perjantai 28. marraskuuta 2014

Muutoksen tuulet puhaltavat

Meri, silakat ja maisemat pysyvät. Maailman meno muuttuu ympärillämme, halusimme tai ei. Nopeatkin muutokset ovat mahdollisia. Aina silloin kun politiikkaa on pelissä voivat asiat muuttua hetkessä. Meidän kohdalla tämä nähtiin keväällä alkaneen Ukrainan kriisin myötä. Tällaiset muutokset tuntuvat heti selkänahassa. Kalastus jouduttiin jopa lopettamaan kesken kaiken toukokuussa. Silakan hinnasta on sulanut puolet pois vajaassa vuodessa. Kiintiökin uhkasi loppua. Onneksi ei sentään ihan vielä, vaikka tuskin tuo nytkään jouluun asti riittää.

Täällä paatilla yleiset muutokset ovat aika vähäisiä. Styyrhytin näkymät ovat tutun turvallisia. Jokainen päivä on kuitenkin erilainen.
Kala-ateriat tuovat vaihtelua syksyn harmaisiin päiviin. Tänään Jussi on paistanut siikaa. Muutama siika on eksynyt trooliin. Ei tarvitse joka päivä silakoita syödä.
Maissa, tai ainakin radion kanavilla ja eduskunnassa keskustellaan uudenlaisista avioliiton muodoista. Yle järjesti päivällä oikein uutisten erikoislähetyksen kansalaisaloitteen käsittelystä.

Maailma muuttuu.

Maailman merillä ja ihan tässä lähinaapurivesilläkin on troolikalastuksen toimintaympäristöä muutettu radikaalisti. Yhteisomistuksessa olevia kalavaroja on annettu kalastajien omaan hallintaan. Puhutaan alus- tai toimijakohtaisista kiintiöistä.

Maa- ja Metsätalousministeriön Elinkeinokalatalousyksikkö järjesti kuluneella viikolla kiintiöjärjestelmiä koskevan tiedotustilaisuuden Helsingissä. Suomessakin halutaan siirtyä kansainväliseen käytäntöön ja sitä ollaan valmistelemassa. Kiintiömuutos muuttaa varmasti tätä elinkeinoa, ja paljon. Tilaisuuden antiin kalastusasioiden harrastajat voivat tutustua linkissä:
 MMM Tiedote ja alustukset

ESL Shippingin M/S PASILA odotaa proomua meidän nostopaikan vieressä. Laivoja tulee ja menee, vaihtelua muttei muutosta.
Virkamiehetkin ovat saamassa muutosta aikaan. Aina silloin tällöin olen näissä blogin päivityksissä maininnut Suomen menneeseen aikaan kuuluvasta saalistilastoinnista. Tiedot lähetetään kirjeitse tilastojen pitäjälle. Muualla käytössä on ns sähköinen kalastuspäiväkirja. Linkki EU:n ERS sivulle

Aivan yllättäen sähköinen kalastuspäiväkirja (e-loggbook) otetaankin nyt pikavauhtia käyttöön ensi vuoden tammikuun alussa. Tiukkaan aikatauluun löytyy selitys Brysselistä. Suomea rangaistaan vitkuttelusta, ellei järjestelmä toimi reilun kuukauden päästä. Mielenkiintoinen muutos tämäkin.

Meillekin pitäisi tulla uusia hienoja laitteita tänne paatille vielä tämän vuoden puolella. Tämä muutos tuo vieläpä jännitystä joulunpyhien ja välipäivien elämään. EU-sääntöjen mukaan kalastusalus ei saa lähteä kalaan ilman toimivaa sähköistä kalastuspäiväkirjaa. Toivottavast laitteet ja ohjemat toimivat. Onhan niitä toki  valmisteltu useita vuosia, ihan yliajalle asti. Kipparikin kävi koekäyttämässä ohjelmistoa viranomaisen luona jo kolme vuotta sitten kesällä. Ohjelma tosin "kaatui" silloin kolme kertaa ja aikaa meni niin, että sai vielä parkkisakonkin. Ei luvannut valtio maksaa. Silloin sanottiin, että järjestelmä tulee syksyllä käyttöön. Ei tosin mainittu, minkä vuoden syksyllä.

Ja kaikki nämä kalastuselinkeinon muutokset: Tietenkin kestävän kalatalouden puolesta.

4 kommenttia:

 1. Mahtava uutinen tuo viittaamasi tasa-arvoinen avioliittolaki. Ketään ei saa syrjiä etenkään vedoten omaan vakaumukseensa. Tuo aluskohtaiset kiintiöt varmasti hankaloittavat nuorien tuloa alalle. Mitään syytä järjestelmään ei pitäisi olla koska silakan kiintiötkin nousevat ensi vuodeksi hyvin ja se riittää aluksille. Paljon reilumpi jako on jakaa silakkaa eri kokoluokan aluksille yhteisesti. On kyseenalaista jakaa valtion yhteistä omaisuutta ( kiintiöt) yksityiseksi omaisuudeksi eli aluskohtaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmat mainitsemasi aiheet ovat kovasti keskustelua herättäneet. Jälkimmäinen kuitenkin vain täällä "oman väen keskuudessa" Saa nähdä saadaanko kiintiöistä seuraava "lohisota" Siitähän ei ole mitään hyvää seurannut. Vaalitkin on sopivasti tulossa.

   Poista
 2. Eihän tuolta EU:sta ole paljoa hyvää tullut. Lieneekö tämäkään sitä?
  Harva muuten saa paistettua siikaa lounaaksi ja vielä tuollaisessa maisemassa. Olen kateellinen =)

  Micu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannata olla kateellinen sillä, kateus vie kalatkin vedestä :)

   Poista