sunnuntai 3. elokuuta 2014

Ensimmäinen työviikko takana. Mitä saatiin aikaan?

Huh hellettä, se tulee kuluneesta viikosta mieleen ensimmäiseksi. Niin ja puolalaiset iskelmät joiden sanoista ei saa mitään tolkkua, tietenkään.

Troolari Lagunaan tehdään suurta remonttia. Siihen asennetaan RSW- tankkeja ja jäähdytyslaitteita. Puolalaisia rautakouria on paatin kimpussa pitkälle toistakymmentä. Meidän kanssa samassa asuntolassa asuu aikamoinen kaarti puolalaisia. Lisäksi pihalla on kolme asuntokonttia, kaksi polakkia jokaisessa. Pitkää päivää tekevät ja osa vetää hitsisaumaa kahdessa vuorossa.

Työpäivä on takana, piw on paikallaan ja... ne puolalaiset iskelmät.
Telakalla tuntuu riittävän töitä. Paatteja nousee meidän taakse ja menee takaisin veteen.

"LAGUNA"  takana jo vedessä, onkipaatti "PELLE" ja hinaaja "CHARLIE" ylhällä slipissä.
Pelle on jo 105-vuotias. Se kuskaa kymmenien muiden paattien kanssa turistionkijoita Öresundissa. Paatti on ylhäällä katsastusta varten.

Jotain mekin ollaan saatu Jussin kanssa aikaiseksi. Pitkää päivää on tehty Huovarillakin. Illan tullen on hetki huokaistu ja sitten on uni maistunut. Viimein on päästy kuiduttamisessakin alkuun. Sitä ennen on tehty kaikenlaisia valmistelutöitä. On revitty irti kaikki riveet, poistettu läpivientejä, hiottu pohjaa, spaklattu, vedetty primeria pintaan, isketty kiiloja, varusteltu verstasta ja päästy, siis lopultakin tänään kuiduttamisessa alkuun.

Harmaa kontti paatin oikealla puolella on meidän verstas.

Puuseppä Per nostaa polyesterihartsia verstaaseen.
Lasikuiduttaja vetää suojapukimia päälle.

Lasikuitumatosta revitään mittojen mukaan sopivan kokoisia paloja.
Paatin pohja pitää hioa ennen laminointia ja hiomista riittä laminaattikerrosten välissäkin. Epätasaisuudet jättävät ilmaonkaloita laminaattiin ja se ei ole hyvä.

Ensimmäiseksi kuidutetaan köli. Tässä köliin on vedetty ohennettu hartsi primeriksi.

Ensimmäiset kaksi kerrosta laminaattia on paikoillaan. Köliin laminoidaan ensin 15 kerrosta mattoa. Sen jälkeen paatin alle isketään uudet klossit ja ne joiden päällä paatti nyt makaa poistetaan. Tämän jälkeen kuidutetaan vapautuneet klossien paikat. Pohjan kuidutus aloitetaan sitten kölin sivusta. Pohjaan tulee 10 kerrosta mattoa jolloin kölissä on kaikkiaan 25 kerrosta eli noin 25 mm lasikuitua. Kölin laminaatista pitää tulla ertyisen vahva, että se kestää kunnolla tulevat telakoinnit laminoinnin murtumatta.
Työpäivän jälkeen on hyvä vetää hetki henkeä...

Nauttia hyvästä seurasta

ja, etenkin helteellä on hyvä juoda riittävästi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti