keskiviikko 21. elokuuta 2013

Telakassa: päivä 17.

Tänään vaihteeksi laminoitiin paatin kylkiä. Nyt alkaa jo loppu tässä hommassa häämöttää. Alla kuvia erilaisista työvaiheista ja meidän käyttämistä menetelmistä. Kuidutus on pääasiassa Anatolin ja kipparin hommia.

Anatoli levittää laidalle nostetulle lasikuitumatolle hartsia tavallisella halpistelalla. Kertalaminoinnissa käytämme kolmea päällekkäistä mattoa jotka asetellaan hieman limittäin.

Tuollaisella pikkuisella metallirullalla hartsilla käsitellyt mattokerrokset ilmataan. Telaa rullaamalla ilma saadaan poistumaan laminaatista. Tämä on tärkeimpiä työvaiheita laminoinnissaa. Laminaattiin jäävät ilmakuplat heikentävät sitä. Ilmataskuihin kertyy myös kosteutta, joka pakkasella jäätyy ja voi vaurioittaa laminaattia.

Kuituhenkilön tärkeimmät työvälineet. Astia missä on kovettimella sekoitettua hartsia. Kahdenkokoiset maalaustelat ja ilmausrulla. Parinkymmenen asteen lämmössä hartsi kovettuu aika nopeasti, siksi sekoitamme kovettajaa kerralla noin 5 litran hartsimäärään. Työaikaa sillä on noin 15 minuuttia.

Eilen näytettiin miten mattoa revittiin. Pahvilapulla styyrpuurin laidan mattopiirustus repimistä varten.

Kovetinta lisätään hartsiin noin 1,5 %. Kuvan mukainen annostelupullo on kätevä. Pullon yläosassa on mitta-astia. Kovetinta puristetaan punaista tikkua myöten sopivaan määrään. Tikussa on reikä mistä mittaosa täytetään ja reijällä määritellään annosteltava määrä. Samasta reijästä ylimääräinen kovetin valuu takaisin pulloon. Mittaus on siis yksinkertaisesti pullon puristelemista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti