lauantai 26. huhtikuuta 2014

Tangoa saaristossa

Viikonloppu, kaunis aurinkoinen sää. Moni veneilijä on puurtanut veneensä kuntoon ja nyt ollaan veneilykautta korkkaamassa. Osa on tainnut korkata jotain asiaan kuulumatontakin, sillä paria veneilijää on jouduttu hätistelemään pois meidän välistä. Paritroolareiden väliin ajaminen voi olla vaarallista. Kalliiksi se ainakin tulee, jos onnistuu meidän troolin tuhoamaan. Nyt käytössä oleva Gloria Elipse on tuliterä ja sille tuli hintaa 25.000,00 euroa. Saaliskin voi mennä hukkaan ja siinä sitten riittää veneilijällä meriselvitysten tekemistä. Kyllä venekerhojen pitäisi päivittää jäsentensä tiedot vuosittain ja opettaa veneilijöitä kunnioittamaan hyvää merimiestapaa. Tänään onneksi selvittiin taas kerran valomerkkien, lippujen ja oranssisten sadevaatteiden vinhalla huiskutuksella, eikä vahinkoja tapahtunut.

Katsokaa veneilijät keväällä mitä erilaiset merkkikuviot ja valot merkitsevät. Troolarin päivämerkki on musta kaksoiskartio, pimeällä meillä palaa kulkuvalojen lisäksi 360 asteen valkoinen valo ja sen yläpuolella vihreä valo. Päivällä meillä vielä liehuu signaalilippu T niinkuin Tango, mikä tarkoitta paritroolaus pysykää loitolla.

Huovarin ahterimastossa liehuu tango.
Tänään saatiin hupia tangosta oikein tosissaan. Meillä oli veto päällä, eli trooli perässä Bärbelin kanssa. Viereemme ajaa merivartioston pikavene. Ei puhu eikä pukahda, vaikka meillä sekä VTS kanava 71, että kutsukanava 16 päällä. Ajelee ympäriinsä ja kurvaa lopulta Bärbelin viereen. Näyttävät käsimerkeillä Kimmolle, että pitäisi puhua. Kimmo Bärbelin keulatäkille kysymään: Mikä hätänä? Asia selvisi: Aktiiviveneilijä oli ottanut merkkareihin yhteyttä ja kertonut, että saaristossa kalastaa kaksi venäläistä troolaria. Olivat vielä tosissaan. Sanoivat lopuksi, että oli vissiin se veneilijä sotkenut tangon venäjän lippuun; onhan siinä samat värit. Meinasin kyllä tuolilta tippua, kun Kimmo kertoi  millä asialla merkkarit olivat, niin kovasti nauratti. Sitten loppuveto kertailtiinkin kaikkia osaamiamme venäjän sanoja. Dopryi vetsir, adin, dva, ruki ver, salaka, kilka, skumbri, sudak ja zuhna.

Se, mitä kerroin veneilijöiden kouluttamisesta pätee kyllä meidän meremme vartioihinkin. Käytöstapoja hyvät herrat. Käyttäkää VHF puhelinta, jos on asiaa. Niin kansainvälisillä vesillä kaikenmaalaiset kolleganne toimivat. Kysyvät kohteliaasti kalastusaluksilta, voiko nousta alukseen kesken kalastuksen, tai kertovat muuten asiansa. Ei tämä maailma enää käsimerkeillä pelaa.

Mutta hauskaa oli.

Annettiin muuten laatikollinen silakoita Pyytinkarin pursiseuran väelle siitä ohi ajettaessa. Ensimmäiset siellä nähdyt tämän kevään veneilijät. Toivottavasti maistuvat. Olivat nostettu merestä tuntia aikaisemmin, eli tuoreempia ei helpolla saa.

3 kommenttia:

  1. Minä kun luulin, että täällä on tangoa tanssittu kun eilenkin niin aurinkoisesti hymyiltiin :D! Täytyy myöntää, että ihan pihalla olen näiden muiden tangojen kanssa, mutta onneksi vain soutuveneellä olen liikkunut rannan lähellä...

    VastaaPoista
  2. Onhan se niin, että kahta tarvitaan tangoon.

    VastaaPoista
  3. niin.kyllähän niitä keppiveneitä jo joskus 80-luvulla sai vedellä pitkin kruununmaan aukkoa,kun alkukesästä yöllä vedettäessä tunkivat kahden troolarin väliin vaikka kummassakin oli valoja kuin joulukuusessa.ehkä veneilijöidenkin pitäisi suorittaa jonkin näköinen "ajokortti".tai ainakin lukea vesiliikkennesäädökset,ja opetella merkkikuviot sekä valot.vältyttäisiin monelta vaaratilanteelta.

    VastaaPoista