tiistai 5. marraskuuta 2013

Tuulipäivä ja merisää

Luonnon olosuhteet vaikuttavat paljon kalastajan jokapäiväiseen elämään. Säätilan seuraaminen kuuluu kalastajan ja merenkulkijan jokapäiväisiin rutiineihin. Tyttäreni kertoi, että hän saattaa komentaa kyläilevät kaverinsa olemaan hiljaa, jos radiosta sattuu tulemaan Merisää. Merisään aikaan on aina pitänyt olla hiljaa.

Merisäätä kuunnellaan paatilla vieläkin, mutta sen merkitys on vähentynyt. Nettiyhteyksien myötä luotettavia ennusteita on tarjolla vaikka kuinka. Alla muutamia esimerkkejä niistä sivuista mitä Saaristomerellä seurataan.


Ilmatieteenlaitoksen sivuilla Sää ja Meri osiossa on tuulitietojen lisäksi tietoja myös veden korkeuden vaihteluista. Vedämme troolia kapeissa sunteissa ja vedenpinnan nousut ja laskut aiheuttavat salmiin virtauksia.  Tämänpäiväisen syysmyräkän ennustettiin  nostavan vettä Turussa liki metrin. Tuollainen nousu aiheuttaa jo niin kovat virrat kapeisiin salmiin, että troolin vetäminen voi olla erittäin vaikeaa.

Ruotsin ilmatieteenlaitoksella on selkeitä graafisia kaavioita kymmenen päivän ennusteiksi. Niitä saa myös suomalaisille paikkakunnille. Tässä Kustavin ennuste. Lämmintä riittää vielä lähipäiviksi.

Meidän ilmatieteenlaitoksen esitys ilmanpaineen vaihteluista ja tuuliennuste on helppo ymmärtää.
Saaristomerellä tuulesta on harvoin pahempaa haittaa. 16-17 sekuntimetriäkin vielä menettelee ellei sitten virtaukset haitaa. Aaltojahan täällä ei pahemmin pääse muodostumaan. Avomerellä tuuliraja onkin jo paljon alhaisempi. Paljon yli kymmentä metriä ei tarvitse tuulla, kun se alkaa jo olemaan liikaa tällaiselle pienelle paatille. Etenkin pohjatroolauksesta ei tahdo tulla mitään, koska paatti hyppii ja keinuu sen verran ettei pyydys tahdo mennä pohjaa pitkin kunnolla.

Eilisissä ennusteissa luvattiin täksi päiväksi  myrskylukemiin nousevaa tuulta ja voimakkaita vedenpinnan vaihteluita. Illalla käytiin heittämässä saalis Kustavin Laupusiin ja sieltä ajoimme aamuyöksi Rymättylän Röölään. Bärbel olikin ajanut tänne jo heti kalastuksen päätyttyä. Ajatuksena oli koittaa kalastaa vielä ennekuin tuuli nousee ja täällä olisimme suojaisten apajien vieressä. Aamulla viiden maissa ennusteet olivat siinä mallissa, että ei voinut muuta kuin jatkaa unia. Tuulta on pidetty koko päivä.

Tuulipäivät on tietenkin tilistä pois kun ei kerran mitään tuloakaan ole. No, ei täällä Röölässä mitään menojakaan synny. Ei edes kengänpohjat kulu. Eihän tuonne sateeseen ja tuuleen vapaaehtoisesti kukaan mene.
Kipparin omassa kolossa on ajankulua myrskypäiville. Lukemista ja elokuvia. Nyt lukuvuorossa kiinalainen dekkari "Punaisen sankarittaren kuolema" Pahimillaan tuulta on pidetty viikkokin ja sitten päästy pari kertaa merelle ja taas on pidetty tuulta.  Eräs vanha kalastaja opetti nuorelle miehelle: Opi tulemaan toimeen säiden ja itsesi kanssa. Silloin on helppo elää. Säiden kanssa jo pärjätään, itsen kanssa joutuu vieläkin tekemään töitä.... aika paljonkin

Huomiseksi onkin jo luvassa parempaa säätä. Navtex-laite antaa kansainvälisen säätiedon:

sea of aaland and archipelago sea
W 14-18, decreasing and backing to SW 7-12- overnight further decr.
tomorrow VRB 1-5. rain with mod-poor vis. from evening mainly good vis.

Alla oleva  merisää on kuullaan myös radiossa. Nettisivuille se ilmestyy usein etuajassa

Säätiedotus merenkulkijoille 5.11.2013 klo 21.50

Kovan tuulen varoitus:

Suomenlahti:

Lännen ja lounaan välistä tuulta 17 m/s.
Selkämeren eteläosa:

Länsituulta 17 m/s.
Selkämeren pohjoisosa:

Pohjoisen ja luoteen välistä tuulta 17 m/s.
Merenkurkku:

Pohjoisen ja luoteen välistä tuulta 15 m/s.
Perämeren eteläosa:

Idän ja koillisen välistä tuulta 15 m/s.
Selkämeren pohjoisosan rannikolla oleva syvä matalapaine liikkuu yön aikana Pohjanmaan halki kohti Perämerta.

Odotettavissa huomisiltaan asti:

Suomenlahti:

Heikkenevää lounaanpuoleista tuulta, aluksi 12-17, aamuyöllä 9-14 ja aamulla 7-11 m/s. Päivällä lännenpuoleista tuulta 3-7 m/s. Ajoittain vesisadetta.
Pohjois-Itämeri, Ahvenanmeri, Saaristomeri:

Heikkenevää lounaistuulta, aluksi 8-12 m/s, aamulla 5-9 m/s. Päivällä länsituulta 4-7 m/s. Ajoittain vesisadetta.
Selkämeren eteläosa:

Heikkenevää länsituulta, aluksi 13-17 m/s, yöllä 7-11 m/s. Päivällä lounaistuulta 4-8 m/s. Aluksi vesisadetta, muuten enimmäkseen hyvä näkyvyys.
Selkämeren pohjoisosa ja Merenkurkku:

Pohjoisen ja luoteen välille kääntyvää tuulta 10-15 m/s, Selkämeren pohjoisosassa enimmillään 17 m/s. Yöllä länteen kääntyvää ja heikkenevää tuulta, päivällä 3-7 m/s. Ajoittain vesi -tai räntäsadetta.
Perämeren eteläosa:

Idän ja koillisen välille kääntyvää tuulta 10-15 m/s. Yöllä lännen ja luoteen välille kääntyvää ja heikkenevää tuulta, aamulla 7-11, päivällä 4-8 m/s. Ajoittain vesi- tai räntäsadetta.
Perämeren pohjoisosa:

Idän ja koillisen välistä tuulta 9-13 m/s. Huomisaamulla pohjoiseen kääntyvää ja heikkenevää tuulta, päivällä luoteistuulta 7-10 m/s. Ajoittain vesi- tai räntäsadetta.
Saimaa:

Etelän ja lounaan välistä tuulta 9-13 m/s. Aamuyöllä etelästä alkaen heikkenevää tuulta, aamulla 6-9, päivällä 3-6 m/s. Ajoittain vesisadetta.

Säätiedotus 2 vrk merenkulkijoille 5.11.2013 klo 18.50

Odotettavissa keskiviikkoillasta torstai-iltaan:

Suomenlahti ja Merenkurkku:

Länsituulta alle 10 m/s. Päivällä heikkoa tuulta.
Pohjois-Itämeri, Ahvenanmeri, Saaristomeri ja Selkämeri:

Länsituulta alle 10 m/s, päivällä vähän voimistuvaa etelänpuoleista tuulta.
Perämeri:

Pohjoisen ja lännen välistä tuulta alle 10 m/s, päivällä heikkoa tuulta.
---------------
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti