sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Mitä seuraavaksi?

Veteenlasku lähestyy. Nyt meidän on alettava suunnittelemaan tulevaa kalastuskautta. Ensin kyllä ajateltiin pitää ainakin viikon loma ja vaikka vähän pitempikin. Tietenkin siitä riippuen milloin nämä remonttihommat on lopullisesti saatu valmiiksi ja paatti lopulta vesille.

Näyttäisi siltä, että ainakin vielä kalastuskiintiöitä on jäljellä. Meidän pitäisi pystyä päättämään minne mennä ja mitä pyytää. Onneksi meillä on vaihtoehtoja. Tosin ne kaikki näyttävät aika huonoilta. Pitääkö kehitellä jotain uutta?

Täällä Etelä-itämerellä on reilusti pyydettävää sekä itäisen että läntisen turskakiintiön alueilla. Ongelmana ovat olleet huonot saaliit ja vielä sitäkin suurempana ongelmana aivan pohjalukemiin painunut turskan hinta. Huonon hinnan takia suomalaiset, me mukaan lukien, eivät ole kuluvan vuoden aikana kalastaneet turskaa oikeastaan yhtään.

Turskanpyyntiä:Anatoli harrastaa turskavoimailua toissa talvena Hanön lahdella
Silakkakiintiötäkin on jäljellä. Selkämerellä pyydettävää on reilusti, mutta Saaristomeren ja Suomenlahden kiintiöstä on pyydetty jo suurin osa. Me olemme Bärbelin kanssa kalastaneet pääasiassa tuota Suomenlahden ja Saaristomeren kiintiötä. Saaristomeren pyyntikausi alkaa vasta marraskuussa.

Ukrainan sota ja kauppasota Venäjän kanssa sekoittaa varmasti silakkamarkkinoita. Mitä tekee turkistalous? Keväällähän meiltä loppui silakan menekki kesken pyyntikauden. Mihinkään ei saatu kaloja kaupaksi. Miten mahtavat markkinat vetää tulevana talvena. Sen tietää vasta ensi keväänä kuinka äijien kävi. Iso remontti on takana ja kalaa pitäisi saada ja saada niitä vielä myydyksikin, kovaan hintaan tietysti.

Silakanpyyntiä: Kimmo mittailee silakkaa Saaristomerellä
Silloin muutama vuosi sitten, kun tämä paatti hankittiin, suunnitelmiin kuului myös lohenpyynti. Kävi kuitenkin niin, että lohi muuttui "poliittiseksi eläimeksi" ja politiikot päätivätkin kieltää ammattikalastajien lohen avomeripyynnin. Valtaa pitävien mielestä lohta saavat kalastaa vain ne, joilla on varaa mennä onkimaan sitäTorniojoelle.

Eli summa summarum silakkaa vai turskaa seuraavaksi? Kahden miehen organisaation yksimielinen päätös: Käydään vähän lomalla ja sitten aloitetaan turskanpyynti täältä Simrishamnista. Silakat myöhemmin.

Olen aikaisemmin kirjoittanut blogiin siitä, miten kalastuskiintiöt syntyvät ja vähän muistakin meidän ammatin reunaehdoista. Niitä voi lukea linkistä: Ammattikalastuksen reunaehtoja

Loppuvuoden aikana saamme tietää kuinka suuret kiintiöt meillä on ensi vuonna pyydettävissä. Komission on antanut antanut oman ehdotuksensa 3. syyskuuta. Ammattikalastajaliiton sivuilla voi tutustua sekä komission esitykseen että kuluvan vuoden kiintiöihin.
 komission esitys vuoden 2015 kiintiöiksi
 vuoden 2014 kiintiöt ja saalistilasto
Maa-ja metsätalousministeriön, MMM (tuttavalllisemmin kolmen ämmän tai mömmölän) nettisivulta näkee hyvin kiintiöalueet: MMM:kiintiötilanne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti