torstai 8. joulukuuta 2016

Emme ole kadonneet minnekkään

Blogi on hieman horrostanut.

Selitellään nyt sitä vähäsen. Ensinnäkin paatilla on ollut ja on edelleen yhteysongelmia. World Wide Web ei jostain syystä ole yltänyt kulkureiteillemme. Vikaa on etsitty jo pidempään. Sitä vain ei ole löytynyt. Tänään vaihdetaan vekottimiin vielä sim-kortti. Jos sekään ei auta, niin sen jälkeen pitää vielä vaihtaa operaattoria,  jospa se auttaisi.

Ongelman vakavuutta lisää se, että nettiyhteyttä tarvitaan viralliseen yhteydenpitoon, eli sähköisen kalastuspäiväkirjan tietojen välittämiseen. Päiväkirja  toimii mieluiten 4G verkossa ja sitähän on vesillä tarjolla hyvin rajoitetusti. Päiväkirjaohjelma käyttää satelliittiyhteyksiä silloin, kun langaton verkko on poikki.
Kuvakaappaus käyttöliittymän näkymästä viime talvelta 
Rajatapaukset ovat aiheuttaneet kaikenlaista harmia. Viestin olisi pitänyt kulkea netin kautta, mutta se onkin välittynyt satelliitin kautta vain osittain. Tällöin esimerkiksi, joudumme useasti pyytämään lupaa maihin tulemiseen puhelimella Merivartioston kalastuksen seurantakeskukselta. Normaalisti lupa tulisi netin kautta, mutta jostain syystä jääkin tulematta.

Sähköistä päiväkirjaa käytetään moneen ilmoitukseen jokaisen kalastusmatkan aikana:
- Ilmoitus satamasta lähdettäessä.
- Ilmoitus pyydystä laskettaessa,
- Ilmoitus pyydystä nostettaessa.
- Kalastuskerran saaliin määrä ilmoitetaan.
- Ilmoitus kalastuksen päättymisestä.
- Ilmoitus aluksella olevan saaliin määrästä
- Ennakkoilmoitus satamaan saapumisesta
- Maihin ajettaessa saadaan lupa saapua satamaan, tai sitten ei jolloin pitäisi odottaa lupaa.
- Ilmoitus satamaan saapumisesta, saapumisajasta ja siellä tehtävistä toimista.
- Purkausilmoitus millä vahvistetaan maihin purettu saalis.

Jäiköhän jotain vielä puuttumaan? Niin, jokaiseen ilmoitukseen sisältyy vielä yksityikohtaisia tietoja joita täydennetään joka kerta. Ei mennä nyt niihin sen tarkemmin.

Tietokoneen näpyttelyä riittää ja joskus ohjelma on raivostuttavan hidas. Sen kanssa on kuitenkin elettävä. Näin on meitä viisaammat päättäneet.

Linkki Merivartioston kalastuksen seurantakeskukseen

Toisekseen, seniorikippari on ollut jo pidemmän aikaa maissa. Sekin on vähän näitä postauksia viivytellyt. Kuvia mereltä on onneksi saatu. Jussi kipparoi paattia ja hyvin sen tekeekin. Jokke on ollut Jussin parina ja tietenkin Rokkiallissa on vakiomiehitys remmissä.

Rokkiallin Aivo ja Kimmo ovat tulleet Huovarin täkille saaliin koostumusta arvioimaan. Jokke sulkee nostopussia Jussin ottamassa kuvassa.

Kelit on vaihdelleet, Matalapaine, matalapaineen jälkeen kulkee lähitienoilla. Kuvassa lumikuuropilviä Perkalan yllä.
Eletään vuoden pimeimpiä aikoja. Keskipäivällä Saaristomeri näyttää tältä.
Se tärkein, eli kalantulo, on ollut ihan kohtuullista tuulisista keleistä huolimatta. Muutamia tuulipäiviä on jouduttu pitämään, mutta viime vuoden loppusyksyyn verrattuna kalaa on tullut vähän paremmin.

Jussin lähettämiä terveisiä on mukava katsella. Nuori mies hallitsee hommat tyylikkäästi.
Lehdet ovat kertoneet suolapulssin saapumisesta Saaristomerelle. Miten se vaikuttaa meidän kalastukseen jää nähtäväksi. Turun Sanomien artikkeli aiheesta

Onko tämä suolapulssin vaikutuksen seurauksia? Yksi pulska turska on jäänyt trooliin. On niitä ennenkin ollut. Tästä nyt ei vielä mitään pidemmälle meneviä johtopäätöksiä voi vetää.
Kuluvan vuoden kalastuspäivät käyvät vähiin. Ensi vuosi näyttää alkavan uusin ja oudoin eväin. Valtioneuvoston pitäisi huomenna vahvistaa uusi YKP-laki. Sen mukana silakan kalastukseen tulevat toimijakohtaiset kiintiöt. Elämme jännityksessä, sillä vieläkään meille kalastajille ei ole kerrottu kuinka suuria kiintiöitä saamme. Huppu päässä odotamme "tuomiota". Riittääkö kiintiö elämiseen, ja mitä sitten jos ei riitä? Tulevaisuus on täysin pimennossa. Tämä on sitä hyvää suomalaista hallintotapaa. Senkin kanssa on elettävä, vaikka hampaita kiristellen.

Ministeriön YKP-laki tiedote keväältä

Ollaan optimistisia. Suomi on hyvä maa ja juhlii ensi vuonna satavuotiasta itsenäisyyttään. Eiköhän mekin olla niissä juhlissa mukana.

Itsenäisyyspäivän juhlakahvit Troolari Huovarilla vuonna 2016



11 kommenttia:

  1. Kiva lukea hommat ok. Se systeemi millä näitä kommentteja kirjoitetaan teille ei toimi! Se "robottiseula" blokkaa jutun! Se kysymyksen teksti ei näy kokonaisena, vastaa sitten siihen!? Miten sen kysymystekstin saisi näkyviin. Tabletti toimii, pöytäkoneella ei?!
    Terveisin Honkkonkin ukko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Tuohon en osaa sanoa mitään. Tämä blogger taitaa olla Googlen palvelu, enkä sen kommervenkkejä tunne paremmin.

      Poista
    3. Ei itselle ainakaan tule googleen omalla nimellä kirjautuneena mitään robottiseulaa vaan kirjoituksen julkaisu suoraan Julkaise-nappia painamalla. Windows 10 ja Chrome-selain läppärissä.

      Poista
  2. en käsitä miten on perustuslain mukaista antaa valtion omaisuutta eli kiintöitä yksittäisten kalastajien omaisuudeksi. tämä johtaa vain alan keskittymiseen kun isot ostavat pienten kiintiöt. estää kalastajakohtaiset kiintiöt myös nostamasta omaa saalista jos se muutoin olisi mahdollista. miksi menivät hyvää systeemiä muuttamaan ja kalastajille epävarmuutta luomaan. olisi voitu jakaa kiintiö vaikka kahteen osaan, isoille troolareille ja pikkutroolareille ja tarpeen mukaan aina loppuvuodesta siirtää toiselle ryhmälle toisesta kiintiöstä jos näyttäisi että jää käyttämättä kiintiötä. lohen osalta on jo aika sama mitä tekevät päätöksiä kun kiintiöt on pienet ja kalastusaika tehty olemattomaksi. suomi on aina matkimassa naapurimaitaan joka asiassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä siinä kaikki, Suomi lahjoittaa noin puolet silakkakiintiöistään virolaisille kalastusalusten omistajille. Kuten aiemmin kirjoitin, niin annetaan nyt samalla puolet eduskuntatalostakin virolaisille, ainahan me kantasuomalaiset voidaan vuokrata se takaisin.

      Kalastajat tietty haluavat kiintiönsä, onhan se mukava eläkepäivillä vuokrata kiintiötään uusille toimijoille ja kerätä uuninpankolla hillot himaan.Kiintiöthän on toki myös myytävissä, eli ovat todella rahanarvoisia.

      Mulla on moposaha, miksei mulle lahjoiteta 300 hehtaaria valtion tukkimetsää???

      Poista
    2. osuit naulan kantaan. moni eläköityvä haluaa varmasti omistaa osansa kiintiöstä koska omaisuuttaan voi myydä. ymmärrän sen että valtio omistaa kiintiöt ja antaa kalastajille käyttöoikeuden sen hyödyntämiseen yhteisesti kuten ennenkin. tätä on vaikea ymmärtää että nyt kalastaja saa ikioman kiintiön jonka voi myydä. virolaisille luovutetaan samalla suomen kansallisomaisuutta. lohenkin osalta olisi riittänyt kiintiölle porrastus pariin osa-alueeseen, etelä-suomeen ja pohjoiseen. sama pienille troolareillle ja isoille oma kiintiönsä niin ei tarvi pienien käydä kilpajuoksua isoja vastaan. ja jos tämä ei olisi riittänyt olisi voitu tehdä vielä kaksi erillistä kiintiötä keväälle ja syksylle.

      no, eipä nämä poliitikot ja virkamiehet ole ennenkään osanneet järkeviä päätöksiä tehdä joten ei millään muotoa uutta. ei aluskohtaiset kiintiöt paranna edes kalan hintaa koska ei kalastaja voi täässäkään järjestelmässä jättää hyödyntämättä kalastussesonkeja jolloin kaikki saavat paljon saalista, koska jos jättää niin voi olla ettei ehdi saada kiinni omaa kiintiötään merestä. ei järjestelmä nosta edes lohen rysäkalastajien tuloja koska muutenkin liian myöhään alkavan kalastuskauden aikana on nostettava samaan aikaan muiden kanssa hyviä saaliita kauden alussa. lohisaalista ei voi kalastaa enää elo tai syyskuussa jos aikoo kiintiönsä hyödyntää.

      hyöty kalastajakohtaisista kiintiöistä on olematon tai negatiivinen.

      Poista
  3. Mikä tämä "lupa saapua satamaan" on? Ettekö saa tulla satamaan miten haluatte mikäli troolaatte Suomen aluevesillä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satamaan tultaessa pitää antaa ennakkoilmoitus ja tarkka aika saapumisesta, mitä ennen ei köysiä saa laittaa kiinni. Tämä siksi, että kalastuksenvalvonta voi niin halutessaan tulla tarkastamaan saaliin määrän ja koostumuksen maihin siirron aikana.

      Poista
  4. Kävin Röölän joulumarkkinoilla, mukaan tarttui karitsan säilykettä, joululaatikoita ja ennen kaikkea siikoja Aastlaluotolaiselta kalastajalta. Ostin siis kuusi helkkarin tuoretta siikaa ja erittäin sopuisaan hintaan. Kotona kun heitin yhden vaa'alle, niin kilohonta jäi reilusti alle kympin.

    Jäi ihan helvetisti harmittamaan etten pyytänyt yhteystietoja kyseiseltä kalastajalta. Jos te ammattilaiset osaisitte neuvoa et miten saisin jatkossa yhteyttä kyseiseen kalastajaan, niin olisin kovin kiitollinen.

    Yst. terv,

    Eero Huusko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimet löytyy tuolta sivulta: http://www.roola.fi/Roola/Joulutori_2016.html, olisiko tämä:
      Heikki Saarinen; tuoretta kalaa, säävarauksella

      Poista