maanantai 17. lokakuuta 2016

Uuvuttavan pitkä tuulijakso

Erinomaisen vahva korkeapaine Skandinavian keskiosissa ja matalat Atlantin ja Puolan yllä seisauttivat suihkuvirtaukset tuolla yläimöissa sellaiseen malliin, että täällä Skånen rannikolla on saatu kovaa idänpuoleista tuulta poikkeuksellisen pitkään. Tanskan ilmatieteen laitos kuvaili ilmiötä jo syyskuussa. Ilmiö on nimeltään omega-blokering. Nimi tulee siitä, että virtaukset muodostavat korkeapaineen ympärille omegan muotoisen virtauksen.

Linkki DMI:n uutisiin ja linkki omega- blokkauksen tarkempaan kuvaukseen

Millähän nimellä tätä kutsutaan Suomessa?

Omegan muotoiset virtaukset
Bornholmista päästiin viime viikon keskiviikkona kovasti rullaten pois ja siitä lähtien on taas pidetty tuulta. Saman surkeuden ovat joutuneet jakamaan paikallisetkin kalastajat. Kukaan ei ole käynyt kahteen viikkoon kalassa.

Jotain pientä on koetettu tehdä kaiken aikaa. Sitä pientä laittoahan riittää, niinkuin useaan otteeseen ollaan kerrottu.
Jussi hitsaa

Ja Jussi maalaa ja kippari kuvaa. Tämä on oikea työjärjestys.
Viime viikon torstaina otettiin jo laatikota paattiin. Näytti vähän siltä, että sunnuntaina päästäisiin kokeilemaan. Perjantaina sitten ennusteet menivät huonompaan suuntaan, eikä päästy mihinkään.

Satakunta laatikkoa odotaa kalaa meidän ruumassa.
Tänään mentiin aamutuimaan jäätehtaan kuljettimen alle jäitä hakemaan. Nyt, jos säiden herra suo, niin huomenna lopulta päästään kalaan. Sinne olisi voinut mennä jo tänäänkin, mutta se Murphyn laki iski taas. Osa mittareista oli pimeänä, eikä sen vuoksi oikein tohdittu lähteä. Saatiin ne päivän mittaan sähkömiesten avustuksella kuntoon.

Pimeäksi on aamut menneet. Kello on seitsemän. Jäitä ollaan ottamassa.

6 kommenttia:

 1. Olisiko tuo Omega suomeksi pelkkä "sulkukorkeapaine" ? Joka tapauksessa
  ikävä tuuli täällä Selkämerelläkin nuo maatuulet.

  VastaaPoista
 2. Hienoa kun olette päässeet tositoimiin pitkästä aikaa! Miten uudistettu Scania hyrrää? Asiaankuulumattomana kommenttina pelottaa lujuustekniikan ja vakavuuden suhteen teidän uudet rakenteen Huovarin ahterissa, saa sen kanssa touhutessa olla tarkkana.
  Tuo palstan robotti blokkaaja estää kommentit pöytäkoneella, jää kysymysrivin loppu, se tärkein, kuvien alle.

  VastaaPoista
 3. Hienoa että olette päässeet pyytämään ylikalastettua turskaa kiintiiden toivossa! Vannehopealla maalattu scania odottaa uutta (Orja Jussia?) omistajaa... nyt vain odottelemme pankkia joka se vivulla rahoitaa. Pöytäkoneella näkyy myös että uusimpien tulosten mukaan kananmunat myrkyttävät silakanrehun dioksiineista lähes syömäkelvottomiksi.

  VastaaPoista
 4. Nea troolaa Airistolla ja Osmerus Rymättylän länsipuolella, eli äkkiä vaan takas kotiin ja silakkaa troolaamaan.

  Onhan turska erinomaisen hyvä kala, mut me täällä Rymättylässä tykätään tuoreesta silakasta ja paljon tykätäänkin. Takkakin jo kyselee nokipoikien (halstrattujen silakoiden) perään.

  ps. Pari kuvaa peruskorjatusta Scaniasta olis paikallaan, samoin juttua remontin lopputuloksesta.

  Terv, Rymättylän silakkapummi

  VastaaPoista
 5. Kävitte näköjään parina päivänä turskaa pyytämässä mutta blogissa on edelleen hiljaista?
  T. Latosaaren Affena

  VastaaPoista