keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Tejn Bornholm

Eilen heti aamusta otettiin kurssi Bornholmin Tejniin. Siellä on meidän troolimestarin Bentin firma. Tejn Trawl & Net. Kun kalaa ei saa, vaikka kuinka pyytäisi, ei vika ikinä ole pyytäjässä, vaan tietenkin pyydyksissä. Turskatrooli venyy ja vanuu pitkin pohjia vedettäessä ja alapaulassakin oli vähän vikoja. Siis pyydystä korjaamaan. Oltiin puolen päivän maissa Tejnissä ja trooli haettiin huoltoon samantien. Linkki trooliverstaalle: Butik Maritim

Katsastettiin pelastuslautta samantien ja sammuttimetkin piti tarkistaa. Ne on katsastettava kerran vuodessa. Ovat nekin taas vuoden verran pois mielestä.
Paattimme on postipaatti "PETER"in perässä Tejnin pienessä satamassa.

PETER ajaa Cristiansön saarelle. Jos joskus käytte kesällä Bornhomissa, varatkaa ihmeessä päivävisiitti Christiansön saarelle. Se on näkemisen arvoinen erikoinen miljöö Bornholmin itäpuolella.
Mahtava peräpeili
Postipaatissa on tunnelmaa.
Tejn sijaitsee Gudhjemin ja Allingen välissä ja on naapureitaan enemmän teollisuusataman oloinen. Viihtyisä kuitenkin, mutta on jo tähän aikaan vuodesta aikalailla hiljainen kylä. Bornholmissa oli aikaisemmin erittäin vilkas kalastuselinkeino. Saarella oli paljon kalanjalostusta ja valtavasti paatteja joka kylässä. Kalanjalostus on siirtynyt Puolaan ja paatitkin ovat vähissä.  Allingen matkailusivut

Telakka on vielä aktiivinen. Huovarikin on nostettu täällä useamman kerran huollettavaksi.
Tehtaan kello on näyttänyt samaa aikaa jo vuosikausia.
Kalapaatin hollilaudat ovat kuivumassa maalauksen jälkeen.
Satamayhdistyksen taukotupa. Väki kerääntyy klubille iltaisin oluen ja tupakanpolton merkeissä.
Taiteellinen näkemys varastokontista?
Tejnin luotsipaatissa on vanhan ajan tyyliä.
Paakarin mainosfillari.
Olemme tykänneet Tejnin sataman palveluista todella paljon. Täältä saa lähes kaiken huollon ja avun mitä paattiin tarvitsee ja kaikki tapahtuu nopeasti ja ystävälliseen leppoisaan tanskalaiseen tyyliin.

Ruotsalainen "STJÄRNVIK" VG 95 Varbergin Träslövslägestä on myös tuonut pyydyksensä huoltoon.
Komia, moderni peli
Kohta vedetään trooli takaisin paatin päälle. Kumilla päällystetyt sweepliinat tai gummiliinat ovat satakunta metriä pitkät ja lähtevä leijoista trooliin. Ne kulkevat pitkin pohjaa ja ohjaavat pohjan kaloja pyydykseenpäin.
Oranssit pallot ovat kiinni troolin yläpaulassa ja alapaulassa on mustia palloja ja kumikiekkoja mitkä pomppittavat paulaa yli kivien.
Nuori kalastaja valvoo troolin rummulle vetoa.
Turskatroolin perän on oltava selektiivinen, mikä tarkoittaa, että pienet kalat pääsevät pyydyksestä pois vedon aikana. Nyt meillä on käytössä T90 perä.  Perän havaksen silmät eivät olekkaan diagonaaliset vaan avautuvat neliön muotoon. Toinen luvallinen perän tyyppi on nimeltään Bacoma paneeli. Siinä troolinperän päälipuolella on suuri alue, missä diagonaali havas on korvatttu neliöks avautuvalla havaksella.

T90 troolinperän havasta.
Meidän paatissa on tiukka 0-linja alkoholin suhteen. Mikä parasta, Tanskassa Tuborg onkin elintarvike.
Niin, ja mikäli panimoliittoa on uskominen, oluen nauttiminen on oikein terveellistä.
Nauti olutta kohtuudella

Ja lopuksi: huolto ja danskien Tuborg auttoivat. Tänään saatiin kaloja jo paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti