliin Saariston jäädyttämölle nyt vuoden ajan. Olavi Bärbelistä ja kippari Huovarista piti Jäädyttämön johtoryhmän kanssa palaveria. Ajankohta,  kello 23 yöllä, sopii hyvin tähän ammattiin. Konttorityöt ja asiakkaiden tapaamiset tehdään silloin kun ei olla merellä.

Juotiin muutama mukillinen mustaa kahvia ja lopputulemana oli se, että molemmat olivat tyytyväisiä  kuluneeseen vuoteen. Tulevaa vuottakin arvuuteltiin. Aika vaikea on kovin ekskteja tuotantosuunnitelmia tehdä. Luonnon ehdoilla eletään. Kalaa ei merestä oteta, sitä pyydetään.

Koitettiin Olavin kanssa tinkiä parempaa hintaa silakoille. Siitähän laitospäällikkö Kaupo oikein innostui esitelmää pitämään. Hymyssä suin kuitenkin erottiin. Tietokonettakin tarvittiin. ( kuva Aleksander)

tiistai 17. joulukuuta 2013

Kalastuskilpailua?

Eilen satuttiin nauvolaisen NEA troolarin kanssa samoille vesille. Siinähän aina syntyy ns kilpailutilanne. Nea vetää yksin troolia ja meitä on sentään kaksi, tosin aikalailla pienempiä. Toiseksi jäätiin saaliilla mitattuna.

Tänään kippari ajatteli revanssia ja lähdettiin liikkeelle tavanomaista aikaisemmin.. Ajatuksena tietenkin päästä apajille ensimmäiseksi. Ehdittiin kyllä, mutta saatiin trooli senverran hätäisesti mereen, ettei ammattitermein, alapaulaa saatu näkyviin sondissa. Trooli taisi olla sekaisin. Ylöshän se piti nostaa ja laskea sitten uudelleen. Tietenkin nauvolaiset pääsivät taas apajille ennen meitä. Miten sitä sanotaan: ahneella on jonkinlainen loppu vai miten se menee?

NEA troolari Airistolla eilen