tiistai 29. heinäkuuta 2014

Nyt saa riivinraudat kyytiä

Kävi nyt silleen, että onnistuin poistamaan blogipäivityksen kokonaan. Yritän saada siitä jonkinlaisen version uudelleen kirjoitetuksi. Näköjään kuukaudessa vähäiset nörtin taidot on tyystin kadonneet.

Aikaisin eilen aamulla lennettin Jussin kanssa Helsingistä Kööpenhaminaan ja jatkettiin sieltä matkaa junalla Simrishamniin. Aloitettiin työt heti, sillä meillä on aikamoinen urakka edessä. Seuraavan kerran kun Huovari lasketaan vesille on puupaatista tullut moderni komposiittirakenteinen troolari. Ihan totta!

Aloitettiin poistamaan laitalankkujen välistä rivettä. Rive on tervattua hamppua jota käytetään puulaivojen saumojen tiivistämiseen ja rungon jäykistämiseen. Rivetyt saumat päällystetään piellä. Se pitää hampun saumassa paikoillaan ja suojaa sitä vedeltä. Linkki puulaivan rakentamiseen

Kuvassa pari riivinrautaa. Oikeasti en kyllä tuon työkalun nimeä tiedä. Päivän kun niitä on kolmenkymmenen asteen helteessä heilutellut niin saa riivinrauta kelvata.
Riivinrauta lankkujen saumaan ja vasaralla päälle. Riveet irtoaa.
Tuon näköistä tervattua ja piettyä hamppua. Ei siitä taida olla enää kierrätykseen. Tuskin mitään lankaa ainakaan saisi kehrättyä.
Riveyksen poistamisen jälkeen lankkujen välit lyödään puukiiloja täyteen. Niiden avulla paatin runko pysyy kuosissaan. Oikeassa jännityksessä niinkuin paikalliset sanovat. Meillä on käsittelyssä lankkujen välistä saumaa suunnilleen 17 kertaa 17 metriä per laita. Käytämme 65 milliä leveitä kiiloja. Niitä menee siis yhteen laitaan hieman vajaat 4500 kappaletta ja kaiken kaikkiaan naputettavaa riittä 9000 kiilan verran.

Jussi paukuttaa moskalla puukiiloja. Ne ei mene ihan pikkunaputtelulla paikoilleen.

Sillä aikaa, kun Jussi tekee töitä katselee kippari maisemia. Simrishamn on vilkas kesäkaupunki ja telakalta on hyvät näkymät sataman suulle. Siinä kulkee jos jonkin näköistä venettä kaiken päivää ja iltaakin.

Priki "TRE KRONOR" nostaa purjeita sataman ulkopuolella.
Tre Kronorin kotisivuilla voi tutustua alusta isännöivän yhdistyksen toimintaan ja tavoitteisiin mm Itämeren tilan kohentamiseksi. Briggen Tre KronorEi kommentteja:

Lähetä kommentti