maanantai 20. lokakuuta 2014

Sukellusvenejahtia

Päästiin sitten perjantain puolella perille Särkänsalmen kalasatamaan. Nukuttiin yö siellä loppuun ja lähdettiin aamulla kotiin. Samaan aikaan Ruotsin vesillä oli saatu aikaan oikea mediamylläkkä.

Perjantaiaamu  Särkänsalmessa
Ruotsalaiset olivat pitkästä aikaa aloittaneet sukellusvenejahdin, tai vedenalaisen tiedustelutoiminnan, kovalla kohinalla.

Yhtenä lehdistön spekulaatioiden kohteena on ollut median mukaan oudosti liikehtivä NS CONCORD niminen tankkeri.
Netistä imuroitu tankkerin kuva
Keskiviikon ja torstain välisenä yönä sivuutimme tuulen mukana ajelehtivan laivan noin puolen mailin etäisyydeltä. Ei se mitenkään eriskummallinen ollut ja aika usein noita rahtilaivoja seisoo tai ajelehtii merellä. Jonkin ajan kuluttua se lähti liikkeelle ja seilasi kohti itäkaakkoa. Ei sen liikkeet mitenkään epänormaaleilta vaikuttaneet. Useimmiten avomerelle pysähtyneet rahtilaivat odottavat varustamon määräyksiä ja ohjeita seuraavasta määränpäästä.

Tuolla mekin seilasimme keskiviikon ja torstain välisenä yönä
Lähistöllä oli samaan aikaan toinenkin paikoillaan makaava rahtialus. Nyt media näyttää seuraavan NS Concordian liikkeitä herkeämättä ja siitä on tehty epävirallinen sukellusveneiden emoalus 007 James Bond tyyliin.
Emoalus muutti taas kurssia IS

Aika näyttää päästiinkö näkemään kansainvälisen selkkauksen päätähtiä. Epäilen kyllä, ettei naapurin kriisinhallintaan keskittyvä palkka-armeija mitään löydä. Tai, ehkä löytävät kriisin ainekset itsestään.

Eräs ruotsalainen kollega kertoi omasta sukellusvenejahdistaan -80 luvulla. Hänellä oli siihen aikaan suuri kalastusalus, jonka erikoisvalmisteisen rungon omisti merivoimat. Kalapaatin piti sen vuoksi osallistua merivoimien operaatioihin säännöllisesti. Silloinhan heillä oli omiakin sukellusveneitä nykyistä paljon enemmän. No, kerran oli taas isot harjoitukset, joissa tämä sukellusveneiden etsintään erikoistunut kalastaja oli mukana: He löysivät piileskelevän sukellusveneen harjoituksen ensimmäisen päivän aamuna. Harjoituksen oli tarkoitus kestää kolme vuorokautta. Merivoimien etsintäalukset eivät tietenkään sukellusvenettä löytäneet. Kalastaja ei päästänyt sitä karkuun, vaan seurasi karkuun pyristelevää maalia kuin hai laivaa. Harjoituksen johto ei hyväksynyt kalastajan ilmoitusta löydetystä maalista ennekuin harjoitus oli lopussa. Olisi kuulemma mennyt hukkaan koko hyvä taisteluharjoitus.

Ruotsin vallan peruina Huovarinkin sähkötaulussa on vielä kruunun leimalla varustettu tarra missä kehotetaan aina välittömästi ilmoittamaan merivoimille kaikista epäilyttävistä havainnoista. Siinä voisi olla mallia meidänkin merivoimille.

1 kommentti:

  1. Moro!

    Koska meinaatta ruveta naaraamaan Clupea harengus membras nimisiä sukelluspaatteja? ;)

    Micu

    VastaaPoista