keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Maailman ympäristöpäivä

Aamu-uutisisssa kerrottiin, että tänään on maailman ympäristöpäivä. YK:n lanseeraaman päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota ympäristökysymyksiin.

Me ammmattikalastajat olemme ainoa - tai sanoisinko viimeinen - ammattikunta Suomessa, jonka toimeentulo on täysin ympäristön kunnosta riippuvainen. Kalastamme nopeimmin uudistuvia luonnonvaroja. Luonnon vesissä tapahtuva kasvun ihme antaa meille työtä ja toimeentuloa. Puhtaat, hyvässä kunnossa olevat vedet tuottavat riittävät kalakannat joiden varaan uskallamme rakentaa elämämme. Ammattimme harjoittamiseen ei tarvita lannoitteita, ei kaivamista, maan muokaamista eikä kiinteitä rakennelmia. Sen jälkeen kun ammattikalastaja on poistunut apajaltaan, hänen jälkeensä jää vain paatin peräaalto joka häviää hetkessä näkymättömiin. Paatin mukana maihin kulkee kansantalouden kannalta lähes puhdasta tuloa: palkkaa kalastajan tekemästä työstä.

Puhtaat vedet ja ympäristö ovat Huovarin miehistön mieleen

Eikös tämmöisen ammatin harjoittaminen ole mitä parhain ympäristöteko ja päivän aiheeseen hyvin liittyvää toimintaa? Olen kuullut puhuttavan, että saaliimme mukana merestä poistuu - ja näin saamme uudelleen kiertoon - huomattavia määriä ravinteita joita ihmiskunta on sinne johtanut mm. viemäri- ja prosessivesien mukana.

Huovari viettää tämän vuoden ympäristöpäivää  Selkämerellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti