tiistai 6. toukokuuta 2014

Rantaelämää Kustavissa

Ollaan jouduttu tahtomattamme tilanteeseen, missä ns. markkinavoimat oikein todella ohjaavat meitä. Meressä olisi kalaa kerrankin ihan kunnolla pyydystettäväksi. Emmehän tietenkään ole ainoita joiden kohdalle tämä onni osuu. Monet kollegat on saaneet hyviä ja paljon meitä suurempia saaliita ja siitähän seuraa ylitarjontaa markkinoille, tai pikemminkin runsaasta saaliista syntyy pullonkaula kalan vastaanottoportaassa.

Huovarin ja Bärbelin kalastusta ohjaakin nyt säiden ja omien taitojen lisäksi rahtiautojen saatavuus. Joudumme nyt oikein tarkkaan käyttämään perstuntumaa ja teknisiä apuvälineitä saaliin arvioimiseksi troolin vedon aikana. Nyt ei pädekkään se, että yritetään saada kalaa niin paljon trooliin kuin suinkin, vaan meidän on yritettävä saada paattiin oikeaan aikaan oikea, rahtiautoon sopiva, määrä saalista. Kalastus ja JOT (Just On Time) filosofia on aika haastavaa ja siksi tänäänkin maihin tultaessa oltiin puoli vuorokautta etuajassa. Auto tulee hakemaan kaloja vasta huomenna aamupäivällä. (Parempi näin, kuin se, että kalaa ei tulisikaan ja me jäisimme ilman saalista ja auto ajelisi pahimmassa tapauksessa turhaan tyhjän tai vajaan kuorman takia Pohjanmaalta tänne Varsinais-Suomeen)

Otettiin ilo irti ylimääräisestä vapaa-ajasta ja laitettiin grilli Bärbelin täkille kuumenemaan. Huonoa tuuria ruokavalion suhteen. Tänään kun ei saatu mitään grillattavaa sivusaalista. Halstrataan haileja, yritti kippari. Ei mennyt läpi, tällä kertaa. Onneksi elintarviketeollisuuden tuotteita löytyi paateilta, Huovarista makkaraa ja Bärbelistä ribsejä.
Grilli on viritetty Bärbelin täkille ja Aivo latoo ribsejä kypsymään. (kuva, Kimmo)

Jussi on saanut makkarat käristetyksi ( kuva, Kimmo)
Sillä aikaa, kun troolareissa grillataan tuovat rysäpaatit silakoita rantaan.
Pyyntituoretta Saaristomeren rysäkalaa täyslaidallinen.
Rannassa on savu-uuni. Pakastamon väki haki meiltä silakoita savustettavaksi.
Aleksander on pakastamon isäntä. Hän on tyytyväinen talven sesonkiin. Lähitulevaisuuteen liittyy paljon epävarmuuksia, mutta kohta saadaan tuoreita savusilakoita ja se saa kalakauppiaan hymyilemään.


2 kommenttia:

  1. eikös new baltic:ia tai jtn.muuta vastaavaa enää ole olemas,et vois tilata saaristoon venttailee kuormaa?

    VastaaPoista
  2. Eipä taida löytyä riittävästi yhteen pelaamista, että tuo onnistuisi. Nythän Skagenin FF ottaa kalaa vastaa Ruotsin puolella Norrsundetissa, mutt on vähän pitkä matka näille kipoille.

    VastaaPoista